Fanni, a pucértalpú futónő Hír

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2011/04/26
Rendkívül foglalkoztat minket mostanában a mezítlábas futótechnika.
Hirdetés

Rendkívül foglalkoztat minket mostanában a mezítlábas futótechnika. Ennek kapcsán kerestük fel Gyurkó Fannit, hogy a futásról, különösképpen a mezítlábas futásról és az inov-8 cipőkről kérdezzük.

 

Szia Fanni! Először is arra kérnélek, hogy mesélj magadról egy kicsit, mit sportolsz pontosan, milyen eredményeid vannak?
Gyurkó Fanni vagyok, 24 éves, tájfutó és atléta. Tájfutásból vannak jobb eredményeim, 4 éve válogatott vagyok, így több világversenyen is részt vettem. Legjobb eredményeim: junior világbajnoki 14. hely, felnőtt vb 23. hely, de amire a legbüszkébb vagyok, hogy a tavalyi váltó világbajnokságon első emberként sikerült első átadnom a stafétát, és végül 11. helyen zártunk, ami nagy siker volt! Itthon pedig többször voltam országos bajnok is.

 

Gyurkó Fanni bevetésen
Gyurkó Fanni bevetésen

Gyurkó Fanni bevetésen

 

Mondj néhány szót idei céljaidról?
Ebben az évben inkább az atlétikát helyezem előtérbe. Célom a maraton világbajnokság, ehhez 2:43-at kell futnom. Tavaly az első maratonomon már 2:45-öt sikerült teljesítenem, úgyhogy bizakodó vagyok. Ezt a kvalifikációs szintet Bécsben szeretném teljesíteni és ettől függ a folytatás is. Ha sikerül, akkor a maraton vb és az Universiade lesz a cél, ha nem sikerül akkor a tájfutó világbajnokságra fogok koncentrálni.

 

Nagyon szép célok, sok sikert kívánok hozzá! Most mégis inkább a tájfutásról faggatnálak. Hogyan készülsz, hogyan edzel?
Főleg atlétákkal szoktam edzeni. Velük pályán készülök sokat, a hosszú futásokat viszont erdei ösvényeken szoktam teljesíteni. Nagyobb tájfutó esemény előtt pedig edzőtáborba megyünk, ahol sokat edzem terepen.

 

Akkor betonon nem is szoktál futni?
Nem, illetve csak keveset, amíg kiérek az erdőig.

 

Értem, így viszont felmerül bennem a kérdés, hogy egy maratonon viszont 100%-ban aszfalton versenyzel. Előny vagy hátrány, hogy csak rekortánon, illetve terepen szoktál edzeni?
Én úgy érzem, hogy előny. Az atléták többsége nem szokott terepen futni, ugyanakkor engem az emelkedők megerősítenek, nem beszélve arról, hogy az állóképességem is nagyban javul az ilyen edzések során. Ezeket a képességeket pedig jól tudom kamatoztatni versenyeim során.

 

Futótechnika
Futótechnika

Futótechnika

 

Mennyire figyelsz oda a helyes technikára?
Nagyon figyelek. Sokat készülök atlétákkal, így a futásról sokat tanulhattam tőlük. Korábban minden edzésen futóiskoláztam, ma ez inkább a téli alapozó időszakra jellemző, illetve egy-egy verseny előtti bemelegítésre. Ezek a feladatok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ma jó technikával rendelkező futónak tartom magam.

 

Szerintem nem mindenki tudja, hogy mik is ezek a futóiskola gyakorlatot, mondanál néhányat közülük?
Magastérd-, vagy sarokemelés, lengyel szkipp, joggolás, illetve repülők. Főleg ezeket szoktam csinálni.
Ezeket azért sokan ismerik, úgy gondolom, hiszen még testnevelés órán is voltak hasonló gyakorlatok.

 

Térjünk rá a cipőkre, a kezemben tartok egy inov-8 lábbelit, ezt a márkát használod Te is. Mesélj róla kérlek!
Ezeknek a cipőknek a legfontosabb tulajdonsága, hogy nincs megemelve a sarok rész, ezáltal arra késztet, hogy a helyes, mezítlábas technikát alkalmazd futás közben. Ezen persze nem azt értem, hogy cipő nélkül futok hanem, hogy a sarkam helyett szinte telitalpra érkezem a lépés során. Ezzel a módszerrel kevésbé terhelem a gerincemet és az ízületeimet.

 

Inov8 X-lite 150
Inov8 X-lite 150

Zero csillapítás - inov8 X-lite 150

 

Jól hangzik, de vegyünk egy futót, aki nem pont etióp alkat és kijár mondjuk a Margit-szigetre futni. Hagyományos cipőben, sarokra érkező technikával fut, neki mit javasolsz? Ő is futhat ebben nyugodtan?
Igen futhat benne, de a saját példámból okulva, fokozatosan szokjon át erre a cipőre.
Ezek a cipők annyira kényszerítenek a helyes technikára, hogy a hirtelen terhelésváltozás miatt az Achillesemmel adódtak problémák. Mindenképp ajánlom ezeket a modelleket bárkinek, de először csak 10 percet fusson benne, utána emelje a mennyiséget. Azt viszont egyértelműen elmondhatom, hogy hosszútávon javítja a futóstílust és csökkenti a sérülés kockázatát.

 

Tehát összességében egészségesebb futni egy ilyenben. Mezítlábas futásnak hívjuk, nincs rá másik szó egyelőre, de mégis cipőben futnunk. Szoktál látni olyanokat, akik tényleg nem hordanak cipőt?
Ritkán, de akivel beszéltem és átállt ilyen módszerre, az elégedett volt vele és meg tudta szokni ezt a futóformát.

 

Inov8 EvoSkin
Inov8 EvoSkin

Van is rajtam cipő, meg nincs is - inov8 EvoSkin

 

Visszatérve az inov-8 cipőkre. Ezen a modellen két nyilat látok ez mit jelent?
A cipőket úgy tervezték, hogy a futás a leginkább hasonlítson a mezítlábas technikához, ezért kikerültek a csillapítást szolgáló vastag párnák és a merevítések. Ennek köszönhetően nagyon könnyű, kényelmes cipőket kapunk. A cipő sarkán lévő nyilak a talp vastagságát, a csillapító rétegek számát jelölik. A négy nyilas a legvastagabb, azok a hosszú távú futásokhoz való cipők, illetve azoknak, akik már nagyon hozzászoktak a magas csillapításhoz, illetve aszfaltra és edzésre tervezett modellek. Ez, ami a kezedben van két nyilas, inkább aszfaltra tervezett cipő. Ezen felül vannak az egy, illetve a nyíl nélküli lábbelik, ez utóbbinak már nincsen szinte semmi csillapítása és merevítése, csak a talpat védi a kövektől. A csillapítás terefutásnál kiseb jelentőségű, mert a terep alapból rugalmasabb és kevésbé veri vissza a láb becsapódását.

 

Inov8 Road-X-Lite 155
Inov8 Road-X-Lite 155

A sarokrészen nyilak jelzik a csillapítás szintjét - inov8 Road-X-Lite 155

 

Akkor ez a két nyilas egy maratoni versenycipő?
Tulajdonképpen igen, az. De ez a 220 grammos modell edzésre is jó, hiszen elég strapabíró. Van ennél még könnyebb, 150 grammos cipő is. Azok az igaz versenycipők, sok profi fut olyanban.

 

Inov8 X-Talon 190
Inov8 X-Talon 190

Mintha zokniban futnék - inov8 X-Talon 190

 

Kocafutóként is megérzem azt, ha nehezebb cipőben futok, profiként mekkora jelentősége van ennek?
Hatalmas. Egy könnyebb modellben az emelkedők leküzdése sokkal egyszerűbb. Egy könnyű cipőben futni olyan érzés mintha repülnék benne, ami még jobban motiválja az embert, így még gyorsabban lehet haladni.

 

Hány százalékban futsz ilyen cipőkben?
Most már csak ezekben edzek. Terepre egy határozottabb rücskökkel megtámogatott talpút használok (X-talon 212), ami úgy van tervezve, hogy köves talajon se legyen probléma vele, nem csúszik a speciális kiképzésnek köszönhetően, ugyanakkor könnyű és stabil. A vékony talpa ellenére nem érzem a kavicsokat sem. Rekortánon viszont ezt a könnyebb, egyenesebb talpú modellt koptatom.

 

Inov8 F-Lite 220
Inov8 F-Lite 220

Fanni ebben nyomul - inov8 F-Lite 220

 

Köszönjük a beszélgetést. További sikereket kívánok Neked, és ami talán még fontosabb, sérülésmentes futást az inov-8 cipőken.

 

Az inov8 mezítlábas futócipőkről bővebb infók (árak, leírások, ajánlások, stb.): Klikk ide!

Hirdetés