Nyári sportruházat teszt - 2010 Hír

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2010/06/29
Helikopter szélvédőből napszempa, szagtalanító póló bárányból és SPD-patentes kerékpáros szandál frottír zokni nélkül.
Hirdetés

Keen kerékpáros szandál

SPD-kompatibilis, nem frottírzoknis

A Keen kerékpáros szandált kifejezetten a bringázáshoz fejlesztették ki, de hétköznap is használhatod. Az anatómiai szempontokat figyelembe véve talpbetéte kiváló alátámasztást nyújt a lábboltozatnak és jól követi a talp természetes íveit. A tervezők még olyan dolgokra is gondoltak, mint a gombásodás és a kellemetlen szagok, ezért elkerülésükhöz bevonták a terméket egy anyaggal, az Aegis Microbe Shield bevonattal, mely nem tartalmaz környezetkárosító anyagokat. A szandálon poliészter hevederek találhatók, bélése víztaszító és gyorsan száradó, talpa bordázott.

 

80803-keen01.jpg

 

Személyes tapasztalatok: Kényelmes, érdekesnek mondanám. A lábujjvédő első gumi erősítés kicsit szűkre sikeredett, nyomja a körmöm - csak le ne essen. Talpa merev, tökéletes bringázáshoz, de sétálni is kényelmesen lehet benne. Kíváncsi voltam, hogy a szokásos stopli kopogás előjön-e ha beérek az irodába és végigcsattogok a konyháig. Meglepetésemre a zaj szinte teljesen elmaradt, köszönhetően annak, hogy a tesztalany talpa igen vastag, és a stopli rész rendesen be van süllyesztve.

A talpbetét hivatalosan „anti-odor anatomic footbed”, magyarul "szagmentes", anatómiailag tökéletesre formázott lábágy. Anatómiailag nagyon ott van, de szépen szólva a lábam ebben is "büdösödik". Az viszont igaz, hogy maga a cipő nem veszi át lábam eme tulajdonságát.

Legtöbb bajom a „sima” szandálokkal a kinézetükön kívül, általában az, hogy a lúdtalpam hamar elfárad és iszonyú sarokfájdalom tör rám. Lehet, hogy a vastag talp, és az anatómiai betét teszi, de a Keen szandi ebben is jelesre vizsgázott, közel sincs annyi bajom benne, mint más társaiban! A kinézete szubjektív, de ha nem rondítjuk el az összképet egy hosszú frottírzoknival, akkor egész csajozósan fest.

A klipsz tervezése is megállja a helyét. Ha kivesszük a talpbetétet, belülről hozzáférünk és piszkálhatjuk. Annak érdekében, hogy a kivehető betét ne mozogjon, a klipsznél dupla vastagsága van, és saroknál tépőzárral rögzítették. Frappáns kis ötlet!

80803-keen03.jpg

Pudingpróba: Spd stoplit felszereltem, és jöhetett a bringás teszt. A cipőhöz sima csavar jár, amit mindenkinek javasolok imbusz végűre cserélni. Elsőre megszenvedtem, hogy ki tudjam venni a lábam mikor kell, de a végére egészen belejöttem. Mivel a szandál mégsem cipő, így nem tartja annyira szorosan a lábat és nehézkesebben jön ki a klipszből. Ha SPD pedálunk van, állítsuk minél könnyebbre, főleg ha városban használjuk.

Összességében 5-re vizsgázott a sportszandi. Városban, trekking túrához kitűnő.

További infók:

Még több Keen termék: klikk ide!

Icebreaker merino technikai felső- a barik a barátaid

Nagyon nehéz jó minőségű és kényelmes sportruházatot kapni, a legtöbb gyártó ugyanis szintetikus anyagokból készíti termékeit. Az Icebreaker póló merinó gyapjúból készült, és kifejezetten túrázóknak, sportolóknak ajánlják. A merinó gyapjú ugyanis megvéd a kellemetlen szagok kialakulásától valamint a vékony, jól szellőző anyag kényelmes viselet a meleg nyári napokon. Az Icebreaker termékek a neoprén ruházathoz hasonlóan vastagsági jellemzővel rendelkeznek. Mi egy 200-as pólót teszteltünk, ami melegben és akár hűvösebb estéken is használható. Létezik még ennél vékonyabb (150-es) és jóval vastagabbak (260-as, 320-as) is.

80803-icebreaker.jpg

Az Icebreaker merinó a legjobb minőségű gyapjú, szálai jóval finomabbak a tradicionális gyapjúénál, amely síkvidéki juhoktól származik. Ez az anyag hatékonyabban lélegzik és a legnagyobb melegben is szárazon és hűvösen tart. 
A rajta lévő BAA kód által visszakeresheted, melyik farmon élő barikától származik az elkészítéséhez való gyapjú és ha gondolod, meglátogathatod, megsímogathatod, fotózkodhatsz vele, vagy személyesen mondhatsz köszönetet a frankó viseletért.

 80803-birka.jpg

Személyes tapasztalatok: nagyon selymes és kényelmes viselet, arról nem is szólva, hogy rendkívül elegáns. Az egyetlen észrevételünk a Keen szandálhoz hasonlóan a szagfunkciókkal kapcsolatban van, ugyanis azt állítja a hivatalos írás, hogy nem büdösödik. Mi ezt úgy értettük, hogy akár randira is elmehetünk egy kiadós mount everest mászás után, ám ez a hatás elmaradt. Az igazság azonban az, hogy ha szintetikus anyagú pólókhoz viszonyítjuk a szaghatást, egyértelműen „érezhető” az előny. Egy-egy szintetikus technikai pólóból kivarázsolni a kellemetlen szagokat még „aktív oxigén lélegző” mosóporral is lehetetlen (anyukám tudna erről mesélni, eleget mosta az edzőcuccaimat :) - a szerk.)! Az icebreaker pólóiból ellenben könnyedén eltűnik az esetleges kellemetlen szag, ráadásul a tapasztaltak állítják, hogy ehhez még mosópor sem kell, egy egyszerű éjszakai szellőztetéssel ez megoldható!

További infók:

Julbo Dirt napszemüveg Zebra lencsével- avagy napszempa helikopter szélvédőből

A Julbo az NXT technológiával kifejlesztette a világ egyik legkiválóbb minőségű lencséjét. Ilyen alapanyagú lencséket használ például a US Army a helikopterek szélvédőjéhez, és ezt használják a Forma 1 pilóták bukósisakján lévő plexihez is. Ez a technológia garantálja, hogy termék rendkívül könnyű és anyaga törhetetlen.

80803-julbo01.jpg

 

A Dirt kialakításának köszönhetően a Julbo napszemüveg maximális védelmet nyújt a bringásoknak, de ajánlott túrázáshoz, futáshoz és mászáshoz is. A napszemüveg lencséje fényre sötétedő, így minden időjárási helyzetben úgy védi a szemet, ahogy annak a legtökéletesebb. Elsötétül vagy kivilágosodik a fényerősségtől függően 22-28 másodperc alatt.  A lencsék ráadásul páraállóak is: a párátlanító bevonat megelőzi a páralecsapódást és garantálja a maximális élettartamot.

Jó hír a kevésbé jól látóknak, hogy a szemüveg dioptrizálható.

Személyes tapasztalatok: Ahogy itthon és a környező országokban látni, a fehér keretes napszempák megfelelnek a divatnak, úgyhogy a tesztalany ezek - no meg a személyes véleményünk - alapján jól néz ki. A fehér szín egyeduralmát a sötétszürke zebra-motívumok és a citromsárga gumi betétek (orr- és fülrésznél) törik meg. A lencse sárgás-barnás árnyalatú, ráadásul a fényerősségtől függően változik is. Sporthoz és utcai viselethez is megfelel a dizájn (mind a keret, mind a lencse kapható számos további változatban: klikk ide!).

80803-julbo02.jpg
80803-julbo02.jpg

Viselése kényelmes, kellően rácuppan a fejre, úgyhogy akár koncerten fejrázás közben sem esik le a fejről. Hosszú bringázás közben egyszer éreztem, hogy nyomja a fültövemet, de rájöttem, hogy csak a bukó zavart be, az nyomta el a szemüveget. Nincsenek rajta külön szellőző nyílások, ennek ellenére nem melegít és ami a legjobban tetszett, nem párásodott be még lassú hegymenet közben sem (ez a képessége a kerékpáros maszkot viselő bringásoknak lehet igazán fontos). A keret nem lóg bele a látómezőbe, kivéve akkor, amikor a hasam alját, vagy a szemöldököm tetejét akarom megnézni.

A lencse színváltós, pontosabban fényre sötétedős féle. Ez azt jelenti, hogy a nap bármely szakában hordhatod, mert sötétedés után átlátszó, vakító napsütésben viszont sötétbarnává változik. Ezt az egyik lencse felének letakarásával is leteszteltem (látható volt az eredmény), illetve örömmel konstatáltam, hogy a déli napsütésben nem hunyorgok és akár este is rajtam lehet, hogy megvédjen a bogaraktól és a menetszéltől. Az esti tesztelést városi körülmények között próbáltam ki és mindössze egy lehelletnyit árnyékol. A reakcióideje kb 25 másodperc, ami a napszakok váltakozásához bőven elég, ám sanszos, hogy túl lassú mondjuk egy UnderWorld Kupához.

További infók:

Még több Julbo termék: klikk ide!

Konklúzió: igenis léteznek minőségi felszerelések a nyári meleg időjáráshoz, amik jól szellőznek, komfortosak, ráadásul még jól is néznek ki, de sajnos hiába ígérik, hogy nem szaglik, a fürdést nem lehet elhanyagolni.

A cikkben szereplő termékeket a Mountex-től kaptuk tesztelésre. Köszönjük!

Hirdetés