Kalenji Kiprun Ultralight

Mozgásvilág RunSquad
2019/03/25
Minket nagyon meggyőzött.
Hirdetés

Első hallásra furcsa volt, hogy a Decathlon saját márkás cipőjét, a Kalenjit is tesztelnünk kell, hiszen a múltban nem igazán volt a futócipők vezető márkáival egy lapon. Ebből kifolyólag az elő tesztelés előtt kicsit ódzkodva húztuk föl a lábunkra, aztán az első tempósabb kilométernél 180 fokos fordulatot vett a véleményünk. Minden ellenérzésünk ellenére meglepően dinamikusan és könnyedén tudott benne mindenki futni. Sőt, ez volt az egyelten cipő a csomagban, amit, aki csak tudott, ki akarta próbálni.

 

Súly

A cipő 43-as méretben 200 g, szóval versenycipők tekintetében, ha nem is a legjobbak közé zartozik, azért könnyűnek mondható. A súlycsökkentésnek határt szabott az, hogy a legtöbb versenycipőhöz képest kicsit vastagabb talpa van. Viszont az a pár plusz gramm bőven megérte ebben az esetben, mert nagyobb stabilitást ad a cipőnek. Ráadásul a sarokrész is rendesen meg van csinálva. A felső rész elég könnyű szellőző anyagból van, így ez nem befolyásoló tényező súly tekintetében.

Osztályzás: 9

 

Kalenji Kiprun Ultralight Forrás: Mozgásvilág.hu
Kalenji Kiprun Ultralight
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Párnázottság, kényelem

Kifejezetten kényelmes cipőnek találtuk az Ultralightot. A seamless (varrás nélküli) technológiának köszönhetően egyáltalán nem dörzsöl a cipő sehol. A sarokrész megfelelően párnázott, és kellemes, puha anyaggal van fedve. Ez együtt különösen kényelmes érzetet ad. A felsőrész tökéletesen követi a láb formáját, ergonometrikailag nagyon jó kialakítású. A nyelv is pontosan illeszkedik a felső rész alakjához. Ráadásul arra is gondoltak, hogy a versenycipők igen vékony nyelve sokszor begyűrődik, és itt egy ráhegesztett vastagítással látták el a nyelvet körben, ami sokkal jobban fekszik rá a lábra. A cipőfűzők egy megerősített anyagrészbe fűződnek, így egyenletesen húzható a cipő, nem vág akkor se, ha esetleg szorosabban húzzuk meg.

Osztályzás: 9

 

Rugalmasság, hajlékonyság

Bár a dinamikát javító Up’bar technika kicsit csökkenti a rugalmasságot, azaz a cipő nem hajlítgatható úgy össze, mint a legtöbb 200 gramm alatti versenycipő, de a megfelelő hajlékonyság mellett itt kapunk egy hihetetlenül jól dolgozó, dinamikus platformot, ami csak úgy kilövi a használóját minden egyes lépésnél. Ettől még a cipő minden irányba hajlítható, és mindenképpen kellően rugalmas, alkalmas a legmagasabb szintű futásokra.

Osztályzás: 9

 

Kalenji Kiprun Ultralight Forrás: Mozgásvilág.hu
Kalenji Kiprun Ultralight
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Sarokmegtámasztás

A sarokrész egy nagyon vékony belső támasztékot kapott, egyébként egész flexibilis a sarok is. Túlságosan oldal irányban nem tart, de a jó sarokcsont megtámasztást segíti a talp, és a betét jó kidolgozottsága. Alaphelyzetben mindenkinek egyenesen állt benne a lába. A magassága, és párnázottsága egy versenycipőhöz abszolút elegendő. Egyáltalán nem járt ki senkinek sem a sarka futás közben.

Osztályzás: 9

 

Szellőzés, légáteresztés

Ebben a kategóriában egészen biztosan hibátlan a cipő! Egyedül a párnázott sarokrészen van több anyag, de az pedig elengedhetetlen a jó tartásért, tehát 100 %-ban szellőző körben egy cipő sem lehet. A Kiprun Ultra Lightnál körben csupán a logó és a befűző lyukakat körbevevő rávasalás az, ami akadályozza a tökéletes szellőzést. Talán eddig a legjobban szellőző cipő, ami valaha a lábunkon volt.

Osztályzás: 10

 

Kalenji Kiprun Ultralight Forrás: Mozgásvilág.hu
Kalenji Kiprun Ultralight
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Mivel többen közülünk erősen lúdtalpasok, attól féltünk hogy egy ilyen laza felsőrésszel, plusz megtámasztás nélkül mindenki atom csámpás lesz benne. Ebben is sikerült meglepnie minket az Ultralightnak! A gondosan megerősített hátsó rész kellő stabilitást adott a lábnak és a boltozatnál optimálisan ívelő betét is elősegítette azt, hogy teljes biztonságot és stabilitást érezzünk ellépésnél. Versenycipőknél ez elég ritka tulajdonság! Minimális súlyvesztés árán ez is egy olyan dolog, amit üdvözöltünk, hogy a Kalenji beletette.

Osztályzás: 9

 

Ütéscsillapítás

Versenycipő jellegéből kifolyólag ezt a cipőt a 6 mm-es dropjával és a tömörebb EVA szivacs alkalmazásával nem a sarokfutóknak tervezték. Sokkal inkább aktív futásra lett kitalálva. Ebből kifolyólag nem elvárás a magas fokú csillapítás. Bár a talprész viszonylag vastag, így a szivacs annyit elnyel, amennyit annak szükséges, akinek erősebb futásnál is leér a sarka. Ettől függetlenül az Ultra Light nem a csillapítás királya. Ebben az esetben viszont itt ez nem hiba, inkább csak tény.

Osztályzás: 7

 

Dinamika

A dinamika kategóriájában a 10-esnek nálunk megvannak a tulajdonosai, és ahhoz különleges panelek kellenek. Így a karbon beépítéses Nike, vagy a Newton versenycipője az, ami már-már csalás szinttel ér fel, annyira kidob. Az Ultra Light viszont tényleg csak egy hajszállal marad el ettől a szinttől. A belerejtett műanyag talpmegerősítés itt is szépen teszi a dolgát, és nagyon dinamikus futást tesz lehetővé.

Osztályzat: 9

Összesen: 71pont

 

A Kalenji legújabb versenycipőjénél elég magas hangsúlyt fektettek a dinamika javítására. Egyrészről ezt az kis drop teszi lehetővé, másrészt az egyedi Up’bar technika, ami egy a talp alatt elhelyezkedő műanyag lemez. Ez ugyan kicsit elvesz a cipő rugalmasságából, de valóban elősegíti a dinamikusabb gyorsabb futást és megbízható partner a rövid résztávos edzéseken. Teljes hatásfokkal dolgozik a cipő, szinte semmi energia nem vész el. Mindent összegezve csak ajánlani tudjuk ez a cipőt. Minket nagyon meggyőzött. Ár-érték arányban pedig egyenesen szenzációs vétel.

 

Hirdetés