Petzl Swift Rl 1100 fejlámpa teszt

Petzl Swift Rl 1100 fejlámpa teszt

Kakuk András
Kakuk András - Támogatott tartalom
2023/11/08
A legkényelmesebb fejlámpa brutális fényerővel?

Petzl Swift RL teszt

Nehéz elképzelni, hogy mit lehet egy fejlámpán folyamatosan fejleszteni, de a Petzl azért mindig megpróbálja és sikerül is neki. A Swift RL új változata is tartalmaz pár újítást és bár némelyikük hasznossága első ránézésre megkérdőjelezhető, de használat közben mindig kiderül, miért is olyan nagyszerű az új fejlesztés. Amikor hozzám kerül egy új kütyü, mindig a leírás nélkül megpróbálom megfejteni. Számomra ez jelenti azt, hogy felhasználóbarát. Ha nem jövök rá, akkor nem elég felhasználóbarát a termék, vagy én öregedtem meg.

Mondjuk ez is valószínű.

Petzl Swift Rl 1100 fejlámpa teszt-6
Petz Swift RL
Petzl Swift Rl 1100 fejlámpa teszt-6
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

A Swiftet kézbe fogva, a megszokottnál minimálisan robosztusabb lámpán helyből észrevehetjük, hogy ide is betört az USB-C őrület. A másik, amit kerestem hogy, hogyan kehet cserélni az akkuit. Ez valószínűleg egy beidegződés miatt van, mert a saját lámpáimon (Actic Core, Tikkina) a töltéshez is ki kell nyitni a házat. Lényeg a lényeg, ha szükséged lenne a Swiftben akkut cserélni, akkor meg kell fordítani a házat, ami kicsit nehézkesen megy, bátran kell hozzányúlni. Mondjuk erre csak extrém helyzetekben lesz szükséged, mert a lámpa a már említett USB-C porton keresztül, kívülről egyszerűen tölthető. Na, de ne ugorjunk ennyire előre, nézzük az újításokat.

Újdonságok

Felfelé is dönthető

A Petzl Swift legújabb modellje nemcsak lefele, hanem felfelé is dönthető! Elsőre nem tűnik nagy fejlesztésének, maga a Petzl azt írja, hogy nyakban hordás esetén kiváló a fícsör. Láttam már embert, aki a nyakán hordta a fejlámpát, de azért nem annyira általános ez.

Fejlámpa kerékpározás közben? 

Én viszont találtam egy praktikusabb felhasználási területet is. A lámpa multisport besorolású, azaz sokfajta sportoláshoz ajánlott. A futás alap, hegymászás is, de a kerékpárt is ide szokták sorolni. A bibi csak az, hogy a fejlámpa és a kerékpáros sisak nem szeretik egymást. A kerékpáros sisakra általában nem lehet jól rögzíteni a fejlámpákat, mert lecsúsznak róla. A legtöbb modellen nincs olyan pántfogó, mint a hegymászó sisakokon. Egyedül az enduro/alltrail sisakokon lehet megoldást találni, egyrészt azért mert ezeken hátul szokott olyan szemüvegpánt befogó lenni, ahova a lámpa hevederét is meg tudod fogatni illetve a kialakításuk engedi, hogy a homlokodon kényelmesen elférjen a lámpa is. Minden más esetben a lámpát a sisak alá, a homlokodra kell megpróbálni elhelyezni úgy, hogy ne nyomjon és a helyén is maradjon bringázás közben. A következő kihívás az, hogy a lámpa a megfelelő irányba világítson. Ha nem tudod felfelé is állítani, akkor előfordulhat, hogy a lámpa túl közelre, eléd a földre világít és nem világítja be rendesen az előtted lévő utat. Ez nem feltétlen nyújt elegendő biztonságot. Erre megoldást jelenthet, ha - a csak lefele állítható lámpát - fordítva veszed fel, de van egy praktikusabb megoldás is. Az új Swift felfele is, lefele is állítható, így könnyen megtalálhatod azt a  szöget, amivel a lámpa a megfelelő helyre vetíti a fényt.

Még ennél is jobb megoldás

Kiderült, hogy erre a Petzl-nél is gondoltak - mármint a kerékpáros felhasználás gondjaira -, és honosítottak egy egyszerű, ötletes kiegészítőt, a kerékpáros adaptert. Ezzel a kiegészítővel könnyen a kerékpár kormányára lehet adaptálni a fejlámpát és nem kell szenvedni a fejre helyezéssel. Aki próbált már komolyabban bringázni éjszaka, azt tudja, hogy kerékpározás közben kifejezettem hasznos a kellő erősségű lámpa. Ezzel a megoldással spórolhatunk, mert így nem kell egy erős bringalámpába is beruházni. 

A kiegészítő itt elérhető

Petzl Swift Rl 1100 fejlámpa teszt-5
Jön a vonat?
Petzl Swift Rl 1100 fejlámpa teszt-5
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

1100 Lumen - tényleg nappali világosság éjszaka is

A fényerő növelése mindig fejlesztési cél, a Swiftnél 900 lumenről növelték 1100 lumenre a fényerőt. Sokszor írják marketingül, hogy egy lámpa nappali fényt varázsol az éjszakába. Hát az új Swift tényleg valami ilyet művel. Hivatalosan 150 méterig biztosít elegendő fényt. Ezt el is tudom hinni, saját tapasztalatom alapján. Többször is a Kamara-erdőben tesztelgettem, és úgy 50 méterig teljesen bevilágította az utat. Érdekes tény, hogy léteznek nagyobb lumen értékű fejlámpák a piacon, melyek gyári adatai szerint nem világítanak be ekkor távot vagy arányosan nem annyival többet. Érdemes kicsit utána járni ennek a lumen dolognak is, mert nem olyan egyszerű a képlet. Attól, hogy valamire ráírják, hogy hú de nagy lumen, egyáltalán nem biztos, hogy ténylegesen olyan erőséggel világít, pláne nem folyamatosan, úgy, hogy ne forrósodjon fel. Illetve fontos, hogy úgy néz ki,  a nagyobb lumen értékkel nem jár egyenesen arányosan a beláthatóság növekedése.

A Petzl kifejezetten nagy figyelmet szentel a megbízhatóságnak. Saját laborjuk van, ahol mérik az összes terméket. Ergo, biztos lehetünk benne, hogy tud annyit, ami rá van írva.

Petzl Swift Rl 1100 fejlámpa teszt-3
Láthatóság 45 méterről
Petzl Swift Rl 1100 fejlámpa teszt-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Még ergonomikusabb fejheveder

A szíjat vagy hevedert hátul megtoldották és nem egy hanem két szíj fogja a fejed, elöl pedig kiszélesítették a legergonómikusabb viselet érdekében. A hagyományos, egyszerű szíjhoz képest tényleg jobban tart, és a beállítása is egyszerű. A két csatot kell széltében húzogatni. A hevederbe ráadásul végig fényvisszaverő csíkokat varrtak, ami hátulról is megfelelően láthatóvá teszi a viselőjét. 

Petzl Swift Rl 1100 fejlámpa teszt-7
Petzl Swift Rl 1100 fejlámpa teszt-7
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Piros lámpa funkció

A piros lámpa funkció nem hatalmas újdonság a fejlámpáknál, de a magasabb kategóriájú termékeknél található általában meg, A Swift korábbi verziójában sem volt, de az újba betervezték. A piros lámpa funkciót az univerzális gomb 4 mp-ig történő nyomásával érjük el. Abból is rögtön kettőt. Az egyik funkcióban folyamatosan ég a led, a másikban villog. A piros lámpa használatának több előnye is van. Egyrészt jóval kevesebbet fogyaszt, így olyan körülmények között, amikor nem kell a nagy fényerő pl. kempingben, olvasáshoz, táskában kotorászáshoz javasolt a használata. Kifejezetten hasznos tud lenni, ha hátulra kell valamilyen lámpa láthatósághoz vagy - saját tapasztalat - kutyasétáltatásnál az eb nyakába akasztva hamarabb megtaláljuk a blökit a sötétben. 

Feature-ök, fejlesztések

Az újdonságok mellett természetesen a jól bevált funkciók megtalálhatók ezen a lámpán is. A Petzl által levédett Reactive Lightning technológia automatikusan lejjebb veszi a fényerőt ha tárgyat észlel a szenzor., vagy a változik a fényerő a környezetedben. Legnagyobb előnye, hogy nem égeti ki a szemed, ha a haverod ha rád néz.

.

Petzl REACTIVE LIGHTING from Petzl Sport on Vimeo.

Súly

Hivatalosan 100 gramm, de én 103-at mértem. Azt a 3 grammot elfelejthetjük nyugodtan. Ha a piaci árus csak ennyit tévedne, már boldogok lennénk. A 100 grammal nem tartozik a leges-legkönnyebbek közé (ha ilyet keresünk, akkor az Iko Core egy jobb választás ), de az 1100 Lumen és a 7 órás üzemidő (Reactive mód) nagyobb akkut igényel. Ezzel együtt a könnyű lámpák közé tartozik.

Kényelem- a legkényelmesebb? 

A levédett “split” szétváló kialakítású fejpánt mellett ki kell emelni a pánt homlokrészét is, ami finom és vastag plüs anyagból van. Emiatt az irunfar.com olyan messzire futott, akarom mondani ment (hú mekkora poén ), hogy a Swift RL-t kiáltotta ki a legkényelmesebb terepfutó fejlámpának.

Petzl Swift Rl 1100 fejlámpa teszt-2
Plüsi
Petzl Swift Rl 1100 fejlámpa teszt-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Egyéb funkciók

Az egyebek közül ki kell jeleni, hogy 5 leddel mutatja az akkui töltöttségét, le lehet zárni a gombot, hogy véletlenül ne kapcsolódjon be a táskádban, és IPX4 “időjárás álló”. A lámpára 5, az akkuira 2 év gari jár. Természetesen a fenntarthatóságát is meg kell említeni, bár ez manapság már elvárható. A Swift is újratölthető aksikkal szerelt, nem kell állandóan cserélgetni és kidobni a használt elemeket. Sajnos az lehetőség, hogy az akkumulátor mellett akár AAA-s elemekkel is használható a lámpa, a Swiftnél nem elérhető.

Petzl Swift Rl 1100 fejlámpa teszt-1
USB-C
Petzl Swift Rl 1100 fejlámpa teszt-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Viharlámpa funkció alias kemping zacsi

A Swift RL-hez is, mint több más Petzl lámpához jár egy fehére, áttetsző tasak, ami hamar kempinglámpát, viharlámpát varázsol a Swfitből. Csak bele kell rakni, bekapcsolni és voilá. Annyi megjegyzésem lenne, hogy a gyári fotókon azért jobban szórja a fényt, mint a valóságban, de így is egy ötletes kiegészítőről van szó.

Petzl Swift Rl 1100 fejlámpa teszt-8
Petzl Swift Rl 1100 fejlámpa teszt-8
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Jobb? Mire való?

Érdekes kérdés az, hogy mire ajánlott, melyik lámpánál jobb? Nagyon sok tényezőtől függ, hogy melyik lámpa való neked. Ha te 1-2 óránál többet nem szoktál futni sötétben, vagy csak túrázáshoz, kempingezéshez használod a lámpádat, akkor egy olcsóbb, kisebb erősségű lámpa is megteszi. Azt azért hozzá kell tenni, hogy a minőség itt is ragadós. Ha egyszer kipróbáltad a Swiftet, akkor már nem szívesen fogsz egy Tikkinával futkosni. :) Aki tényleg hegymászáshoz, extrém körülmények között vagy gyorsabb tempójú és hosszabb terepfutásokhoz keres megbízható társat egy fejlámpában, annak bőven megéri befektetni egy olyan nagy tudású lámpába, mint a Swift RL.

 

Petzl Swift Rl 1100 fejlámpa teszt-9
Petzl Swift Rl 1100 fejlámpa teszt-9