Menü

2016.10.04.     Hozzászólás 2

Szomjúságmérő okoskarkötő

A zöld helyett már a piros fény lesz a menő.


Hol volt, hol nem volt

A hidratációs monitorhoz is tartozik egy klasszikus háttérsztori, miszerint van egy muki (név szerint Dustin Freckleton), aki dehidratáció okozta stroke utáni hosszú felépülését követően elhatározta, hogy nekilát tudatosan inni (alkoholmentesen természetesen). Ám elfoglalt ember lévén nem akart azzal vacakolni, hogy írja és jegyzi a bevitt folyakédmennyiséget (a kivitelt meg pláne nem), ezért kifejlesztette a karon hordható okoskarkötőt, ami a manapság már megszokott értékeken (pulzus, lépésszám, kalória, stb.) felül a hidratáltságot is méri.

 

LVL Forrás: kickstarter.com

 

Ez az infó ugyanúgy fontos lehet sportolók számára, mint a szürke hétköznapok emberének, sőt. Aktív tevékenység közben általában fel vagyunk készülve a folyadékpótlásra, de a munkába sokkal könnyebb belefeledkezni és étlen-szomjan robotolni, ez pedig nem tesz jót az egészségnek. Az LVL hidratációs monitor pedig jelzi az aktuális hidratáltsági szintedet és figyelmeztet, ha folyadékbevitelre van szükséged.

 

Hogyan működik?

Mi is számos csuklós pulzusmérő kütyüt próbáltunk már ki a közelmúltban és tulajdonképpen az elv ugyanaz, egy apró fény folyamatosan pásztázza a csuklónkat és figyeli a véráram keltette bőrszínváltozásokat. Az eddig használt zöld fény helyett azonban (most kapaszkodj meg) vörös fényt alkalmaznak, ami az infravörös fénytartományhoz közeli (NIR) hullámhosszon üzemel és jóval mélyebbre hatol a karodban, még több információt szerezve onnan.

A hidratációs szint mellett a vörös fénnyel a pulzust is nyolcszor, vagy akár tízszer pontosabban lehet mérni, mint a zölddel.

 

LVL Forrás: kickstarter.com

 

A prototípusokat több, mint 250 emberrel teszteltették és a vizelet- vér- és testsúly vizsgálattal azonos pontosságot mértek. A pulzusmérést illetően az általánosan elfogadott +/-14bpm helyett 2,7bpm-nyi eltérést produkált.

A mai trendeknek megfelelően az 50 grammos karkötő OLED kijelzőjén megjeleníthető infókon túl mobilos appon keresztül még részletesebben lehet elemezgetni a napi aktivitást és a folyadékszükségletet, na és persze telefonunkra érkezett hívásainkat és üzeneteinket is ellenőrizhetjük rajta.

 

 

Mennyibe kerül?

A piacra kerülés jelenleg a - nem kicsit sikeres - Kickstarteres kampány állapotában van, a szükséges 50.000 dollár helyett már 765.000 felett jár és még szűk egy hónap van hátra.

A kampány kezdetén még 99 dolláros támogatásért járt egy LVL Hydration Monitor, mostanra a kedvezményes helyek elfogytak és 129 USD az ára (plusz szállítási költség).

 

LVL Forrás: kickstarter.com

 

Ha néhány éven belül elterjednek a piros fényes okoskütyük, akkor majd mondhatjuk, hogy mi már régen megmondtuk :)

Olvass többet a témáról: kütyü, fitness karkötő

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Hendbájkos 2016.10.08.   07:06

  Hendbájkos

  Én +tehetem, hogy fél óránként jelez a kisöreg nokia 6020 - asom, hogy igyak, hihi, és nem kell a méregdrága szipi szupi kütyü :-) amúgy tetszik :-)

  válasz erre...

 • falábú 2016.10.07.   08:24

  falábú

  Fantasztikus kütyü ,versenyközben sokszor már csak akkor iszom amikor már szomjas vagyok ,ez nem jó .Viszont ez nekem még kicsit drága.

  válasz erre...