Kulacs kifejezetten futóknak - teszt

Simon Ádám
Simon Ádám
2012/05/22
A kulacs az kulacs... nem!? Hát nem! Valóban van különbség.
Hirdetés

A Camelbak Quick Grip 0,6 liter Podium Chill Bottle kérem szépen egy vérbeli futókulacs! Nem azért, mert lába van, hanem, mert kifejezetten a futók igényeire szabták.

Camelbak Podium Chill futókulacs
Camelbak Podium Chill futókulacs

Futás közben elméletileg 20percenként 2dl folyadékra van szüksége a szervezetnek, ám itt megjegyezném, hogy személy szerint egy-másfél óránál rövidebb futásra én nem szoktam magammal folyadékot cipelni és hasonló hosszúságú utcai futóversenyen is maximum egy alkalommal kortyolok párat a frissítőállomáson. Hogyha azonban hosszabb útra mennék, akkor azt inkább egy ivótasakos hátizsákkal, vagy derékövvel tenném. 

 

A népszerű futóútvonalakon viszont - mint amilyen például a Margitsziget - gyakran találkozni olyan futókkal, akik rövidebb távokon is igyekeznek betartani a "20percenként 2decit" elvet és fél literes (vagy még nagyobb) flakonokkal a kezükben futnak. Kétség nem fér hozzá, ez a tesztcikk most nekik szól, hiszen, a Camelbak kifejezetten számukra készítette a Podium Chill futókulacsát.

 

Mit tud?

A Podium Chill Bottle a kulacsok Ferrarija, de tényleg.
Ezt bizonyítandó kiemelném a legfontosabb extráit, de még több is fel van sorolva a cikk végi linken. 

- Szigetelt, vagyis mind a hideget, mind a meleget hosszabb ideig megtartja, mint egy hagyományos kulacs, a kulacs falába integrált polifoam-féleségnek tűnő anyagnak köszönhetően. Hogy ezt leteszteljem, teletöltöttem hideg vízzel egy hagyományos kulacsot és a Camelbak-et, majd magukra hagytam őket (egyik alkalommal a meleg szobában, majd következő alkalommal közvetlenül a napsütéses ablakpárkányra). Az igazság az, hogy a csoda elmaradt. Meghatározott időközönként "ujjvégi hőreceptoros" hőmérsékletmérős módszerrel dolgozva nem tapasztaltam érdemi különbséget. A szigetelés létezéséről egyedül az biztosított, hogy közel 0 fokos vízzel megtöltve a kulacs külső fala egyáltalán nem volt hideg, míg hagyományos vetélytársa lefagyasztotta volna a kezem, ha futás közben végig fognom kellett volna.

 

Camelbak Podium Chill futókulacs
Camelbak Podium Chill futókulacs

 

- Különleges Jet Valve csutora - na ez a legjobb dolog benne. Masszív, strapabíró kialakítású, önműködően záródó csutora. Ha lockout állásba fordítom, akkor egy csepp sem csöpög semerre, persze ez önmagában még nem lenne extra. Ha viszont nyitott állásba tekerem, akkor is csak akkor jön lé, ha megnyomom a kulacsot, vagy szívni kezdem. Rázás, vagy fejre döntés hatására még így is szárazon marad körülötte minden. Király cucc.

 

Camelbak Podium Chill futókulacs
Camelbak Podium Chill futókulacs

 

- Pánt és tároló: na ettől lesz igazán futókulacs a Podium Chill Bottle-ből. Persze fél kiló (vagyis picit több, mert 610ml-es) folyadék cipelése nem lenne nagy "vasziszdasz", futás közben mégis fárasztó és véletlenül is el lehet ejteni. A kulacsra felpasszított pánt viszont kényelmesen és kellően szorosan rögzíti a kulacsot a kézfejhez. Az igaz ugyan, hogy ezt százforintos szigszalaggal is megtehetnéd, ám a pánt ezen kívül hálós anyagának köszönhetően remekül szellőzik, a feszességét hevederrel állíthatom, reflektív csíkokkal még a biztonságomról is gondoskodik és nem utolsó sorban zipzáras zsebbel is ellátták, amibe pont elfér a kulcsom, némi apró, vagy a bankkártyám (illetve bármi, ami maximum ekkora méretű).

 

Camelbak Podium Chill futókulacs
Camelbak Podium Chill futókulacs

 

Szóval, ha azok közé a futók közé tartozol, akik edzés közben a kulacsra esküsznek, akkor a Camelbak Quick Grip Podium Chill Bottle minden igényedet ki fogja elégíteni.

 

Bővebb infó, ár, holkapható, stb.: klikk ide!

 

Hirdetés