NedyBali 10 tanácsa a Salomon Ultra Trail Hungary indulói számára Hír

Nejalkov Bea
2019/05/23
Hogyan készülj az UTH-ra. Top 10 tanács
Hirdetés

Nedjalkov Balázs terepfutó azon szerencsések közé tartozik, akik részt vehettek a Salomon Ultra Trail Hungary legelső rendezésén 2015-ben. Balázs számára több szempontból is emlékezetes marad a verseny, tekintettel arra, hogy az a megmérettetés volt élete első 100 kilométer feletti futása. Bali megosztotta velünk, hogy akkoriban a nála sokkal rutinosabb terepultrásnak számító csapattársai, Sár Cecilia, Tímár András és Surján László segítségével és tanácsaival készült a versenyre, amire nem sok ideje volt edzeni. Ugyanis mindössze pár hónappal korábban egy Nomád Sportboltban a terepfutas.hu által szervezett játék keretén belül nyerte a nevezést. Ennek ellenére az előkelő 5. helyen ért célba, amire máig nagyon büszke.
Ahogy visszaemlékszik Bali még ma is libabőrös lesz, amikor az első UTH-ról kérdezem, ami számára mindig különlegesen emlékezetes esemény marad. Sajnos azonban az idei évben nem szurkolhatunk NedyBalinak az indulók között, hiszen két héttel korábban egy igen komoly próbatételre készül, a Szerbia dél-nyugati határában a Stara Planina hegységben megrendezendő nemzetközi terepfutó viadal 130 kilométeres távján indul. Azonban az UTH hangulatát annyira imádja, hogy nem hagyja ki a magyar terepfutás ünnepét, a segítők között találkozhatnak vele a versenyzők.

Nézzük mit tanácsol Bali azon futók számára, akiknek az idei lesz az első UTH élménye

1. Menj el útvonalbejárásokra!

A közösségi médiában már hónapokkal a verseny előtt csapatosan körbe lehet járni a teljes távot több részletben. Sajnálatos módon nekem erre akkoriban még nem volt lehetőségem. Úgy indultam el az amúgy lenyűgöző szentendrei rajthelyszínről, hogy még soha életemben nem futottam a környéken sem. Aki tud szerintem mindenképp legalább egyszer, akár túrázva, de járja be az útvonalat.

2. Töltsd fel az órádra a pálya trackjét!

Lehet, hogy a Pilisben nőttél fel, de versenykörülmények között éjszaka el fogsz tévedni. ha pedig neked is ez lesz az első éjszakai futásod, amikor alapvetően sokkal nehezebb a tájékozódás az órán látszódó útvonal hatalmas mankót és biztonságérzetet tud nyújtani. Ha nincs GPS-es órád kérj egyet kölcsönegy ismerősödtől, aki segít elmagyarázni a működését. Hidd el nem fogod megbánni!


3. Gyakorold a fejlámpával futást!

2014. szeptembere óta futok rendszeresen hajnali időpontokban heti 4 alkalommal, így számomra nem okozott gondot a fejlámpa használata, de sajnos láttam olyan sporttársakat, akiknek azért nem jöttek össze a számításai, mert nem voltak hozzászokva a sötéthez. Ha nem tudsz hajnalban edzeni, akkor érdemes néha a késő esti órákra időzíteni az edzést. Továbbá nagyon fontos, hogy megfelelő fényerővel és üzemidővel rendelkező lámpát válassz, hiszen nagyságrendileg 5 órán keresztül a lámpád fényét fogod magad előtt látni.

4. Használd ki a DEPO-pontot!

A 112 kilométer során két olyan pont közül lehet választani, ahová előre tudsz küldeni magadnak saját frissítést, váltóruhát, száraz cipőt. A rengeteg patakátkelés miatt bizony felázhat a lábas, ezért célszerű egy csere cipőt előre küldeni, Tapasztalatom szerint egy száraz zokni és egy meleg cipő teljesen új értelmet tud adni a lábműködésnek, utána olyan érzés futni, mintha akkor kezdődött csak volna a verseny. Az időjárás eshetőségeire is célszerű felkészülni, hiszen egy ilyen hosszú verseny során számos meglepetés érhet, ami bizony még a legjobban felkészült sportoló versenyét is akár a lerosszabb esetben tönkre teheti. A kötelező felszerelésen kívül túl sok súlyt nem érdemes magaddal cipelni, de a biztonsági tartalékokat, akár élelemről, frissítésről vagy csereruházatról van szó praktikus megoldás előre bekészíteni és kiküldeni. Az idei pályán Pilisszentléleknél 35,7 kilométer környékén valamint a 63,9 kilométert jelentő Lepence állomásom számíthatsz ilyen úgynevezett depo-pontra, ahová tudsz magadnak összekészített egyéni csomagot előre küldeni.

5. Gondoskodj a megfelelő frissítésről!

Ha már szóba került az egyéni frissítés a csomag depózásnál, akkor érdemes arról is szót ejteni, hogy mit is tartalmazzon az a csomag. Az UTH frissítő pontjain bőséges a kínálat, azonban a saját magunk által kitapasztalt és bevált frissítési stratégiát nem érdemes egy ilyen komoly megmérettetés alatt felborítani. Nyilván a verseny előtti felkészülési időszakban már gyakoroltad, hogy melyik izót, melyik gélt vagy épp mit bírsz elfogyasztani egy többórás futás alkalmával, de a versenykörülmények sokszor sokmindent felülírnak. Biztonsági tartalékra is mindig gondolj, hiszen akár egy váratlan időjárási fordulat vagy bármi miatt elhúzódhat a pályán töltött órák száma, amikor nem mindegy, hogy van-e elegendő energia a zsákodban elraktározva a kötelezően előírt felszerelés mellett. Sótabletta, magnézium, gélek, izotóniás italpor, némi szilárd sós és édes étel pillanatok alatt ki tud hozni egy komolyabbnak tűnő mélypontból is.

6. Ápold előre a talpad!

A talpak felázásának megóvása érdekében a rajt előtt 2-3 nappal érdemes lanolinnal ápolni a talpat, így sokkal nehezebben fog a bőr felvizesedni, ezáltal megkímélheted magad olyan aprónak tűnő ám de igen sok kellemetlenséget okozó problémától, mint a vízhólyag és a kidörzsölődés. Háziorvos tudja felírni és patikában keverik ki a legjobb lanolint!

7. Kérj meg valakit, hogy legyen ott melletted!

A feleséged, férjed, barátod, barátnőd, anyukád, nagymamád, tesód, vagy a legjobb barátod lélekjelenléte hatalmas plusz energiát tud adni akár már a rajtban is. Pláne ha tudod, hogy valahol az útvonal során tudtok találkozni akár csak egy ölelésre, szerintem nagyon feltölt. A tudat pedig, hogy a célban ott várnak rád a legmélyebb helyzetből is ki tud segíteni, hiszen van kiért tovább futni. Szóval ha lehet kérj meg valakit, a számodra közel álló emberek közül, hogy kísérjen el erre az utazásra. Biztosíthatlak, hogy a hozzátartozód sem fogja megbánni, sőt az is lehet, hogy kedvet kap az egészhez!


8. Pihenj!

Nem kifejezetten van ezen mit túlragozni, hiszen egy olyan versenyről beszélünk, aminek nulla óra nulla perckor van a rajtja. Tehát azt kihangsúlyozni, hogy mennyire lényeges a kipihent állapot úgy gondolom, hogy szükségtelen. A versenydrukk azonban már a rajt előtt 1-2 nappal beköltözhet a lelkedbe, így célszerűbb nem csak a rajtelőtti éjszakára fordítani a hangsúlyt, mivel lehet, hogy akkor már semennyit sem fogsz tudni aludni az izgalom miatt. Ha teheted a verseny hetében már próbálj minél több időt alvással, de legalábbis regenerló pihenéssel, ráhangolódással tölteni, pihentetni a lábaidat és az elmédet is.


9. Mosolyogj!

Gyakorolj mosolyogni, ugyanis a futás alatt rengeteg fotó fog rólad készülni. És mivel ez lesz életed első UTH-ja ezeket a képeket bizony nagyon nagy büszkeséggel fogod még évek múltán is mutogatni. Szóval nem árt ha vállalható lesz rajta az ábrázatod!


10. Végül pedig ne higgy el mindent nekem, kérdezz meg másokat is!

Hajrá! Találkozunk Prédikálószéken!

Az UTH céljában Forrás: Nedjalkov Bea
Az UTH céljában
Kép forrása: Nedjalkov Bea

Hirdetés