Salming enRoute2 Hír

Salming enRoute2 Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2018/07/04
A Salming nagyon gyorsan igyekszik felzárkózni a minőségi futócipőket gyártók szűk klubjába.
Hirdetés

A Salming márka számomra teljesen ismeretlen volt a tesztelés kezdetekor, ezért rá kellett keressek arra, mi is a filozófiája a cégnek. Nos, minden, amit cipőikkel igyekeznek elérni, öt pontban foglalható össze, és mind az öttel csak azonosulni tudok.

1. Könnyű cipőket igyekeznek gyártani, mert tudják, hogy ez mennyit számít a sebesség tekintetében.

2. Rugalmas talpat készítenek, hogy a természetes futótechnikát segítsék.

3. Az alacsony dropot favorizálják (6mm), hogy a futók képesek legyenek a lábfej elülső részére érkezni.

4. A hagyományosnál vékonyabb talpakban hisznek.

5. Anatómiailag kényelmes felsőrészt terveznek, hiszen az összenyomorított láb rengeteg sérülés előszobája lehet. A lábujjaknak például több helyet adnak.

No, akkor lásssuk!

Salming enRoute2 Forrás: Salming.com
Salming enRoute2
Kép forrása: Salming.com

Súly

8 pont

A súlya 9-es méretben 245-250 gramm, ami ma már nem számít különösebben könnyűnek. Az edzőcipők között ez nagyjából az alsó szegmens, fél-verseny cipőknél már inkább középmezőny. Mivel a filozófiájuk szerint 10% súlycsökkentést igyekeznek elérni, ez többé-kevésbé sikerült is. A relatíve alacsony pontszám nálam azért jár, mert az enRoute nálam kicsit a fél-verseny kategória. Nincs a talpában különösebb rendszer, a kopóréteg is „verseny cipős”. Fél-verseny szekcióban pedig inkább átlagos a 250 gramm.

 

Párnázottság, kényelem

10 pont

Nagyon érdekes a cipő kényelmi szempontból. Nincsen agyon szivacsozva, legfeljebb a sarok rész teteje körben, de ez az Achilleszt finoman támasztja. A felsőrész körben kívülről gyakorlatilag egy műanyag mikro-háló, mely nagy stabilitást ad, ugyanakkor nagyon jól szellőzik. Belül egészen vékony, szellős szövésű vászonnal van kombinálva. A kényelemben szerepet játszik az igen innovatív kötő rendszer. Gyakorlatilag minden lyuk a talphoz van fixálva, így bekötve különösen erős tartást biztosít. A kényelmet fokozza a finoman ívelt talpbetét, és az anatómiailag tökéletes kialakítás.

 

Rugalmasság, hajlékonyság

9 pont

A picit vékonyabb talp is segíti a hajlékonyságot, de az 5 részben hajló első része különösen rugalmassá teszi a cipőt. A hajlékonyság ugyanakkor feszes dinamikával jár együtt, egyáltalán nem iszapos érzés benne futni.

 

Sarokmegtámasztás

9 pont

A sarok magassága ideális, és a szokásosnál talán jobban szivacsozott. Erős megtámasztás nincs sem kívülről, sem belül, ennek ellenére nagyon jól tart. Persze ha hosszú élettartammal számolunk, lehet, hogy egy idő után jó lenne egy kis plusz merevítés, mindenesetre elsőre tökéletes, ami véleményem szerint megint az anatómiai szemleletű kialakításnak köszönhető.

 

Szellőzés

10 pont

A cipő szellőzése egy hibrid megoldásnak köszönhetően tökéletesre sikerült. A felsőrész lábbal érintkező belső része is egy nagyon szellős, hatalmas lyukakkal megszőtt vászon, de ennek a tartása igen gyenge lenne, ezért kombinálták egy szinte semmilyen irányban nem deformálódó műanyag hálóval, ami amellett, hogy tökéletesen tart mindenféle támaszték nélkül, a felsőrész teljes felületén biztosítja a tökéletes szellőzést.

Salming enRoute2 Forrás: Salming.com
Salming enRoute2
Kép forrása: Salming.com

Stabilitás, boltozati alátámasztás

9 pont

A stabilitást megint az anatómiai kialakítás biztosítja, nem pedig a stabilizáló rendszerek. A sarok előtti részen kívül-belül meg lett emelve a talp, egy picit rákúszik a vászonra. A talp enyhe boltozati megemelésével, és a jó alakú betéttel együtt egy optimális támasztást biztosít a lábnak az enRoute.

 

Ütéscsillapítás

9 pont

A vékonyabb talp ütéscsillapítás szempontjából sosem jó ómen, de itt a Salming nem igazán hozta a vállalását, azaz nem különösebben vékony a talpa. Mivel a 6-os drop lehetővé teszi a gazdájának az aktívabb futást, így a csillapítás nagy részét megoldja a boka. Aki viszont leérinti a sarkát, annak a Salming Recoil EVA habból készült talpába még egy Recoil R névre hallgató sarok párnát is illesztettek, még finomabb landolást biztosítva.

 

Középtalp dinamika

9 pont

A Salming enRoute kialakításának, megtámasztásának, és a Recoil talpnak köszönhetően a cipő feszessége és dinamikája nem szenved hiányt. Megfelelően tompít, ugyanakkor nem akadályoz a gyorsabb futásban sem. Félmaratonra, de kicsit lassabb futóknak akár 10 km-re is ajánlom versenycipőnek, gyorsabb edzésekhez, tempózásokhoz pedig egyenesen tökéletes.

Salming enRoute2 Forrás: Salming.com
Salming enRoute2
Kép forrása: Salming.com

Összességében a svéd márka engem nagyon meggyőzött. Magas minőségű kidolgozottsága, anatómiai igényessége, hasznos innovációi mind azt mutatják, hogy a Salming nagyon gyorsan igyekszik felzárkózni a minőségi futócipőket gyártók szűk klubjába. A 6mm-es drop sokaknak jelenthet átmenetet az aktívabb futás irányába úgy, hogy kisebb sérülésveszélyt hordoz magában, mint az azonnali minimálra váltás. A csökkentett súllyal együtt garantált futóélményt biztosít gyakorlatilag minden futó számára, legyen az szigeti kocogó, vagy élsportoló.

Iram: 4:30-3:15

 

Hirdetés