New Balance Minimus Zero teszt Hír

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2012/04/25
Maximálisan minimalista terepfutócipő semleges kaptafára a természetes futás kedvelőinek!
Hirdetés

Az elmúlt néhány évben minden gyártó megjelent a természetes futás népszerűsítését szolgáló cipővel. Így tett a Merrell is és Asics is, melyekről korábbi tesztjeinkben olvashattok. A New Balance sem maradt le, és e téren, a zászlóshajójának számító, Minimus Zero mezítlábas terepcipőt tesztelhettem.

 

82319-Fel-lnezet.JPG
82319-Fel-lnezet.JPG

Felülnézet

 

Első ránézésre a Minimus nagyon hajaz a Merrell Barefoot modelljére, azonban jobban megvizsgálva egészen más a felépítése. Míg a Merrell kicsit vékonyabb talppal és vastagabb felsőrésszel rendelkezik, addig a Minimus-t inkább a talp védelmét (nem csillapítást) szolgáló rétegek jellemzik, míg a felső része, olyan mintha egy keményített zoknit viselnénk.

A Minimus maximálisan biztosítja azt az élményt, melyet egy természetes futást szerető ember keres akár terepen is. Vibram talpának köszönhetően jól tapad, akár lazább talajon, vagy köves terepen is.

Így fut a cipőben Anton Krupicka ultramaraton futóbajnok:

 

 

Rugalmasság, hajlékonyság
Maximális, no comment… Osztályzat: 10

 

82319-Hajlekonysag.JPG
82319-Hajlekonysag.JPG

 

Párnázottság, kényelem
A párnázottság ellentmond a mezítlábas technika sajátosságainak, így értelmezhetetlen az osztályozás ebből a szempontból. Kényelem szempontjából viszont egyértelműen értékelhető a modell. Első felvételre nagyon jól simul a lábhoz, ám sajnos engem itt-ott kidörzsölt az edzések során mely, a ránézésre tartós, kissé durva anyagnak köszönhető. Megítélésem szerint, ez a minimalista felsőrész egy kicsit a kényelem rovására ment. Ugyanakkor, a Merrellel ellentétben, a kavicsos terepet egyértelműen jobban gyűri. Kialakításának köszönhetően kevésbé vágnak az ember lábába a kövek, mely a Vibram stopliszerű, viszonylag vastag, kemény talpának köszönhető. Erre csupán a magányosan ácsorgó kicsiny kavicsok jelentenek veszélyt, melyek gyorsan megtalálják az utat a talpig... Kényelem osztályzat: 7,5

 

82319-Ahol-a-kis-kavics-bef-r.JPG
82319-Ahol-a-kis-kavics-bef-r.JPG

Ahol kis kavicsok átférnek

 

Szellőzés légáteresztő képesség
A már említett felsőrész annyira minimális, hogy nem sok útját állja a levegőnek, így a szellőzéssel sincs gond. Az orr és oldalsó részeken neon zöld, szúnyogháló szerű, de annál sűrűbb, vékonyabb és erősebb borítást kapott a modell, ami egyértelműen légáteresztő, annyira szellős ez a hártya, hogy át is látszik. Szellőzés osztályzat: 10

 

82319-Szellozes-kozelrol.JPG
82319-Szellozes-kozelrol.JPG

Szellőző berendezés közelről

 

Súly
124 g! Ez sok mindent elmond a cipőről és a nevéről, azt hiszem, nem sok kommentet igényel. Súly osztályzat: 10+

Ütéscsillapítás
Hát nem sok. Talán ha a talpi réteg kényelmét szolgáló 1-2 mm vastag puha anyagot annak vesszük. De hogy a Vibram talp alig nyomható be ujjal az tuti. Nincs légtalp, nincs energia visszanyerő szerkezet, csak is kizárólag a Minimus, akarom mondani minimum. Ütéscsillapítás osztályzat: értelmezhetetlen.

 

82319-Belso-nezet.JPG
82319-Belso-nezet.JPG

A megtámasztás hiánya

 

Sarokmegtámasztás és boltozati alátámasztás
Idézet a promóciós szövegből: „Az MT00 alátámasztás nélküli talpa a mezítlábas futási stílust támogatja…”. A sarkat sem támasztja semmi, támasszák meg az izmok, hiszen pont ez az egyik lényege a természetes futásnak! Osztályzat: értelmezhetetlen

 

82319-A-cip-337-vastag-nyelve.JPG
82319-A-cip-337-vastag-nyelve.JPG

 

Összességében véve egy igen érdekes cipőt tesztelhettem, mely mellett biztosan nem megy el senki szó nélkül. Egészen biztosan lesznek, akik megnézik, mint érdekességet, majd félre is teszik azzal a lendülettel, mondván ebben nem lehet sérülésmentesen futni. Igazából csak remélni tudom, hogy lesznek bevállalósabbak is, akik megértik miért jó mezítláb futni, utána pedig fokozatosan hozzászoktatva magukat a technikához, rájönnek, hogy eddig bizony mennyi energiát pazaroltak el a futómozgás során. Egy mezítlábas cipő és egy hagyományos cipő közt élményben ég és föld a különbség, melyet leírni nem lehet, tapasztalni kell! Teljesen egyetértek a mezítlábas futás koncepciójával, de hogy mennyi csillapítás, milyen felépítésű cipő szükséges ehhez, úgy gondolom, egyéni igényeknek kell megfelelni. Nem mindegy mennyi ideje fut valaki mezítlábas technikával, milyen hosszú edzésre megy, mennyire edzett, stb. Egy biztos: beragasztom a lábam, felhúzom a Minumus-t és irány terepfutni!

 

Itt tudod megtapasztalni a mezítlábas futás élményét!

Hirdetés