Mezitlábas futócipő Teszt: Merrell - Barefoot Trail Glove Hír

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2011/07/04
Eleinte meggyűlt vele a bajom, de mit számít, ha olyan vele a futás, mintha repülnék...
Hirdetés

Rugalmasság, hajlékonyság. A Merrell Barefoot Trail Glove egy mezítlábas futócipő, melynek rugalmassága és hajlékonysága olyan mintha egy indián mokasszint hordanánk. A cipő szinte észrevétlenül rásimul a talpra felvéve annak formáját. Éppen ezért nem tudom, mi lehetne ennél rugalmasabb és hajlékonyabb: Osztályzat: 10.

 

81665-003.JPG
81665-003.JPG

Fotó: Tibor Katalin

 

Párnázottság, kényelem. A Merrell Omni-Fit technológiájának köszönhetően a felső rész úgy simul a lábra, ahogy a kesztyű a kézre. Számomra legyen az aszfalt, erdei ösvény, vagy mező a cipő nagyon kényelmes volt a viselete, egy helyen, a kavicsos lefelé futások alkalmával hiányoltam a vastagabb talpat! A sarokrésszel, mint általában minden cipőnél, itt is meggyűlt a bajom, de ez inkább a fura sarokcsontomnak, mint a cipőnek köszönhető. Osztályzat: 9

Szellőzés légáteresztő képesség. A mikroszálás lélegző anyagnak köszönhetően cipő jól szellőzik, tulajdonképpen azt tapasztaltam, hogy nem tapasztaltam semmit, sem izzadást, sem egyéb kényelmetlen hatást. Osztályzat 10.

 

81665-004.JPG
81665-004.JPG

Fotó: Tibor Katalin

 

Súly
Én a 44-es méretű cipőmet 210g-nak mértem. Először amikor felvettem a modellt és kimentem futni, olyan volt, mintha nem viselnék semmit. Soha nem volt ilyen könnyű lábbeli rajtam edzések és versenyek során. Osztályzat: 10

Ütéscsillapítás
A mezítlábas stílushoz igazodva a sarokrészen mindössze 4mm, míg a láb elülső részein 1mm vastagságú talp felel az ütéscsillapításért. Erre kerül rá a Vibram® Trail Glove Sole/ Rubber Compound TC-1 talprész mely tökéletes tapadást biztosít szinte minden talajon. Ennek ellenére ki kell emeljem, hogy az első használat előtt a régi, párnázott cipőmben fájt a térdem, mióta ebben futok legyen az aszfalt, vagy terep semmi baja a térdemnek!

 

81665-002.JPG
81665-002.JPG

Fotó: Tibor Katalin

 

Sarokmegtámasztás
Erről is nehéz beszélni, ugyanis a cipőnek az a célja, hogy a talpi és lábszári izmokat stimulálja azáltal, hogy a természetes, mezítlábas futótechnikát követeli meg a viselőjétől. Mindenképpen szempont a fokozatosság, tanulni kell a tesztelő vakmerőségéből 
és nem versenyen kell kipróbálni az új cipőt, mely annyira változtatott a stílusomon, hogy 2 napig lábra alig bírtam állni az izomláztól, igaz kb. egy perccel gyorsabb 10 km volt ennek az eredménye!

Boltozati alátámasztás
Itt ismét vissza kell kanyarodni az előző szemponthoz, hiszen a cipő nem passzívan támaszt alá, hanem kikényszeríti a talp izmainak saját fejlődését. Ezen a modellen is megtalálható némi alátámasztás, ez olyan minimális, hogy nem is érdemes beszélni róla.

 

81665-001.JPG
81665-001.JPG

Fotó: Tibor Katalin

 

 

Összességében a cipő kiváló! Természetes, hatékony futóstílust eredményez, mellyel eleinte meggyűlik a baja a hagyományos cipőhöz szokott futó izomzatának. Már első viselésnél olyan, mintha repülnénk benne, összességében számomra fantasztikus élmény, imádok benne futni!

 

Próbáld ki saját magad, klikk ide!

Hirdetés