Újabb ok a futásra: a Pearl Izumi N0 v2

Újabb ok a futásra: a Pearl Izumi N0 v2

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2016/07/07
Légkönnyű, rugalmas - tökéletes társ triatlonistáknak is.
Hirdetés

A Pearl Izumi nem annyira ismert Magyarországon, mint a vezető sportszer márkák, pedig nem ma kezdték az ipart. 50 éve gyártanak cipőket. Triatlon sportágban régóta jelen vannak, főleg a hosszabb távok szerelmesei ismerhetik. A desing-ra mindig sokat adtak. Számomra legalább is eddig a kerékpáros és verseny mezeik maradtak meg a fejemben, melyek vonzzák a tekintetet. Most végre egy cipőjüket is kipróbálhattam, a nem túl fantáziadús NO v2 versenycipőt, és meg kell mondjam őszintén, a találkozás kellemes meglepetéssel szolgált.

Súly

A súlyát nézve nyugodtan nevezhetjük verseny cipőnek, de azok sem lesznek elégedetlenek ebben a tekintetben, akik csak szimplán, mint minimál cipőt szeretnék majd használni. Az alacsony súlyt úgy érték el, hogy minden fronton fukarkodtak az anyaggal. A talpa bár némileg vastagabb, mint a legvékonyabb versenycipőké, vagy a legelborultabb minimál cipőké, viszont pont elég ahhoz, hogy megfelelő védelmet biztosítsa a talpnak. Saroknál 16mm-es, míg elöl 11mm. Könnyen kiszámolható, hogy 5mm a dobása, ami az edzőcipők 10mm feletti eséséhez képest sokkal sportosabb. A súly spórolás oltárán eltűnt az egész talpat lefedő kopóréteg és a belső megtámasztás. A sarok szintén kikönnyített, ugyanígy a felsőrészt sem párnázták túl. A már-már leginkább elterjedt varrás nélküli felsőrésszel készült, minden optikai tuning mellőzésével. Egy biztos, ennél könnyebb cipőt nehéz lesz készíteni úgy, hogy annak mégis legyen valami tartása.
Súlyra 10-est érdemel.


pearl_izumi-1-59.jpg
Könnyű első látásra beleszeretni!

Klikk a képre a galériáért!

 
Párnázottság, kényelem

A Pearl Izumi a nagy súlyspórolás közben azért a legfontosabb helyeken figyelt a párnázottságra. A nyelve megfelelően puha és vastag. Ugyanígy a sarokrész és a boka szépen körbe van bélelve, így nincs az az érzés, hogy egy darab vászon van a lábunk köré csavarva, Az egész felsőrész egyébként is egy többrétegű, nagyon szellős, könnyű anyagból van, így a lábfej egyik részén sincs hiányérzetünk párnázottság tekintetében. A felsőrész méhsejt szerű szövete állítólag 3D nyomtatással készült, jelentsen ez bármit is ebben az esetben. Egy biztos, varrás nincs rajta. Oldal irányban szinte egyáltalán nem nyúlik, így ad némi támasztást a lábnak. Hosszanti irányban már tud nyúlni egy keveset, ami a lábfej mozgásainak lekövetéséhez tökéletes megoldás. A talpbetét kicsit spártaira sikerült. Alapból is vékony, ráadásul keskeny is, és nem segíti a boltozatot, vagy a sarokcsontot abban, hogy a lábfej ne dőljön semmilyen irányban. Nekem a cipőfűzője egy picit vékonyka, bár mivel versenycipőként használtam főleg, a kötőt kicseréltem gumira. Aki nagyon szereti meghúzni a kötőt, annak bevághat a cipőfűző, és ez okozhat kellemetlenségeket, ráadásul csúszik is a cipőfűző anyaga, így a kikötődésre is hajlamos. Ami pozitívum, hogy pár stabilitást, és kényelmet biztosító dologról nem mondtak le. A lábujjaknál a felsőrész jól meg lett erősítve, a talp gumija az orr résznél felfut mintegy másfél centit, ami az ellépésnél jön jól. A talp és a vászon találkozásánál körben végigfut egy merevítő gumiszegély, ami szintén ad némi stabilitást és plusz kényelmet. A párnázottság, kényelem kategóriában azért ritkán nyernek a minimál jellegű cipők. Itt is ez a helyzet. Jó-jó, de nem egy szanatórium a cipő, nem is ez a dolga…
Osztályzat: 8-as.


Rugalmasság, hajlékonyság

Talán nem meglepő, de rugalmasságban és hajlékonyságban világbajnok a cipő. Már eleve garancia erre a teljes kopóréteg hiánya. Egy több milliméteres erős gumi azért szokott blokkolni. Azoknál a cipőknél tesznek bele úgynevezett „flex zónákat”. No, itt ez teljesen felesleges, mégis a Pearl Izumi a talpat úgy képezte ki, hogy a lábfej 5 részben tud behajolni. Aki szereti a „free érzést”, az itt megint el lesz olvadva. Aki felveszi, az úgy fogja érezni, hogy ennél már régen volt szabadabb. Én speciel szeretem, ha oldal irányban kicsit többet tartanak a cipők, mert van némi bokasüllyedésem, de akinek nincsenek ilyen jellegű gondjai, annak nem lesz zavaró, hogy a talp csavarodásra is képes. Ebben a felsőrész egyáltalán minimálisan akadályozza.
Osztályzat: 10-es.

 

Sarok megtámasztás

A sarok íveltsége és magassága számomra tökéletes. Elég laza a bokám, azaz szeretem, ha egyenesen áll a sarokcsontom. A túlzott megtámasztást viszont sosem szerettem. Céltalannal látom ezeket a rendszereket. Nehezek, merevek, és tudnak törni. A Pearl Izumiban a sarok alsó részén kábé 3cm magas merevítés van a szöveten belül. Ez épp elég tartást ad a saroknak ahhoz, hogy landolásnál ne mozogjon. A párnázottsága, íveltsége, magassága mind optimális. A felső 2cm igen puha és flexibilis, így triatlon közben depózásnál is könnyen lehet felvenni. Ami itt is segít, az a gumiszegély a talp és a felsőrész között. Ez szintén ad egy kis plusz erősítést. Vannak bőven jobban megtámasztott cipők, nekem mégis nagyon bejön ez a fajta megoldás, mert mind versenycipők, mint minimál cipők esetében azért az a jellemző, hogy a futó főként a lábfejére érkezik, azaz, a sarok itt kevesebb terhelést kap, így kisebb szerepe is van a saroknál beépített támasztékoknak. Ebből kiindulva én akkor is magas osztályzatot adok a cipőnek, hogy nem ez az erőssége.
Osztályzat: 9-es.


 

pearl_izumi-8-.jpg
undefined

Klikk a képre a galériáért!

 

Szellőzés, légáteresztés

A szellőzés a sarok, vagy a ráhegesztett logók és merevítő csíkok kivételével tökéletes. Nem is nagyon lehet itt okoskodni, mert akkor szellőzhetne jobban, ha még lyukakat is vágnánk rá. Amit fontos ezeknél a cipőknél megjegyezni, hogy amilyen könnyen kijön a pára és bemegy a friss levegő, ugyanolyan könnyen megy be bizony a víz is például egy futóversenyen vagy triatlon versenyen. Tehát a locsolással óvatosan, mert utána a nedves zokniban már szépen kialakulhatnak a hólyagok. Ettől függetlenül ez bizony megint 10-es.
Osztályzat: 10.

 
Boltozati alátámasztás, stabilitás

Boltozati alátámasztásról jelen esetben nem beszélhetünk. A talpnak minimális belső emelése van. Ilyenkor sokszor a betéttel kompenzálnak a gyártók, de ebben az esetben a betét is nagyon kis vékony, azaz semmit sem támaszt. Ami oldal irányú stabilitása van a cipőnek, azt az oldal irányban nem nyúló felsőrész adja, valamint a jó kialakítású talp, ami alapból egész egyenesen tartja a talpat. Nekem egy kis emelés elfért volna benne, és szerintem súlyban sem dobná meg nagyon. Főleg a betétnél lehetne ezen egy picit javítani, ami a kényelmi és a stabilitási szempontból is javítana a cipő megítélésén.
Osztályzat: 7-es

 
Ütéscsillapítás

A talp anyaga hivatalosan „Energy Foam”, ami elvileg segíti a dinamikus ellépést. Bár egy egyszerű, sima műanyag hab talpnak tűnik, de higgyünk a Pearl Izuminak, főleg, hogy futás közben tényleg elég pattogósan lehet benne mozogni. A talp végén, saroknál található mintegy 2cm széles guminak úgy gondolom, hogy kettős feladata van. Egy részt a kopásállóság biztosítása, másrészt a csúszások elkerülése. A csillapítás szempontjából biztos, hogy nem a puha landolásért felel, hiszen keményebb, mint a talp többi része! A talp azon részei, melyek nincsenek kopóálló gumival bevonva, meglehetősen szúszósak, főleg nedves burkolaton. A talp azon részeire viszont, ahol az érkezéskor, illetve az elrugaszkodáskor fokozott tapadásra van szükség, a Pearl Izumi mérnökei megfelelő méretű és tapadású gumit raktak, így sem versenyen a frissítő állomásoknál, sem edzéseken, esőben nem fog megcsúszni a cipő.  Maga a cipő ebben a kategóriában nem nyújt túl sokat, hiszen ennél a jellegű cipőknél nem annyira fontos tényező a csillapítás. A talp anyaga mindenesetre optimális puhaságú. Sem lassú futásnál, sem gyors futásnál nem érezni túlzott keménységet, vagy zavaró puhaságot. Megfelelő tompítás mellett nem kell tehát lemondanunk a dinamikus futásról. Természetesen itt azok a cipők tudnak domborítani, melyek arra vannak kitalálva, hogy a sarokfutók számára sérülésmentes, puha landolást biztosítsanak.
Osztályzat: 8-as

 
Összegzés: 62 pont

A 62pont kategóriától függetlenül egy magas pontszám. A cipő abszolút kellemes meglepetés volt számomra. Egy széles körben használható társat ismertem meg benne. Én edzéseken is a hasonló cipőket kedvelem, de versenyekre, legyen szó futóversenyről vagy triatlonról, is tökéletes választás.

 

A Pearl Izumi termékekről bővebb infóhoz a keresztül juthatsz...

Hirdetés