Menü

2011.04.27.     Hozzászólás 0

(x)

Málta - Sport, kaland, aktív szabadidő

A sziklákkal és völgyekkel tarkított drámai tájak és a vonzó tenger rengeteg sportlehetőséget biztosít az aktív kikapcsolódásra vágyóknak.

MÁLTA – A VADREGÉNYES TERMÉSZET, EKLEKTIKUS KULTÚRA ÉS KALANDOK HAZÁJA

Málta Szicíliától 93 km-re délre, Afrikától pedig 288 km-re északra található. A szigetvilág három szigetből áll: Málta, Gozo és Comino. A teljes lakosság 400 000 fő, a teljes terület 316 km2, partvonal hossza 196,8 km (bele nem számolva 56,01 km-t Gozo esetében).

 

81484-laguna.jpg

 

Málta a legnagyobb sziget, és egyben a kulturális, kereskedelmi és államigazgatási központ. Gozo a második legnagyobb sziget: sokkal vidékiesebb, a meghatározó ágazatok a halászat, az idegenforgalom, a kézműipar és a mezőgazdaság, míg Comino jórészt lakatlan.

 

Mindhárom sziget olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a különféle sportok, kalandok és szabadidős tevékenységek kitűnő színhelyévé varázsolják a helyet. A szerencsés éghajlat, a megfelelő szolgáltatások és infrastruktúra, a sziklákkal és völgyekkel tarkított drámai tájak és a vonzó tenger rengeteg sportlehetőséget biztosít az aktív kikapcsolódásra vágyóknak.

 

81484-buvar.jpg


 
A Földközi-tenger közepén elhelyezkedő Málta a mediterrán térség első számú búvárhelyszínévé vált. A máltai vizek közrefogják a Földközi-tenger négy tengeri ökorégióját, tengeri élőfajok széles skáláját vonultatva fel. A nagyszerű, körülbelül 30 méterig terjedő víz alatti látási viszonyoknak köszönhetően a búvárkodás rendkívüli élményt nyújt. Minden jelentősebb nemzetközi iskola és mindenféle búvártanfolyam megtalálható itt, valamint a kiszolgáló infrastruktúra is felülmúlhatatlan. A standard nyílt vízi és haladó nyílt vízi kurzusokon kívül speciális kurzusok is vannak, éjszakai búvárkodással és barlangbúvárkodással együtt. Máltán jelenleg több mint 30 búváriskola üzemel, melyek között egy magyar bázis (Lagoon) is megtalálható.

 

81484-kajak.jpg


 
Az egyéb vízi sportok szerelmesei is hasonlóan változatos lehetőségeket találnak: kajakkal fel lehet fedezni a kimagasló sziklákat, a rejtett zugokat, a szurdokokat és a homokos öblöket. Vagy megtehető mindez luxuskörülmények között – egy bérelt jacht vagy saját jacht fedélzetén, a kiváló kikötői és parti szoláltatásoknak köszönhetően. Számos egyéb vízi sportlehetőség van: többféle szabadidős sporttevékenységet lehet folytatni a partokon; a helyi vitorlásklubok rendszeresen tartanak rendezvényeket a parthoz közel optimist és laser vitorlás hajókkal; és rengeteg kihívás várja az adrenalinra vágyókat. Ezek közé tartozik a szörfözés és a kiteboardozás, két felvillanyozó és kemény sport az évnek arra az időszakára, amikor erős széllökések ostromolják Máltát. Ha arra vágysz, hogy némileg pihentetőbb módon szelídítsd meg a hullámokat, kipróbálhatod a paddle surfing-et, egy új és igazán egyedülálló sportot, amely a szörfözés és az evezés technikáit ötvözi.


 
Málta egyre népszerűbb célállomása a nyaranta Észak-Európában megrendezésre kerülő úszóversenyekre készülő sportolóknak is – ezek az úszók gyakorlás céljából látogatnak Máltára, valamint hogy akklimatizálódjanak télen (mivel itt a tenger hőmérséklete és a körülmények télen hasonlóak az északabbra lévő területek nyári időjárási körülményeihez).

  

81484-vitorlazas.jpg


 
Málta földrajzi helyzete, kis szigetek csoportja a Földközi-tenger közepén, különféle nemzetközi események színhelyévé teszi az országot. Ezek között szerepel az évente megrendezésre kerülő Málta Triathlon és a Rolex Middle See Race – egy rangos vitorlásverseny, amelyről azt állítják, hogy olyan tekintélyes, mint a Rolex Fastnet verseny. A 607 mérföldes útvonal Máltáról indul, és körbemegy Szicília, Panetelleria és Lampedusa partjain, hogy a máltai Marsamxett kikötőben érjen véget. A sportolási lehetőségeket biztosító létesítmények a szárazföldön is széles körűek, ide tartozik a Marsa Sportcentrum, amely teniszpályáknak, squashpályáknak, mini golfnak, és egy kitűnő, hatalmas golfpályának ad otthont. Igazi golfrajongóknak azokban kihagyhatatlan a 18 lyukas, történelmi Royal Malta Golf Course meglátogatása.

 

81484-tura.jpg


 
A városokon kívüli gazdag természetet és látványos tájakat gyalog is fel lehet térképezni. A távolságok viszonylag kicsik, ezért akár délutáni sétákat is lehet tenni a völgyeken keresztül vagy a vadregényes part menti tájakon, ahol a természet összeolvad a környéken szétszórtan elhelyezkedő, elbűvölő történelmi és kulturális nevezetességekkel. Nagyobb túrákra is van lehetőség, amelyek közül a legélvezetesebb talán a Gozo, a máltai szigetvilág két legnagyobb szigete közül a kisebbik partja mentén haladó négynapos túra – ez Gozo változatos part menti tájain visz keresztül a déli part tenger menti szikláitól az északi part meredélyein és öblein át. Letölthető túraútvonal ajánlók: Klikk ide!

 

81484-rock.jpg 

 

Hasonlóan nagyszerű időtöltés a sziklamászás. A szigetek tele vannak sziklákkal, amelyek egyre népszerűbbek a sziklamászók körében. Két sziklamászásról szóló útikönyv foglalkozik a különféle nehézségi fokú mászási útvonalak részletes leírásával; sportmászási útvonalak tucatjai érhetőek el, és még ennél is több hagyományos mászási útvonalból lehet válogatni. Egy másik csábító lehetőség a deep-water soloing és a bouldering; csak Gozón, ahol a környezet a legváltozatosabb, több mint 200 deep-water soloing útvonalat alakítottak ki. A táj lapos dombjait kőbe vájt teraszok és kiszáradt medrek tagolják. A sziklamászók, akár közvetlenül a tenderparton, vagy a tenger fölé benyúló sziklafalakon is kísérthetik sorsukat, de a sziget belső területein is lehet falat mászni.  Kedvelt műfaj az abseiling, vagyis a sziklafalról kötélen való leereszkedés. Minden területen megfelelően kialakított, biztonságos pályák várják a kezdőktől a gyakorlott mászókig az extrém sport kedvelőit. További információ:  Klikk ide!

 

81484-bringa.jpg


 
Nagyon sok vidéki útvonal van továbbá, amely kiváló biciklizési lehetőséget nyújt. És bár a távok rövidek, a hegyes-völgyes tájnak köszönhetően mégis nagy kihívást jelentenek. Választhatsz a máltai szárazföldi völgyek között, vagy bicikliddel könnyedén felfedezheted Gozón a drámai szépségű partvidéket és a sziget belsejének gyönyörű vidékét. Vagy részt vehetsz olyan állóképességet tesztelő versenyeken, mint a biciklizés és a futás.


 
Mivel az infrastruktúra jól fejlett, egyedül is részt vehetsz különböző kalandokban vagy sportokban, illetve csatlakozhatsz kalandtúrákra specializálódott utazási irodákhoz is. Máltán még sportsérülésekkel kapcsolatos kezeléseket is nyújtanak; a különféle gyógyfürdőkben, egészségügyi központokban, magánklinikákon megtalálhatóak mindenféle kezelésre alkalmas korszerű gépek, sportmasszőrök, fizioterápiára, hátgerickezelésre, sőt, még olyan kínai gyógymódokra szakosodott szakorvosok is, mint például a tuina.


 
Az infrastruktúra az atlétikára is kiterjed, és Máltán számos magas színvonalú sportpálya van, amelyeket továbbfejlesztettek 1993-ban és 2003-ban, amikor Málta adott otthont a Kis Országok Olimpiájának. Ez a máltai sportba való hosszú távú beruházás különösen vonzóvá tette a szigetet az edzőtáborokat tartó, vagy a nagyobb nemzetközi versenyekre készülő atléták számára. A nemzeti stadionban a futball-lehetőségek is széleskörűek és világszínvonalúak – annyira, hogy Európa egyes legjobb futball klubjai is Máltára utaznak edzőtáborokba. Ugyanez vonatkozik az úszásra, a kosárlabdára, a futásra és számos más sportra is.

 

81484-maltamarathon.JPG


 
Néhány sport esetében a sziget saját határain is túltesz. A Málta Marathon a legjobb nemzetközi versenyzőket vonzza, hasonlóan a bowling versenyekhez. De Málta mégis talán a snookerrel kapcsolatban vált világhírűvé a sport terén, különösen a Malta Open Snooker versenynek köszönhetően, amelyet évek óta a szigeten rendeznek meg. Málta az otthona és születési helye számos rangos snooker játékosnak – a legismertebb közülük Tony Drago –, akik a legkiemelkedőbbek a világon.


 
A HWPSC (Hungarian Water Polo Summer Camp, azaz Magyar Vizilabdatábor Máltán) remek lehetőséget kínál a 14-18 éves korosztály számára 2011 nyarán! Gyönyörű környezetben, nagy magyar bajnokok, lelkes magyar edzők foglalkoznak a gyerekekkel az uszodában, míg az angol tudásukat angol anyanyelvű tanárok csiszolják tökéletesre! A nemzetközi tábor kiváló lehetőség a gyerekek számára új, határok nélküli barátságok, kapcsolatok kiépítésére, szórakozásra és arra is, hogy színes programokon keresztül felfedezzék ezt a gyönyörű szigetet, Máltát! Szeretettel várják a jelentkezéseket itt: Klikk ide!

 

81484-yacht.jpg


 
Ajánlatok

Kerékpár
Gozo – fél napos mountain bike túra, 10-15 km-es kör: 40 EUR
Gozo – 1 napos mountain bike túra, 20-30 km-es kör: 70 EUR

Tengeri kajakozás
Gozo – fél napos túra: 45 EUR
Gozo – 1 napos túra: 80 EUR

Sziklamászás, abseiling vagy boulder
Gozo – fél napos program: 40 EUR
Gozo – 1 napos program: 70 EUR
(1 személyes felár 20 EUR, csoportoknak egyedi ajánlat!)

Túrázás
Gozo – 3 nap, árak ajánlatkérés alapján

 

Sportprogramok, események 2011-ben
2011.05.06-08: Puttinu Cares futball maraton – 60 óra non stop foci – Marsa Sportcentrum
2011.05.20-22: Valletta Grand Prix – Sprint és történelmi veterán autó kiállítás – Valletta
2011.05.21: Teherautó és busz rally – Ta’Qali
2011.06.27-08.22: Magyar Vizilabda tábor 2011. - Sliema
2011.10.22-29: Rolex Földközi tengeri vitorlásverseny – Nagy kikötő


 
Fontos elérhetőségek
 
Máltai Idegenforgalmi Hivatal
www.visitmalta.com
info@visitmalta.
T: +36 1 2258816
 
Air Malta c/o Globair Hungary Kft
www.airmalta.com
airmalta@globair.hu
T: +36 1 2356005
 
Heritage Malta
www.heritagemalta.org
info@heritagemalta.org
T: +356 2295 4000, +356 2295 4300


 
Aktív Lehetőségek
Malta Outdoors
www.maltaoutdoors.com
 
Gozo Adventures
www.gozoadventures.com


 
Események
Rolex Middle Sea Race
www.rolexmiddlesearace.com
 
Malta Marathon
www.maltamarathon.com


 
Sportklubok
Royal Malta Yacht Club
www.rmyc.org
 
Malta Football Association
www.mfa.com.mt


 
Közlekedés Gozo-ba
Gozo Channel Co. Ltd
www.gozochannel.com
admin@gozochannel.com
T: +356 21556016 Time Table Enquiries
 
Harbourair
www.harbourairmalta.com
T: +356 21228302

Olvass többet a témáról: Málta

Ajánló