Salomon hátizsák teszt futóknak

Markos Gábor - Mozgásvilág.hu
2012/09/10
Akinek ennél több kell, vigyen magával egy tevét... Salomon skin pro 10+3 literes futó hátizsák tesztje
Hirdetés

Alapvető (részben személyes) elképzeléseim egy igazán jó futó hátizsákról a következők:

- Megfelelő méret, melyet elsőre nem könnyű meghatározni, mert nem jó ha feleslegesen nagy, viszont a túl kicsi, akkor nem felel meg minden célnak. Tudomásom szerint 10 – 20 literesig használnak kifejezetten ilyen célra hátizsákokat. Én csak a 10 litereseket használtam, hiszen egyrészt kis mérete miatt nyilván a legkényelmesebb, illetve nem futottam még olyan körülmények közt (és nem is tervezem egyelőre), ami egy nagyobbat indokolna. Férjen el benne elegendő (0,5-2 liter) mennyiségű folyadék, némi csokoládé, szőlőcukor vagy hasonló, tartalék póló, egy esőkabát, illetve az apróságok, mint pénz, telefon stb. Mást általában nem is visz magával az ember.

- Kényelem , mely bár nem szorul magyarázatra, azért pontosítom: ne dörzsölje a hátat , úgy tudjam állítani, hogy ne lötyögjön-zötyögjön-rázkódjon nagyon (egy hosszabb downhill esetében ez rettentő zavaró tud lenni), a pántok ne vágjanak sehol és menet közben is tudjam állítani . További kényelmi funkció a zsebek mennyisége, mérete, elhelyezése és zárhatósága.

- Vízállóság , ahol a belsőnek nem csak a csapadéktól de az izzadságtól is száraznak kell maradnia. Fontos, hogy legalább egy ilyen zsebünk legyen, bár legjobb ha a teljes hátizsákunk vízálló.

- Strapabíró anyag és varrások , ez már tényleg önmagáért beszél. 

Elsősorban ezeknek a szempontoknak szenteltem kiemelt figyelmet a tesztelés alkalmával.

 

undefined Kép forrása: undefined

 

A 10 napos teszt időszak alatt 4 alkalommal futáshoz, illetve 2-szer kerékpározáshoz is magammal vittem a Salomon legújabb futó hátizsákját.

 

A következő tapasztalatokat gyűjtöttem:

Amikor átvettem a hátizsákot és hazavittem, azonnal elkezdtem „felfedezni”. Feltűnő az igényes anyag használat (egy ilyen kategóriájú termék esetében ez elvárható) és a rendkívül körültekintő, ergonómikus kialakítás. Az első vizsgálódás után az volt a benyomásom, hogy végre egy olyan termék amit bizonyára olyan szakemberek terveztek, akik nem csak a tv-ből ismerik a hosszútávfutást és a felmerülő igényeket / szempontokat. A használat később tovább erősítette ezeket a pozitív észrevételeket.

 

undefined Kép forrása: undefined

 

Kényelem: egy 1-10-es skálán erre minimum 11-est adnék és fontos hangsúlyozni, hogy nem vagyok sem elfogult, sem túlzásokba nem szoktam esni. Úgy sikerült megoldani a rögzítést, a pántok elhelyezését és állíthatóságát, hogy gyakorlatilag nem éreztem, hogy hátizsákban futok! Igaz, hogy rövidebb távokat tettem csak meg (7 – 15 km), de ennek ellenére feltöltöttem a folyadék tárolót, illetve vittem magammal csokoládét, tartalék pólót, extra kulacsot vízzel, mobil telefont, kulcsot, iratokat és még néhány apróságot, hogy kihasználhassam szinte valamennyi funkcióját.

Vízállóság: erről sajnos csak közelítő tapasztalatokat tudok írni, mert összesen 1 alkalommal sikerült egy kb 20 perces csendes esőt kifognom. Ettől természetesen sehol nem ázott át egyik zseb sem. Ami nedvesedést a futások végén tapasztaltam, azt egyértelműen az izzadás okozta belülről. Ez viszont csak a hosszanti pántokon lévő zsebeket érintette!

Szellőzés: amennyire tudom, ez a termék a jelenleg ismert legkiválóbban szellőző anyagból készült, de aki 27 fok körüli hőmérsékleten (illetve tulajdonképpen szinte bármilyen időben) fut benne órákat, annak ne legyenek illúziói: csurom vizes lesz a háta.

 

undefined Kép forrása: undefined

 

Méret: a 10+3 literes a legkisebb általam ismert méret a futó hátizsákok közül és én sosem használtam nagyobbat, mert nem volt rá szükségem. Az általam eddig lefutott leghosszab távra (kb. 60 km) ez a méret idáig elegendőnek bizonyult. Itt említem meg, hogy a tesztelt hátizsák kivehető folyadék tárolója 1,5 literes, ami kb. azonos az általam 50-60 km-en elfogyasztott folyadék mennyiséggel, tehát számomra ez a kapacitás is megfelelő, bár hangsúlyozom, hogy a kialakítás több zsebben is lehetővé teszi extra palackos folyadék tárolását. Aki ennél is többet szeretne futni, vigyen magával egy tevét! Visszatérve tehát a tényleges méretre: kb. 42 x 25 cm, ami nem pontos adat (otthon collstock-kal mértem). Ebből mindössze annyi az érdekes, hogy használat közben nem esik hátul „túl mélyre”, tehát nem dörzsöl.

Pántok: elöl két gumis pánttal tudjuk magunkon keresztirányban rögzíteni a hátizsákot (ez általános megoldás), viszont a hosszanti pántok teljes hosszában 8-8 kallantyú gondoskodik arról, hogy a megfelelő magasságot választhassuk ki. Induláskor szándékosan nagyon szorosra állítottam őket, hogy lássam, mennyire szorítja a mellkast, illetve a tüdőt, mert ez igen lényeges szempont. A hátizsák itt is jelesre vizsgázott, sőt, amin magam is nagyon meglepődtem, hogy ennél még jóval enyhébb állapotban is tökéletes a stabilitás (semmi zötykölődés). A hosszanti pántok tökéletesen, már-már kellemesen fekszenek fel a bordákra és a mellkasra és természetesen ezek is tetszőlegesen állíthatók.

 

undefined Kép forrása: undefined

 

Zsebek: különlegesen kényes felhasználó vagyok ebből a szempontból. Végre egy olyan termék, melynek elegendő számú, megfelelő funkcionalitású zsebe van és ami a leglényegesebb, hogy jó részéhez hozzáférünk anélkül, hogy a hátizsákot levennénk, sőt tulajdonképpen még a ritmusunkat sem kell megtörni! Rögtön a hosszanti pántokon található egy-egy épp megfelelő méretű zseb, melyek egyaránt alkalmasak kisebb ivópalack, vagy apróbb tárgyak (iratok, pénz, kulcs, telefon, mp3 lejátszó, stb.) tárolására. A baloldalin kívülről még egy extra gumis zsebet is elhelyeztek. Oldalt, derékmagasságban egy-egy gumírozott zseb található, melyek szintén kreatívan használhatók, bár ezek – ellentétben az előbb említettekkel – nem zárhatók. Hátul található a folyadéktartály zsebe , mely dupla rekeszes, plusz egy extra kis belső zseb felül, valamint két másik  cipzáros zseb : az egyik nagyobb, a másik kisebb. Én ezekben tartalék ruházatot, nedves törlőkendőt és egyéb olyan felszerelést tároltam, amire nem feltétlenül van szükségem, hogy folyamatosan kéznél legyen.

Súly: nem mértem le konyhai mérleggel a tömegét, de üresen félúton lehet valahol a hópehely és a madártoll között… komolyra fordítva nem nagyon gondolom, hogy sokkal könnyebbet ki lehetne hozni ezzel a funkcionalitással (zsebek, pántok, stb.).

Extrák: a gyártók már-már kínosan odafigyeltek mindenre: a vízcsövet bármelyik oldalon elvezethetjük, s még egy extra műanyag sípocska is a felszereltséghez tartozik – mely természetesen tetszőlegesen rögzíthető szinte bárhol…

 

undefined Kép forrása: undefined

 

Ár: jelenlegi információim alapján ezt a terméket harmincegynéhány ezer forintért lehet majd megvásárolni, ami egyfelől elképesztően soknak tünhet, másrészről viszont egyértelműen kiderült, hogy nem csak az anyaghasználat, hanem gyakorlatilag az összes egyéb szempont alapján is prémium kategóriájú termék ről beszélünk. A strapabírásról természetesen nincsenek információim, de amennyiben a szerkesztőség lehetővé teszi, a későbbiekben erről is szívesen beszámolok.

 

A Salomon skin pro-t az Amersportst Magyarországtól kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Bővebb infók (angol nyelvű oldal): klikk ide!

 

Ha szeretnél ilyet, ezeknél a forgalmazóknál érdeklődj: Overland Active (Lowe Alpine Shop) Mormota Túrabolt
Hirdetés