Terepfutócipő teszt - Asics Gel Fuji Attack

Gerlei Tamás - Mozgásvilág.hu
2012/10/23
A nyári, kora őszi szezonban az Asics Gel FujiAttack modellt nyúzhattam, változatos körülmények között.
Hirdetés

Az elmúlt időszakban új tagokkal bővült az Asics neutrális terepfutócipők családja. Közülük a versenycipőt, a Fuji Racert korábban már bemutattuk. A Fuji Trainert főleg edzésekre ajánlja a gyártó, és az idei évtől a masszívabb Trabucco is kapható neutrális változatban, Gel FujiTrabucco Neutral néven.

 

A nyári, kora őszi szezonban az Asics Gel FujiAttack modellt nyúzhattam, változatos körülmények között.
A sarokrészben a jól bevált GEL csillapítás ezúttal sem maradhat el, akárcsak a SpEVA, valamint a súlycsökkentés miatt fontos Trusstic System. Az ma már magától értetődő, hogy a talp mintázatát úgy alakították ki, hogy felfelé és lefelé futásnál egyaránt megfelelő tapadást biztosítson. Az orr-részt – pontosabban a lábujjakat – a kövekkel való találkozástól a Rock Protection Plate védi.

A gyártó, haladva a korral a konzervatívabb ízlésűeknek szánt, visszafogottabb árnyalatú változat mellett extravagáns színekben is kínálja e terepcipőt. Jómagam a Black/ Onyx/ Brick Red színváltozatot választottam, amely megjelenésében is illeszkedik az extrém hegyifutások világához.

 

Asics Gel Fuji Attack
Asics Gel Fuji Attack

 

 

A cipőt jobban szemügyre véve egyből látszik, hogy az Asics célja a Fuji ES-nél komfortosabb, kevésbé direkt modell kifejlesztése volt. A FujiAttack nyelve vastag, párnázott (korábban még nem találkoztam ilyennel), ez a hosszabb futások során sem zavaró. A nyelv külső felén egy kis zseb a megkötött cipőfűző elrejtésére szolgál.

A FujiAttack-et kimondottan edzőcipőként használtam száraz és csapadékos időjárási körülmények között. Sárban, közepes dagonyában a talpmintázat megfelelő tapadást biztosít, oldalra dőlve – oldalazva sem csúszik meg. 

Asics Gel Fuji Attack
Asics Gel Fuji Attack

A hegyifutások során az igazi vízválasztó a technikás lejtőkön való tapadás, ezért a szokásosnál kicsit bevállalósabban közlekedtem lejtmenetben. Számos alkalommal nyáron, száraz, poros, apróköves lejtőkön próbáltam megkeresni a csúszáshatárt, de ebben a cipőben ez elég nehéz, mert nagyon jól tapad. A sziklás „mászások” során az orr-rész kövek elleni megerősítése révén végig biztonságban érezhettem magam. A vastag nyelvtől egy kicsit féltem, hogy az igen meredek mászások során, ahol a lábfej és a lábszár a legkisebb szöget zárja be egymással, esetleg zavaró lesz. De szerencsére ez teljesen alaptalannak bizonyult, a párnázott nyelv végig kényelmes volt.

 

Mindent összegezve nagyon pozitív benyomást tett rám a FujiAttack, komfortos kialakítása ellenére vérbeli terepcipőként viselkedik. A „harcosabb” Fuji ES tapadását örökölte, de hosszabb távon is kényelmes. Ez a modell afféle mindenes terepcipő, az edzések mellett terepversenyeken is el tudom képzelni, igaz tartósabb aszfalton való futásra azért nem ajánlom. Az őszi-tavaszi modellfrissítéstől kezdve viszont kapható a Gore-Texes felsőrésszel borított FujiAttack 2 GTX.

Hirdetés