Kisbukó - futás a Túr mentén Túra

A Kisbukó - futás a Túr mentén Túra hossza 10 Km. szintideje 30 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Furcsa… 18 évig életem ezen a környéken, de soha nem tűnt fel ez a csodálatos (futó)útvonal. Tény és való, akkor nem volt a szívügyem a futás.

A Szabolcs- Szatmár- Bereg megyében található útvonal a Túr mentén lévő töltésen található. 

Ha azt gondolod, hogy egy egyszerű töltésről van szó, akkor tévedsz. 

Nem vagyok elfogult, de aki itt fut, az nyugodtan mondhatja, hogy az ország egyik legcsodásabb vidéken gyűjtötte a kilométereket. Nemcsak szép, nyugodt és tiszta is. Senki nem néz Rád furcsán, amiért „céltalanul futsz”. (Lássuk be, ezen a környéken nem divat ez a hobbi). Szánakozó tekintetek helyett van azonban egy csomó őz, nyúl, akik csak a bokorból figyelik utadat, nagyon ritkán akarnak versenyezni.  Ha  nem látod őket, akkor biztos lehetsz abban, hogy belebotlasz egy mesébe illő öreg juhászba, aki a birka nyája mellett fekszik, fűszál lóg ki a szájából, és biztosan tesz egy megjegyzést a maga nyers humorával, ami a következő kilométerekre megalapozza a hangulatodat (értsd.: nem tudod levakarni a mosolyt az arcodról). A szakasz nemcsak a meglehetősen szokatlan társaság miatt páratlan, hanem a csendet megtörő kisebb vízesés is felejthetetlen élményt nyújt. Ha itt futok, kicsit azt érzem, hogy egy elfeledett csodaországban járok. A hétköznapi rohanás után, a megszokott autókkal telített futóútvonalak után garantált a maximális feltöltődés mind lelkileg, mind fizikailag. Aki egyszer futott itt, biztos vagyok benne, hogy máskor is akar majd.

Orosz Gabriella

 

 

Itiner
Ahhoz, hogy ezt a csodát Te is megéld Sonkádra kell utaznod, ha Sonkádra értél kérdezz meg egy falubelit, hogy hol találod a KISBUKÓT (a vízesés amiről beszéltem).  Itt le tudod rakni az autódat, le tudod lakatolni a biciklidet.

Bemelegítésnek javaslom, hogy szaladj át a töltés másik oldalára, gyönyörködj, és ha már ott vagy, csinálj néhány képet. 

Ha a Túr van mögötted, és a töltés van előtted, akkor ha jobb oldalra indulsz el aszfaltos úton, ha pedig bal oldalra földúton edzhetsz. Mindkettő fantasztikus. Hogy őszinte legyek, nem tudom hány kilométeres az út, eddig még nem értem a töltés végére. Ha akarsz, 5 kilométert futsz,ha akarsz 10-et, vagy, ha egy félmaratonra vágysz, a töltés erre is kiváló. Az út szélén vannak km jelző kövek, de még nem jöttem rá. Inkább azt javaslom, hogy egy futó kütyüvel mérd a megtett távot, már ha szeretnéd.

 

Kisbukó - futás a Túr mentén ForrĂĄs: Orosz Gabriella
Kisbukó - futás a Túr mentén
Kép forrása: Orosz Gabriella
 
Kisbukó - futás a Túr mentén ForrĂĄs: Orosz Gabriella
Kisbukó - futás a Túr mentén
Kép forrása: Orosz Gabriella
 
Kisbukó - futás a Túr mentén ForrĂĄs: Orosz Gabriella
Kisbukó - futás a Túr mentén
Kép forrása: Orosz Gabriella

 

Végezetül egy jó tanács, a kocsiban legyen frissítő,ugyanis az úton se kút,se frissítő pont. Télen 5-8 km esetén azt hiszem, nem gond, ha üres kézzel indulsz el, de nyáron, vagy nagyobb táv esetén fontos, hogy legyen Nálad valami energia.

Hirdetés