Őszi-téli futótippek - Ruhateszt: Rogelli Hír

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2011/12/14
A nevem nem Bear Grylls. Nem másztam meg a Mount Everestet, nem voltam katona és utálom a hideget, ezért a sarkkörre sem vágyom.
Hirdetés

Ám a Gödöllői-dombság dzsungelében egy decemberi hétvégén, két társammal együtt azért küzdöttünk, hogy egy futóedzést túlélve visszataláljunk a civilizációba. Ehhez nem volt másra szükségünk, mint ami amúgy is nálunk volt. A kegyetlen körülmények között ráadásképpen még Rogelli futóruhát is sikerült tesztelnem, melynek köszönhetően nem hűlt ki a testem, így nem volt szükségem döglött állatok prémjét magamra ölteni.

 

82049-Fut-s.JPG
82049-Fut-s.JPG


Amit tesztelésre adtak, azt mérlegelés nélkül magamra vettem...

 

Egy szó, mint száz, egy könnyed 60 perces futásra indultunk, melyből kisebb eltévedés és 100 perc lett, mire visszatértünk. Én eközben a Rogelli téli futóruházatát viseltem, melyről igyekszem megosztani a tapasztalataimat. Az időjárás 5 fok körüli, szélcsendes és felhős idő volt, így az évszakhoz képest szürke és enyhe időben indultunk neki a kalandnak.

  

82049-Fut1.JPG
82049-Fut1.JPG


Fél lábon állva is melegen tart...

 
 

A kesztyű
Könnyű futó kesztyű, nagyon puha fleece anyagból készült, vastag gumírozott csuklórésszel. Csúszósnak érződik benne a tárgyak (pl. mobiltelefon) megfogása, de kesztyűben cipőt fűzni remekül lehet vele. Kicsit melegnek éreztem 5 fokban és a gumírozott csuklórésznek köszönhetően nem is bírtam lejjebb húzni, hogy a kézfejem szabad legyen. Hidegebb időben viszont ez meg sem fordult volna a fejemben.

 

82049-rogelli-kesztyu.jpg
82049-rogelli-kesztyu.jpg

 

Szerintem nagyon fontos – noha nem esztétikus – szempont a kesztyűnél az orr megtörlésére szolgáló rész a hüvelykujjnál. Ez sajnos teljesen hiányzik a kesztyűről, ahogy nagyon sok más futókesztyűről is. Nem értem, hogy a kerékpáros kesztyűknél alkalmazott technika miért nem tud a futóknál is meghonosodni. Árak, részletek: ONTARIO sport fleece kesztyű

 

Fejpánt
Elasztikus anyagból készült. Teljes egészében lefedi a fület és a homlokot. Az izzadtságot elvezeti, így nem tapasztaltam, hogy átnedvesedve hideg lenne. A fejpántot nagyon kényelmes és kellemes viseletnek ítéltem meg. Fagypont alatt viszont inkább a sapkára szavazok! És mielőtt bárki szemfüles módon észreveszi: tényleg női fejpántról van szó – mely a teszt után, a cikk írása közben nekem is feltűnt, hozzáteszem az erdőben senki nem szaladt utánam, hogy levegye a fejemről!

 

Rogelli
Rogelli


Ezt kaptuk tesztre, hát teszteltük... nem röhögni, tessék odaképzelni egy csinos leányzót :)

 

Noha a mérete az én fejemre is épphogy jó volt és nem csúszott le, így kicsit fura, hogy nőknek szánják. Árak, részletek: GLENDALE elasztikus fejpánt

 

Kabát
Az Udine membrános téli kabát felépítését tekintve szél- és vízálló külső résszel rendelkezik, míg a belső felülete thermo polar anyag, mely kényelmes és igen meleg viseletet nyújt. A kabát egyfajta multisport öltözet, ugyanis a gyártó szerint kerékpározáshoz is kiváló választás az előbbi tulajdonságai miatt. Ezeket felmérve egyetlen rövid ujjú aláöltözetet vettem a kabát alá, de úgy éreztem ez is sok: rendkívül meleg volt! Felfelé lezipzározott felsővel futottam, melyet lefelé felhúztam, így elviselhető lett a hőmérséklet. A bolyongás közepette lecsökkent sebességnél viszont egyáltalában nem volt hideg, nem fáztam benne. A dereka gumírozott, de nem olyan határozottan, hogy ne kelljen megigazítani időnként.

 

82049-rogelli-kabat.jpg
82049-rogelli-kabat.jpg

 

A kabát egyetlen hátsó zsebbel rendelkezik, melybe papírzsepi és telefon is úgy fért be, hogy nem zavart futás közben. Negatívum, hogy a hátsó zseb befelé hálós, ezért az izzadtság bejutva megnedvesíti pl. a zsebkendőmet. Fényvisszaverő elemek futnak mindkét karrészen és hátul a zseben is, így nehéz eltűnni a ruhában. A karok végén a csuklónál gumírozott csuklórész található. Futáshoz én csak erős mínuszokban ajánlom, míg kerékpáron melegebb időben is kellemes viseletet nyújthat a nagyobb sebesség és szélállóság miatt. Hidegebb időben viszont kerékpározásnál hiányozhat a szélfogó ujjbedugó (nem tudom a hivatalos nevét), így befújhat a csuklónál a hideg levegő. Árak, részletek: UDINE membrános téli kabát

 

 

A sportpóló
Könnyű, jól szellőző póló. Az anyaga nem puha, hanem inkább enyhén érdes hatású, ami miatt aggódtam, hogy futás közben kidörzsöli a hajlataimat és/vagy a mellbimbómat. Szerencsére kellően kíméletesnek bizonyult, semmi dörzsölés, csak kellemes nedvességelvezetés. Sőt, tulajdonképpen el is felejtettem, hogy van rajtam valami a kabát alatt. Használat után könnyen és gyorsan száradt.

 

Rogelli
Rogelli

 

Nyáron, illetve jó időben önmagában megállja a helyét futóruházatként, bár aki azt szereti, ha teljesen testhez simul a felsője, az csalódni fog. Inkább úgy fogalmaznék, hogy azoknak a futóknak ajánlom, akik nem szeretik a "feszülős" izompólókat, de a kellemetlenül lötyögős megoldást sincs ínyükre. Amolyan arany középút, tökéletesen megéri az árát. Árak, részletek: PROMOTION technikai sportpoló

 

  

Hosszúnadrág
A kabáttal ellentétben egyáltalán nem volt meleg, sőt pont kellemes viseletet nyújtott a hétvégi túlélő futás során. A nadrág könnyen felvehető, ugyanis a bokánál zipzár segíti mindezt. Fényvisszaverő csíkokkal ellátott darab ez is, akárcsak a felső. Dereka gumírozott, köthető és jó köldökig fel lehet húzni, hogy ne fázzunk. Két zsebbel rendelkezik: az egyik elöl egy belső zseb, melyet én kulccsal tömtem meg, a másik egy hátsó zipzáros az egyéb olyan felszereléseknek, melyekhez futás közben kell hozzáférni - ez utóbbiért jár a pirospont, nagyon jó találmány. Külső felülete elasztikus, míg belső részén puha polár anyaggal bélelt. A nadrág jó veszi fel a láb alakját, nem csúszkál, jól rögzíthető. A térdhajlatban mozgás közben kissé gyűrődik, mely jelenséggel már más nadrágok esetében is találkoztam, de ez engem nem zavart soha.

 

82049-rogelli-nadrag.jpg
82049-rogelli-nadrag.jpg

 

Úgy éreztem, hogy -5°C-ig bátran futnék benne, minden egyéb réteg nélkül, de 5 fok felett ez már sok lenne. Magyarul: egy átlagos, hazai téli időszakban kiváló választás a nadrág. Túrához aláöltözetként, futáshoz, sífutáshoz ajánlom a modellt. Árak, részletek: BANKS futó meleg hosszúnadrág

 

A zokni
A piaci "ötöt adok egy százasért" típusú, minden napos használatra szánt zokniknál nyílvánvalóan drágább, de a technikai zoknikhoz képest kellemes árfekvésű a Rogelli Wool Merino sportzoknija, amibe szívesen beruházik a sportszerető ember. Kellően hosszú, városi kerékpározásnál felhajtott lábszár mellett is véd a menetszéltől és a hidegtől, ám első sorban sportkerékpározásra és futásra termett darab. Határozottan érezhető a beépített gumírozás, aminek köszönhetően tartja a lábfejet és nem is csúszkál.

 

82049-rogelli-zokni.jpg
82049-rogelli-zokni.jpg

 

Vastagsága miatt 10, de inkább 5 fok allatti edzéhez alkalmas, de nem volt szükség egy számmal nagyobb cipőre sem, belefértem a sajátomba. Egy-két pár ilyen zoknival boldogan egészíteném ki a sportruhatáramat. Árak, részletek: WOOL MERINO téli zokni

 

Összesítés
A felszerelést hosszabb, vagy alacsony intenzitású edzéshez, inkább nulla fok alatti időben ajánlom – a fejpánt kivételével, illetve nagy hidegben csak hosszú hajú hölgyeknek. A túlélő kalandnak köszönhetően elmondhatom, hogy ágakba és bokrokba beakadva sem keletkezett semmi kár a ruhán és elég ellenállónak bizonyult a szederbokorral vívott küzdelemben is. A Rogelli névvel most ismerkedtem meg és úgy érzem, ahhoz az edzéshez, amit egy triatlonos, egy hobbifutó vagy terepfutó végez, jó és megbízható társra talál a márkában – nem is beszélve a tájfutók (eltévedt futók) árkon-bokron végzett edzéseiről!

Hirdetés