Kompresszor a zokniba Hír

Tóth Géza - Mozgásvilág.hu
2011/05/19
Nyomáspróba, avagy mire is jó egy kompressziós zokni…
Hirdetés
Mi jut eszedbe, ha azt mondom kompresszoros zokni? Hogy lemész a benzinkútra, és beledugod a levegőfújót? Ébresztő, ez már a 21. század! Isten hozott a tudomány világában, ami már a sportolókat is hatalmába kerítette. Íme, egy meglepő, de hasznos termék.
Elsősorban futóknak és gyaloglóknak fejlesztették ki, de természetesen bárki bármilyen sporthoz használhatja. Akár 5%-os teljesítményjavulás is elérhető használatával, ami egy 4 órás maratonon 12 perc! Egyenletes nyomást gyakorol a lábra, ezzel összehúzza az ereket, ez a nyomás segíti az izmok vérellátását és stabilabb mozgást tesz lehetővé. Használatával a legtöbb túlterheléses sérülés elkerülhető.
Rövidnadrággal való viselése első látásra kicsit szemkerekítő lehet, de legalább annyira kellemes érzés is, hisz összetartja az izmokat. Speciális anyaga miatt a zokni nem gyűrődik , a talpak és az Achilles ín külön védelmet kapnak, ami tovább fokozza a komfortot. A nyári melegben enyhíti az ilyenkor gyakran előforduló lábfejdagadást , télen pedig melegen tartja az izmokat. Le és felvenni kicsit macerásabb, mint hagyományos társát, a hétköznapi zoknit, és az ára is borsosabb, de cserébe a gyártók gondoltak arra is, hogy viselése közben is trendi maradhass, ezért négy féle színben kapható. Természetesen nem csak sportolóknak és sportolás közben, hanem a hétköznapokon is viselhető. Otthon ebédkészítés közben vagy akár a munkahelyen illegális internetezéshez munkaidőben ( ilyet pl mi a szerkesztőségben sosem csinálunk - a Szerk.) vagy állómunkát végzőknek is.
 

 
Parti András véleménye
2008-ban az Olimpián tudatosult bennem először, hogy nekem is szükségem van egy ilyen zoknira , mert feltűnt, hogy rengeteg sportoló használja. Mivel mindig érdekelnek az újítások, be is szereztem egyet. Akkoriban (pedig ez nem is volt olyan régen), még nem volt túl elterjedt itthon, szinte csak egészségügyi célokra gyártott verziót lehetett kapni. Arról nem is beszélve, hogy amikor először megjelentem így egy itthoni versenyen, mindenki elég furcsán nézett :). Azonban most már ez nagyon nem így van!
Majdnem minden komoly sportoló használja és a termékpaletta is igen nagy lett ez alatt a pár év alatt. Bár a pl. a bevásárló központokban még mindig furcsán néznek, ha rövidnadrággal viselsz egy ilyet, de sportoló körökben már normálisnak számítasz.
A gyakorlatban, ha felveszel egy ilyen zoknit, egyből kimondottan kellemes érzés tölt el, úgy összetartja az izmaidat. Manapság már nem csak zoknikról beszélhetünk ebben a témakörben, mert már sportág specifikusan léteznek mindenféle ruhadarabok. Én személy szerint nem az edzéseken, versenyeken szoktam használni elsősorban, sokkal inkább az utazásoknál, bevásárlásoknál, meg akár a konyhában főzőcskézés közben (mostanság szinte mindig ilyen zokniba vagyok). Ilyenkor nagyon hasznos szolgálatot tesz, mert álldogálás közben van a legnagyobb szükség arra, hogy valamilyen módon segítsük a lábunkból „feljuttatni” a vért a szívünkhöz.
Pár kompressziós zoknit kipróbáltam már, de most kaptam tesztelésre egy Nike Elit futó kompressziós zoknit . Azt kell, hogy mondjam, eddig ez a kedvencem! Igazán profi kialakítása van, pont úgy és olyan erővel fejti ki a nyomást, ahogy kell. Elsősorban futáshoz van kialakítva, de minden más sportághoz kiváló lehet, Dry-Fit anyagának köszönhetően jól szellőzik. A legutóbbi dél-afrikai, 24 órás utazásom során is igen jó szolgálatot tett, ilyenkor nagyon fontos tud lenni a használata, mert igencsak fel tud vizesedni az ember lába, ami ezzel elkerülhető, csökkenthető. Életmentő az ilyen utakon.
Én mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbáljon ki egy ilyen zoknit. Nem csak sportoláshoz, de az irodai munkához, álló munkához, meg úgy elve a hétköznapi életben, egy nagyon hasznos kiegészítő lehet mindenki számára.
 
Bővebb infó: klikk ide!
A zoknit a n yúlcipőboltból kaptuk, köszönjük!
Hirdetés