Szomjúságmérő okoskarkötő Hír

Szomjúságmérő okoskarkötő Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2016/10/04
A zöld helyett már a piros fény lesz a menő.
Hirdetés

Hol volt, hol nem volt

A hidratációs monitorhoz is tartozik egy klasszikus háttérsztori, miszerint van egy muki (név szerint Dustin Freckleton), aki dehidratáció okozta stroke utáni hosszú felépülését követően elhatározta, hogy nekilát tudatosan inni (alkoholmentesen természetesen). Ám elfoglalt ember lévén nem akart azzal vacakolni, hogy írja és jegyzi a bevitt folyakédmennyiséget (a kivitelt meg pláne nem), ezért kifejlesztette a karon hordható okoskarkötőt, ami a manapság már megszokott értékeken (pulzus, lépésszám, kalória, stb.) felül a hidratáltságot is méri.

 

LVL Forrás: kickstarter.com
LVL
Kép forrása: kickstarter.com

 

Ez az infó ugyanúgy fontos lehet sportolók számára, mint a szürke hétköznapok emberének, sőt. Aktív tevékenység közben általában fel vagyunk készülve a folyadékpótlásra, de a munkába sokkal könnyebb belefeledkezni és étlen-szomjan robotolni, ez pedig nem tesz jót az egészségnek. Az LVL hidratációs monitor pedig jelzi az aktuális hidratáltsági szintedet és figyelmeztet, ha folyadékbevitelre van szükséged.

 

Hogyan működik?

Mi is számos csuklós pulzusmérő kütyüt próbáltunk már ki a közelmúltban és tulajdonképpen az elv ugyanaz, egy apró fény folyamatosan pásztázza a csuklónkat és figyeli a véráram keltette bőrszínváltozásokat. Az eddig használt zöld fény helyett azonban (most kapaszkodj meg) vörös fényt alkalmaznak, ami az infravörös fénytartományhoz közeli (NIR) hullámhosszon üzemel és jóval mélyebbre hatol a karodban, még több információt szerezve onnan.

A hidratációs szint mellett a vörös fénnyel a pulzust is nyolcszor, vagy akár tízszer pontosabban lehet mérni, mint a zölddel.

 

LVL Forrás: kickstarter.com
LVL
Kép forrása: kickstarter.com

 

A prototípusokat több, mint 250 emberrel teszteltették és a vizelet- vér- és testsúly vizsgálattal azonos pontosságot mértek. A pulzusmérést illetően az általánosan elfogadott +/-14bpm helyett 2,7bpm-nyi eltérést produkált.

A mai trendeknek megfelelően az 50 grammos karkötő OLED kijelzőjén megjeleníthető infókon túl mobilos appon keresztül még részletesebben lehet elemezgetni a napi aktivitást és a folyadékszükségletet, na és persze telefonunkra érkezett hívásainkat és üzeneteinket is ellenőrizhetjük rajta.

 

 

Mennyibe kerül?

A piacra kerülés jelenleg a - nem kicsit sikeres - Kickstarteres kampány állapotában van, a szükséges 50.000 dollár helyett már 765.000 felett jár és még szűk egy hónap van hátra.

A kampány kezdetén még 99 dolláros támogatásért járt egy LVL Hydration Monitor, mostanra a kedvezményes helyek elfogytak és 129 USD az ára (plusz szállítási költség).

 

LVL Forrás: kickstarter.com
LVL
Kép forrása: kickstarter.com

 

Ha néhány éven belül elterjednek a piros fényes okoskütyük, akkor majd mondhatjuk, hogy mi már régen megmondtuk :)

Hirdetés