Sportos talpalávaló-Parti András talpbetétteszt

Parti András
2010/08/10
Nemcsak a lúdtalpasoknak szükséges talpbetétet hordaniuk, neked is szükséged lehet  erre a legális doppingra, ha bringázol,futsz, túrázol, síelsz vagy egyéb sportot űzöl...
Hirdetés
Profi talpbetét profi sportolóknak
Nagyon sok élsportoló cipőjében bújik meg Conform'able talpbetét, így a francia fociválogatott vagy éppen a lesikló Antoine Deneriaz is a Sidas termékeivel optimalizálja teljesítményét. Ezek a sportolók nem csak a betétek előnyeit élvezik, hanem tapasztalataik átadásával a fejlesztésekhez is nagyban hozzájárulnak. De a kényelmes, egyedi cipő nem csak a versenyzők kiváltsága! Te is viselheted a gyártó sí-, bringás-, túra-, tenisz-, futó- vagy akár utcai cipőkhöz fejlesztett betéteit.

 A francia Sidas cég Conform'able Custom talpbetétei erre kínálnak megoldást. A 100%-ban egyedire formázott talpbetétek a következő előnyöket nyújtják:

- a talp teljes felületére elosztják a terhelést, alátámasztják a boltozatot, ezáltal tehermentesítik a korábban túlzottan igénybevett izmokat, aminek következtében 20-25%-kal növelik a komfortérzetet és a teljesítményt

- rögzítik a sarkat, így megakadályozható a láb csúszkálása a cipőben

- elősegítik a láb függőleges irányú stabilitását, így "precízebb" erőkifejtést, lécvezetést tesznek lehetővé

- a helyes testtartást elősegítő betétek hosszútávon óvják az ízületeket a káros hatásoktól, melyek következménye pl. a térd- és csípőkopás
80936-betet01.jpg
Parti  Andris is kapott a kerékpáros változatból egyet.  
Élményei, tesztje:
A speciális személyre készített cipőbetétekről elsőre az embereknek, a lúdtalp illetve hasonló problémakezelő betétek jutnak eszébe, akárcsak nekem. Én is kaptam még kiskoromban ilyen lúdtalpbetétet, de szerencsére, azóta nem volt semmi ilyen problémám.
80936-partiandris.jpg
Azonban nem sokkal az Országos Bajnokság előtt kaptam egy, a lábamra készített Conform’Able 3D cipőbetétet. Ez előtt tökéletesnek tartottam a Bontrager cipőm gyári betétjét, mert ez is jól ki van találva, azonban miután kipróbáltam ezt a talpalávalót megváltozott a véleményem.

Az elkészítése mindössze 20 percet vett igénybe a Suli Sí-ben a Komjádi uszoda mellett. Én természetesen a cég bringás betétjét kaptam, de van kimondottan futáshoz, túrázáshoz, síeléshez optimalizált verzió is. Az elkészítés azzal kezdődik, hogy rá kell állni egy gépre, illetve egy homokkal teli „tömlőre”, amibe kialakul a láb lenyomata, majd ezekből a tömlőkből kiszívják a levegőt. Ennek következtében a láb lenyomata tökéletesen megkeményedik. A következő lépés, hogy a kissé felmelegített, ekkor még szinte tök sima betétet beillesztik a láblenyomatba, majd ismét rajta kell állni pár percet.

AZ idő leteltével megdöbbenve vettem észre, hogy a sarkamnál mindkettő betéten egy- egy furcsa csík alakult ki. Elsőre azt hittem, hogy meggyűrődött, de kiderült ez csak egy inam lenyomata. Ezek után a tökéletesen a talpam formájára merevedett betétet belefaragták a cipőmbe.

Miután felvettem ülve a cipőt furcsa érzés volt, nem kényelmetlen, de furcsa. Viszont mikor ráálltam, máris hihetetlen jó érzés fogott el. Éreztem, hogy teljes mértékben alátámasztja a talpam mindenhol. A bringázásra voltam még kíváncsi, milyen érzés lesz. Az első tesztem a Pilisvörösvári OB. pályán volt és nagyon jó volt vele tekerni, egész máshogy osztotta el terhelést a talpamon, sokkal egyenletesebben. Aznap megdöntöttem minden korábbi köridő rekordomat a pályán, a 40 fok ellenére.
80936-betet02.jpg A hosszú távú tapasztalataim is nagyon pozitívak: még soha nem érzett plusz komfortot adott a cipőmnek, mintha hirtelen az egész cipő személyre lett volna szabva. A szellőzés szempontjából is tökéletes, bár nálam ez nem szokott sarkalatos kérdés lenni. Az Országos Bajnokságon ezt használtam, nem tudom menyiben segítette ez a győzelmemet, de ott volt a cipőmben az biztos.
A bringás betét ára 12 000 Ft, amit sokan borsosnak gondolhatnak, de ha belegondolunk, hogy a talpunkon, mindössze néhány négyzetcentiméteren oszlik el az egész testsúlyunk, talán megérdemel ennyi kényeztetést a lábunk. Szerintem sok láb problémára ez lehet a megoldás…  
Hirdetés