Jelentés a Tisza nagykövetének futó-expedíciójáról Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2009/06/10
Mióta utoljára írtunk róla, Hidvégi-Üstös Pál csak fut és fut. Fut, és közben hirdeti a környezetvédelem fontosságát, híveket toboroz a Tisza védelmére. Eddig már több mint 1500 kilométernél jár, ezalatt mintegy 6100-an csatlakoztak hozzá hosszabb-rövidebb távra.
Hirdetés

Az elmúlt három hét alatt végigfutott a Tisza magyar szakaszán , át Szerbiába, egészen odáig, ahol a folyó beleömlik a Dunába, majd két nappal ezelőtt ismét átlépte a magyar határt. Most Szegvár és Szentes térségében jár, és – ha minden a tervek szerint alakul – alig kilenc nap múlva beér Vásárosnamény ba, az expedíció befejező pontjára.

 

 A „nagykövet” június 3-án érte el a Tisza és a Duna találkozási pontját, amiről így számol be blogjában: „ Már messziről látni lehetett a Tisza torkolatát, ahol a Dunába ömlik a szőke folyó. Jó érzés töltött el, hogy közeledek a 2006-os és a 2008-as programjaim célállomásához, Titelhez. De az idén még további 700 kilométer vár rám Titel után, mire végre célba érhetek. Útközben kénes forrást találtunk. (…) Jobbra gémeskút és birkanyáj, balra löszfal gyurgyalagokkal és ürgékkel. Ideális táj egy tisza-torkolati befutáshoz .”

 

Miközben egyre fogynak a kilométerek, a magyar és a szerb települések mindenhol szívélyesen és hatalmas készülődéssel fogadják a futót. Hol egy ajándékkosárral, hol egy fantasztikus ebéddel vagy vacsorával, hol a helybeli gyerekek segítségével megtisztított Tisza-parttal üdvözlik Hidvégi-Üstös Pált . Gyerek néptánc bemutatók, folklórműsorok, éneklés, kirándulások a Tisza-tavon csónakkal, fantasztikus vendégszeretet – ez jellemzi mindenhol a fogadást.

 

Ahogy ez egy ilyen hosszú futásnál szinte már természetes, a sorozatos igénybevétel igencsak megterheli a szervezetet. A térdet, az Achilles-inat, a bokát mind megviseli a hosszú távú erőkifejtés, a talpon lévő vízhólyagok sem könnyítik meg a napi 40-50 kilométer megtételét. Szerencsére „nagykövetnek” rendszeres masszázs és orvosi felügyelet áll a rendelkezésére, ami biztosítja, hogy ne történhessen semmilyen komolyabb baj a futás alatt.

 

Természetesen a szeméttelepek feltérképezését sem hagyták abba , a szennyezettség mérése folyamatos munkát ad a futó kísérőinek: „ Backo Petrovo Selo (Péterréve ) településen, pedig Szerbiában először találkoztam a közvetlen a főút mellett illegális hulladéklerakóval. Itt is vannak szép számmal egyébként illegális hulladéklerakók, bár a Tisza mellett nem láttunk olyan típusú szennyezést, mint Ukrajnában. Hulladékmonitoring munka azért a Tisza déli szakaszára is ráférne , tekintve, hogy sokszor a mi magyar szemetünk és a rajtunk keresztülfolyó, a felső folyásból érkező palackáradat szennyez itt leginkább .”  

És hogy ez miért fontos? A helyi lakosok adják meg a választ:  „Meséltek a régi Tiszáról mely akkor még itt sokkal gyorsabban folyt és olyan tiszta volt a víz, hogy ittak belőle és főzéshez is használták. Ma már sokkal lassabban folyik és az ipari szennyezés miatt megfogyatkoztak a halak, a kecsege szinte teljesen eltűnt. Néha még megindul a vándorlása, de ha jön a szennyezés, újra eltűnik.”

 

Hidvégi-Üstös Pál vásárosnaményi befutója június 19-én várható. Addig pedig az érdeklődők a weboldalon nyomon követhetik a „Tisza nagykövetének” tevékenységét.
Hirdetés