New Balance Ionix Minimus 3090 teszt Hír

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2012/09/11
Az elején leszögezném a futócipőkről alkotott véleményem! A helyes futás csak mezítláb lehetséges és csak természetes talajon.
Hirdetés

Amikor megkapok egy cipőt tesztelésre, igyekszem minél előbb ráhangolódni arra, amit a cipővel ígérnek: jelen esetben a könnyű súly melletti futóélményt aszfaltra, valamint a széles felhasználhatóságot.

Az elején leszögezném a futócipőkről alkotott véleményem! A helyes futás csak mezítláb lehetséges és csak természetes talajon. A futócipőnek az a dolga, hogy ezt segítse elő! Így jobban kedvelem azokat a megoldásokat, amikor a cipő könnyű és vékony talpú. Ebből a gondolatmenetből következően egy futócipőnek nem passzívan támasztania kell, hanem elő kell segítenie azt, hogy az izmok kifejlődve, aktívan támasszák meg a lábat.

 

 

A cipő
A New Balance Ionix Minimus 3090-es modellt az atomok szerkezet ihlette. Mielőtt belemennénk a kérdés feszegetésébe, érdemes megnézni a talpszerkezetet és megértjük, miért is (erről később). Szóval egy könnyű, stabil cipőt akartak létrehozni, ami segíti a könnyed, természetes futást és kényelmesen simul a lábra. Filozófiáját tekintve az ASICS 33-as cipőjéhez hasonlítanám, azzal a különbséggel, hogy annál 1 cm a talp esése, míg ebben az esetben 6 mm. Az ASICS egy fokkal párnázottabb, de sokkal merevebb, nehezebb cipő. Azt mondhatnám, hogy az után ez a cipő egy lépéssel még közelebb visz a teljes mezítlábas futás élményéhez, közelebb álmaim futócipőjéhez.

 

Asics Ionix Minimus 3090
Asics Ionix Minimus 3090

 

Párnázottság és kényelem
Nem nyomott, nem dörzsölt, nagyon kényelmes volt. A sarokrészén van egyedül párnázottság a többi helyen kispóroltak mindent, amit lehet - nem is kell máshová semmi. A felső rész varrásmentes! Tehát vagy az anyag szakad, vagy semmi! Kényelem: SZUPER!
Osztályzat: 10

 

Asics Ionix Minimus 3090
Asics Ionix Minimus 3090

 

Szellőzés, légáteresztő képesség
A cipő felső része varrásmentes szintetikus, légáteresztő anyagból készült, melynek a pontos leírását sajnos nem találtam meg sehol. Az orrán és a saroknál helyeztek el vastagabb, de nem lélegző réteget, melyekre néhány kis lukat fúrtak és ez a megoldás bizonyult számomra kevésnek. Nem volt tőle kellemetlen a futás, közben fel sem tűnt, inkább csak utána, hogy kevésbé szellőzött. Tegyük azért hozzá, hogy ez a megoldás, hogy nem 20 különféle anyagból tevődik össze a cipő, itt varrás, ott ragasztás alapon, meglátszik a kényelmi pontszámnál!
Osztályzat: 8

  

Asics Ionix Minimus 3090
Asics Ionix Minimus 3090

 

Súly
187 g a férfi 44-es cipő és nem feltétlenül versenycipőnek ajánlják! És én sem feltétlen annak mondom! Eszembe jut Kis Gyula hosszútávú triatlonos, sokszoros magyar bajnok, futással kapcsolatos filozófiája. Ő mindig élvezettel fut, teszi ezt könnyű cipőben, versenycipőben. Szerinte fontos az élmény, az pedig a súllyal fordítottan arányos!
Osztályzat: 10

  

Asics Ionix Minimus 3090
Asics Ionix Minimus 3090

 

Ütéscsillapítás
A talp 3 részből tevődik össze és meglehetősen bizarr látványt nyújt. Az Ionix technológia lényege, hogy a molekulaszerű talp a lehető legkönnyebb legyen. A REVlite anyag 30%-kal könnyebb a hagyományos mosópornál, akarom mondani hagyományos haboknál. Ennek ellenére ellenálló és puha. A fehér a legpuhább és legnagyobb réteg. A fekete egy fokkal merevebb, ez felel a stabilitásért, míg a pirosas gumi felület a kopó réteg. Az már elcsépelt dolog, hogy a természetes futás nem az ütéscsillapításról szól, hanem a helyes technikáról, így nem célja a cipőnek a légpárnás, rugós, „beleragadok a sarkába, annyit süllyed” megoldás – szerencsére!
Osztályzat: 6 (az optimum számomra 5)

 

Sarokmegtámasztás
Létezik, látni nem látni, tapintani viszont lehet. Nem sok, nem zavaró, ellenben kellemesen semmi különös.
Osztályzat: 5 (Optimum számomra)

 

Asics Ionix Minimus 3090
Asics Ionix Minimus 3090

 

Boltozati alátámasztás
Fura, de észleltem, ráadásul futás közben. Számomra régóta tudott tény, hogy harántsüllyedésem van, ahogy az emberek jó nagy részének. Mindig is utáltam olyan betéttel futni, ami támasztja a boltíveket. Törtek, elmozdultak, soha nem voltak jók, ráadásul a hosszanti boltívem (lúdtalpam) teljesen rendben van és elsősorban erre tervezték mindet. 30 perc után viszont furcsa dologra lettem figyelmes. A harántsüllyedésemet kellemesen masszírozta a talp minden lépésnél. Megálltam, megnéztem a cipőt és az egyik „kopó molekula”, ami a talp legkeményebb része, pont ott helyezkedett el és attól éreztem így. Nagyon kellemes, frissítő érzés volt és rájöttem, tényleg nem véletlenül tervezték ilyenre a talpát.
Osztályzat: 5 (Optimum számomra)

  

Asics Ionix Minimus 3090
Asics Ionix Minimus 3090

 

Összességében
Egy verseny... vagy inkább félig versenycipőt ismertem meg, amivel hamar szoros barátságba kerültem. Ha gyorsabb edzésre megyek, résztávozok vagy versenyzek biztos, hogy ebben a cipőben fogom tenni. Inkább haladó futóknak ajánlom, akik unják az itt-ott párnázott és dög nehéz cipőket és szeretnének végre szabadabb érzéssel futni. Triatlonosok versenycipőként, még maratoni táv esetében is használhatják. Ezen felül edzőterembe és TRX edzésre is megvan a lábbelim. Ja, és még egy javaslat: pont jó méretet vegyünk, vagyis próbáljuk fel vásárlás előtt!

 

A New Balance Ionix 3090 futócipőt a NewBalance.hu-tól kaptuk tesztelésre, köszönjük!

 

 

3090V1
A 3090-es egy vadi új modell a New Balance-tól. Már a kinézete is arról árulkodik, hogy itt egy nagyon izgalmas dolog született. A cipő megalkotása közben a tervezőket nem más inspirálta, mint a molekulák geometriai szerkezete. Az Ionix technológiával elérték, hogy a középtalp anyagszükséglete a lehető legkevesebb legyen, ezzel is csökkentve a cipő súlyát. Az eredmény egy nagyon szexi, mindennapos használatra szánt ultrakönnyű minimalista futócipő, ami arra inspirálja gazdáját, hogy a szokásos távot megnövelje egy háztömbbel, vagy néhány kilométerrel.

A férfi modell súlya 186g (43-as méret), a női modell súlya 146g (37-es méret).

Még több infó:

Hirdetés