Menü

2014.03.03.     Hozzászólás 11

Barátkozás az Inov-8-cal

Megpróbálok elfogulatlan lenni, de nem lesz egyszerű


A márkával - mely Magyarországon még szerintem nem annyira ismert -, különböző expókon már találkoztam, és szemeztem is néhány cipőjükkel. Főleg izgatott a kérdés, mert több élversenyzőn is láttam, illetve az utóbbi időben jómagam is elmozdultam a "neutral running" irányába, amit szemmel láthatóan ez a cég is képvisel.

Próbáltam már mindenfélét korábban. Van például Newton cipőm. Futottam Vibram ötujjasban, és használok ma már a sima futásokhoz is mások által versenycipőnek nevezett futóalkalmatosságokat. Úgy gondolom egyébként, hogy minden cipőnek meglehet a létjogosultsága. Nem jelenthető ki, hogy ez jó vagy az jó. Inkább úgy kategorizálnék, hogy erre a terepre, meg arra a terepre. Amiben viszont ma már nem nyitnék vitát, az az, hogy el kell menni a könnyű, és emellett a könnyed, biomechanikailag optimális futómozgást lehetővé tevő cipők irányába. Ez ugyanis a sérülésmentes, életen át tartó, élvezetes futások garanciája.

Tegye fel a kezét, aki látott már Afrikában futókat!
Látta például valaki azt a dokumentumfilmet, melyben az afrikai futókat az észak-európai futókkal hasonlították össze? Nem látok kézerdőt, ezért elárulom, arra keresték a választ, előbbiek miért jobbak. A végkövetkeztetés az volt, hogy a lábszáruk az afrikaiaknak hosszabb, és könnyebb, azon belül is a lábfejük felé közeledve különösen könnyebb, hiszen a vádlijuk is jellemzően pici, az is egy gubics a térdhez közel. Hogy mi következik ebből? A periférián jelentkező súlyt futás közben, mint egy ingaóra állandóan meg kell fordítani, így nagyon nem mindegy, hogy egy kiló irányát kell mondjuk 10000 méteren 5ezerszer megváltoztatni, vagy fél kilóét. A könnyebb tehát a futócipők esetében egyértelműen gyorsabb is! A súly mellett azért itt még szerepet játszik a cipő tartása is, de az utóbbi időben annyit fejlődött a cipőipar, hogy azt a talpstruktúrát, vagy felsőrész kényelmet, tartást, amit régebben csak egy 500grammos cipőben bírtak megoldani, ma már 200gramm alatt is elérhető.

 

Inov-8 f-lite 195
Eldöntöttem tehát, hogy beszerzek egy igazi minimalista lépőt. Választásom az Inov-8 f-lite 195-ösére esett. Hogy miért 195? Talán kitalálható: 195gramm.

Annyira ezen a vonalon mozog a cég, hogy minden cipőnek a típus után a grammban mért súlya a neve. Okos. Ami még okos, hogy bár a hagyományos cipők saroktól lábujjig mért több mint 10mm-es esésével szemben a minimalisták a nullát preferálják, az Inov-8 készít a nullás mellett 3mm-st és 6mm-est is! Ez kiváló átmenet azoknak, akik csak ismerkednek az új stílussal. Az f-lite 195-ös például 3mm-es esésű. Ezt kívülről jól táthatóan, a sarkán jelzi egy V-alak szerű jel (a 6mm-esekén 2 ilyen van). Próbáltam a 6-ost is, meg a nullásokat, de az arany középútat választottam. Úgy tűnik minimálban közép-haladónak számítok.

 

Inov-8 f-lite 195 Forrás: Mozgásvilág.hu

 

Élményeim
Nagyon könnyű, nagyon dinamikus. A 195grammal tényleg iszonyú könnyű pakolgatni a lábat, és a talp rész is olyan anyagból lett kialakítva, ami se nem nagyon puha, se nem túl kemény. A zéró talpvastagságú cipőket nem nagyon szeretem, mert minden pici kavicsot megérzek bennük. Szerintem szükség van némi védelemre. A talp viszont az aktív futásnak köszönhetően már nem szorul rá, hogy túlpárnázzuk, hiszen ha jól végezzük a dolgunkat, a tompítás nagy részét a boka elvégzi. A 195-ösnek számomra éppen elegendő csillapítása van ahhoz, hogy a kis talpízületeim ne sírjanak egy óra után, és ahhoz is elég vastag, hogy enyhén köves úton tudjak vele gond nélkül futni. Azért a nagy sziklákat már megéreztem, így ha valaki notórius hegyi futó, annak inkább a direkt erre a célra kifejlesztett rücskös talpú minimalista modelleket javaslom.

Ami furcsa volt, hogy nagyon alacsony a sarok rész. Mivel a minimalista cipő akkor tökéletes, ha a láb totálisan kitölti belülről, túl nagy csúszkálás nem valószínű, sőt ha jól be van kötve a cipő (ami szintén ajánlott a lábujjhegyes futás esetén), akkor a sarok nem járkál ki-be, ugyanakkor állásnál érezni, hogy picit rossz helyen nyomja az Achilles-tapadást. Ami érdekes, hogy mivel enyhén lefelé néző lábfejjel közlekedtem a cipőben, futás közben a nyomás nem volt zavaró, jóformán nem is éreztem. mindenesetre egy fél centivel magasabb sarkat el tudnék képzelni...

A Sticky Rubber anyagú, jól tapadó talp rész számomra tökéletes volt mind kialakítását tekintve, mind anyagát illetően. Valóban jó tapadást biztosít, és kellően dinamikus az ellépéseknél. Ezt az érzést hivatott még tovább elősegíteni a körülbelül nagy-lábujj tövénél keresztben elhelyezett METAFLEX zóna, mely egy nyúlékonyabb, kissé rugalmasabb, mintegy 1cm-es talpszakaszt jelent. Ez nagy kényelmet biztosít a landolásnál, és még természetesebb mozgást tesz lehetővé, azaz még inkább képesek vagyunk úgy lépni, mintha mezítláb futnánk.
A cipő felsőrésze a mai trendeknek megfelelően egy kereszt szövött, húzásra igen ellenálló, ugyanakkor nagyon könnyű, jól szellőző anyagból lett felépítve. Oldalt az anyag a cipőfűző lyukaknál végződő műanyag megerősítésekkel lett ellátva. Ez a tartósság, és a felsőrész eldeformálásának megakadályozása szempontjából igen fontos. Jól is vizsgázott! A kevés párnázottság ellenére kényelmes viselet.

Az orr részen sem belül sem kívül sehol egy varrás. Ez szintén pirospont. A lábujj így védett helyen van, belül a párnázottság éppen elegendő, plusz a varrás helyett kívülről rávasalt neylon szerű műanyag az orr-rész beázását is megakadályozza.

 

A betétje kivehető, ami a tisztítás szempontjából pozitívum, a boltozati alátámasztás pedig, bár az ilyen cipőknél ez nem is alapelvárás, én mégis azt tapasztaltam, hogy nagyon szépen egyenesben tartotta a bokámat.

Szellőzése tökéletes. Valahol félúton van a téli és a nyári cipő között. Szerintem a lyukacsos felsőrész nyári melegben is kellően fog szellőzni, természetesen ezt most letesztelni nem tudtam. A kb. 8 fokban elvégzett tesztfutások alkalmával - bár megizzadtam szépen -, a zoknim szinte száraz maradt. No, itt mondjuk lehet, hogy szerepet játszott a cipőhöz választott Inov-8 zokni is, ami egy elég passzentos darab. Nincs ráncolódás, nincs pamutos beizzadás. A zokni is, és a hozzá szorosan tapadó felsőrész szépen kivezette az izzadságot.

 

Lássuk a korábbi cipőimnél alkalmazott pontozási kategóriák szerint hova tehető a cipő:
Párnázottság: bár kényelmes, azért végülis nem erről lesz híres ez a cipő: 8-as
Boltozati alátámasztás: szintén nem annyira lényeg egy minimalista cipőnél, ennek ellenére mint írtam, van egy kellemesen támasztó belső emelése: 8-as
Sarokmegtámasztás: Mint írtam, talán az egyetlen gyenge pontja a cipőnek. Nem fogja körbe tökéletesen a sarkat. Bár ennél a műfajnál ez nem végzetes hiba, azért hiba: 7-es
Rugalmasság: Épp optimális. Amikor kell hajlik, amikor kell dinamikus. Nálam 10-es
Talprész: Nem csúszik, nem kopog, nem szívja fel az útról a vizet, és elég jól támaszt: 9-es
Súly: 195 grammra mit adhatnék? 10-es

A maximális 60pontból ez 52. Megjegyzem a 60 lehetetlen, mert bizonyos szempontból az egyes tulajdonságok ütik egymást. Az 52 azonban igen figyelemre méltó.

 

Összességében az f-lite 195 egy tökéletes választás azoknak, akik fizikailag készen állnak arra, hogy belekóstoljanak a minimál futócipőkbe, de még igényelnek némi segítséget. Akiknek van némi túlsúlyuk, esetleg a lábuk (főleg vádli) még nem bírná el a fokozott terhelést, annak a 6mm-es verziót ajánlom. A lényeg, hogy egészségtelenül magas sarkak híján mindkettő típussal képesek leszünk arra, hogy aktívan, lábujj-hegyen fussunk. És ez a cél.

 

A kellemes tapasztalat után úgy döntöttem pár textilt is beszerzek az Inov-8-tól, hátha a forradalmi érzésem tovább hevül. Pár olyan darabra esett a választásom, amelyek bizonyos szempontból újat mutattak a megszokotthoz képest.

Inov-8 Race Elite 140 Trail Short
Kezdem a rövid futónadrágjukkal, ami Race Elite 140 Trail Short névre hallgat. Ami az extra benne, hogy a hagyományos betétes futónacikkal ellentétben ebben egy komplett rövid testhez tapadó boxer short van beépítve. Alsónacit eddig mindig hordtam, ezért kíváncsi voltam milyen, ha szabadon van a kapitány. Hát, hogy is mondjam: jó érzés! A betét kellően feszesen van megvarrva ahhoz, hogy a főnök ne mocorogjon, a boxerrrel viszont egy irritáló tényezőt kiiktattak, mégpedig a főleg hosszú futásoknál előforduló combtőnél jelentkező kidörzsölődést. Maratonosok tudják miről beszélek. A betét olyan finom és vékony anyagból van, hogy nagyon jól szellőzik, nem ráncolódik, nem csúszik fel, szóval ott van ahol lennie kell. Természetesen hülyén nézne ki, ha erre egy olyan nadrágot varrtak volna, ami rövid, amolyan atlétás. Nos igen, ez egy kissé annál hosszabb, picit már bermudás. Ez először furcsa volt. Mondom, mi ez a sok cucc a lábam között, továbbá lépéseknél van némi susogó hang is, de aztán mindkettőt gyorsan megszoktam. Ami a kedvencem volt, hogy a kötője épp olyan rugalmas, hogy ha megkötjük, akkor sem zavaróan szoros, hanem pont kellemesen feszesen tart, és ha kell, kikötés nélkül levehető. További extra a hátsó zseb, ami sok más nadrágommal ellentétben is jó magasságban van. A beledobott slusszkulcs nem a két farpofám között zötykölődött, hanem a derekamon. Mellette van még egy pici, nem cipzáros zseb, ahova gélt, Ipodot, bármit rakhatsz, amihez esetleg többet hozzá kell nyúlj. Egyéni perverzióm, hogy én szeretem az elülső zsebeket is. Gondolom itt azért nincs, mert ugye nincs a futón alsó, úgy meg nem húzgáljuk ki a nadrág derekát. De nekem ez akkor is hiányzik. Összességében viszont egy új barátom lett a hosszú futásokhoz, az biztos.

 

Inov-8 Race Elite 140 Trail Short Forrás: Mozgásvilág.hu

 

Inov-8 Base Elite 140 SS
Ugyanez az érzésem volt a technikai pólójukkal is, ami két külön anyagból van összevarrva. Alapból egy kellemesen vékony, selyemtapintású, jól lélegző anyagból van a Base Elite 140 SS nevű pólójuk, de hónalj tájékra betettek egy még jobban szellőző, ritkábban szövött anyagot, ami a fokozottan verejtékező helyről jobban elpárologtatja az izzadságot. Elsőre itt is féltem, hogy ki fog dörzsölni ez a rész, mert tapintásra durvábbnak tűnik, mint a póló alapanyaga, de egy 20km-es futás meggyőzött, hogy nem kell ettől félnem. Tehát a kétanyagú kombináció itt is működött.

 

Inov-8 Race Elite 230 Tight
A harmadik textil egy hosszú futónadrág volt, ami már eléggé hiányzott a gardróbomból. A Race Elite 230 Tight fantázianevű nadrágot ultra-tartós stretch anyagból készítik. Ez amolyan se nem klasszikus csillogó elaszik anyag, se nem cicanadrág, hanem valahol a kettő között. Melegebb, mint egy hagyományos „hosszú laszti”, ugyanakkor nem az a vastag, nehéz pamut, téli futónadrág. Közepesen elasztikus, futás közben egyáltalán nem éreztem, hogy bármiben is zavarna. Kellemes viselet. A nagy hátsó cipzáros zseb itt is megvan, itt már kétoldalt két sima kis zsebbel. Elölről továbbra is hiányzik nekem a kis zseb, de Inov-8-ék ezt nem kultiválják. Sebaj. A rugalmas kötőke viszont megvan, és itt is nagyon praktikus. Ugyanígy a lábszár végén a cipzár, ami a le-fel vételt könnyíti meg.

A nadrágon, de az összes textilen a feliratokat fényvisszaverő reflektív festékkel vitték fel a jobb láthatóság kedvéért. A méretezés tökéletes. S-esből kinőttem, M-esre szavaztam, és se nem bokalengő, se nem ér talpig. A lábszáraknál éppúgy passzentos, mint csípőben, nincs lobogás, nincs feszülés. Láb között, vagy térdhajlatnál nincs külön jobban szellőző rész, de én ezt annak tudom be, hogy maga az anyag kiválóan lélegzik, illetve elképzelhetőnek tartom, hogy az Inov-8-nak van egy magasabb kategóriájú nadrágja, amihez visszatartottak egy-két extrát. Összességében nekem majdnem tökély a nadrág, 10fok alatt ő lesz a barátom.

  

Inov-8 Base Elite 140 SS Forrás: Mozgásvilág.hu

 

Az Inov-8 márka magyarországi forgalmazója a multiNavigator.hu, terepfutók boltja.

Olvass többet a témáról: teszt, kuttor csaba, inov8

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • kyru 2016.06.06.   21:06

  kyru

  Nem rossz megoldás de cipők esezén sokszor kevés. A víz a szappan a körömkefe hatékonyabb.

  válasz erre...

 • Fleckter 2016.06.06.   14:10

  Fleckter

  Én mindig porszívóval oldom meg a tisztítást á porszemek ellen

  válasz erre...

 • kyru 2014.04.09.   20:16

  kyru

  Az F-lite cipő éppen olyan, hogy csak annyi anyag van a cipőben ami a futást szolgálja, és nem több. Emiatt van az, hogy ebbe a cipőbe belebújsz és úgy érzed a lábadra tervezték, és még futás közben is ugyanez az érzés mert egyszerűen ránő a lábadra, és nem is akarsz kibújni belőle. Szóval ezek az anyagok egyébként sokszor ugyanazok az anyagok amiket a többi gyártó is használ és a többi gyártó is ezekből hálós vásznakból csinálja a cipőit. Ezen vászon tulajdonsága, hogy a levegő könnyedén átmegy, ezért van az, hogy azt mondjuk tök jól szellőzik a cipő. Igen ám, de a levegő megy ki/be a cipőbe, míg a port a vászon megfogja. Láttál már porszemet nagyító alatt? Nos ha még nem akkor képzelj el egy nagyon kicsi éles sziklát melynek minden oldala éles és ezek roncsolnak mindent. Ez a smirgli (csiszolópapír elve). Na szóval ha sok a por vászonban, akkor amikor lépsz a kis éles sziklák a szövet szálait elkezdik tépni szakítani, és mondjuk 100km után ezen szálak 30-70%-a elszakad. Te már csak azt veszed észre, hogy valami szakadás van az anyagon. És megy a sikoltozás, hogy a cipő, gyártási hibás. Nos nem az, a cipőt is ápolni kell. Sajnos minden gyártó inkább azt mondja, hogy a cipőt ne mosd ki mosógépben, mert egyszerűbb ezt tenni és kevesebb a gond ha nem mossák mint amikor helytelenül mossák. Tipikus nem tanítunk hanem elhallgatunk dolgokat és inkább véletlenre bízzuk a cipő tartósságát. Vannak olyan anyagok amiket nem szabad mosni, (ezek a bőr felsőrészű cipők) de mai technológia már csak szintetikus anyagokat használ, amiket meg igenis kell mosni mint egy zoknit amikor koszos lesz. Lények hideg víz max 30°C és ha lehet mosó zsákban vagy kispárnában, és tapasztalat, hogy a folyékony mosószerek hatékonyabbak de ízlés dolga. A gora tex-es vízálló lélegző szövetű cipőket pedig csak és kizárólag erre gyártott technikai mosószerrel lehet mosni mert különben ugrott a vízállóság. Ha kimosod mindig a cipődet ha koszos lesz a cipőbe a zokni is akkor a cipő hosszú életű lesz.

  válasz erre...

 • kyru 2014.04.09.   20:09

  kyru

  Sziasztok, szerintem mindegyikőtökkel találkoztam már, van akit be is tudok azonosítani tudom ki mit használt, kb. mennyit futott benne és hogyan kezelte a cipőjét. Ezekre nem most térek ki. (én képviselem a brandet és hozom forgalomba cipőket Magyarországon, mielőtt még szó érné a ház elejét, hogy nickkel okoskodok valami mellett vagy ellen) Szóval ezek a cipők arról szólnak, hogy jó bennük futni, viselni, mert könnyű, illeszkedik a lábra együtt mozog a lábbal, akármilyen a láb formája, alakja. A gyártónak a filozófiája, hogy jó cipőt gyártson, ami a legtöbb futónak jó, a cipőnek pedig természetesnek és könnyűnek kell lennie, hogy a futást is szolgálja, nem csak a tulajdonos gazdagságát. A cipő ápolás viszont fontos a tartósság megőrzésében.

  válasz erre...

 • Rio 2014.03.27.   06:03

  Rio

  Sziasztok! A felsőrész tartóssága kapcsán írok. Kb 6 hónapja van meg az F-Lite 230-asom és kb 3 hónap után (kb 450 km után! - nem vmi sok) nekem is elkezdett szétszakadni a bal cipő ott, ahol hajlik a lábfejem. Bementem Bp-en az üzletbe ahol vettem és ott mondta az eladó, hogy vigyem vissza, meg tudják javítani. Vissza is vittem és tök ingyen megragasztották vmi gumiszerű anyaggal, gondolom rugalmas ragasztó lehet. Ez kb 3 hete volt, szóval azóta még nem futottam benne túl sokat, így nem tudom, hogy meddig fogja még ezzel a ragaccsal bírni, de a lényeg, hogy meg lehet csinálni, nem kell azonnal kidobni. Egyébként kb 2 hónapja vettem egy Road-x 233-ast is, kíváncsi leszek, az meddig bírja a strapát. Kapott már vagy 250 km-t, de még teljesen rendben van a felső rész is. Nyilván nem mindegy a tartósság, de ha kibír kb 1000 km-t, nekem már megfelel. Ezekben a cipőkben öröm a futás, de ez már egy másik történet... :)

  válasz erre...

 • Ramon Serrano 2014.03.18.   17:26

  Ramon Serrano

  Üdv! Egy érdekesség: Lehet a gyártó tudott a dologról, mert az idei Bare Grip 200-as erősített felső résszel jelent meg: http://www.mozgasvilag.hu/futas/termekek/inov-8-bare-grip-200-mezitlabas-terepfutocipo

  válasz erre...

 • kutya 2014.03.12.   13:50

  kutya

  No akkor most kiváncsi leszek nekem mennyit bír. Elég rüsztös a lábam, szóval lesz kiképzés textil fronton. Violának igazat adok! Ha nem megy a fél év akkor a gyártó esetleg tegyen rá 15grammal nehezebb anyagot! Egyelőre nekem jól üzemel a lépő, és nem tervezem hogy nagyon zord terepeken fogok vele futni, így bízom a fél évben. Üdv - Cikkíró

  válasz erre...

 • András 2014.03.06.   16:15

  András

  Szia! Nyilván nem hónapban hanem kilométerben érdemes az ilyet mérni. Még ebben is lehet vitatkozni mert lehet, hogy neked 6 hónap a határ, lehet másnak 5 vagy 7...Az én Inov-8-cam nak semmi baja közel egy év után, de kb. 150-200 km lehet benne. Hmm

  válasz erre...

 • Viola 2014.03.06.   15:59

  Viola

  Szia András! Szerintem semmilyen kompromisszumban nem természetes, hogy 3-4 hónapot bírjon egy cipő. A NB minimus-om egyébként 6 hónapos, és nincs baja. Imádtam a bare-gripeket a súlyuk, a kényelmességük, a puha/vékony talp és a szuper kapaszkodásuk miatt, de szerintem 6 hónap alá menni a tartósságban nem lehet opció egy gyártónak sem.

  válasz erre...

 • András 2014.03.06.   15:41

  András

  SZia Viola! A minimalista/könnyű vagy simán könnyített cipőknek ez egy hátránya. Természetes, hogy a súlycsökkenés következménye a vékonyabb és gyengébb anyagok. Ezek hamarabb megadják magukat. Szerintem általános ez kijelenthető. New Balance minimus esetén és Vibramnál is előfordultak nekem hasonló gondok. Ezzel együtt a könnyebb cipőkre szavazok.

  válasz erre...

 • Viola 2014.03.06.   14:35

  Viola

  A cipő tartósságához azt azért hozzáfűzném, hogy két elhasznált Bare-grip 200 és egy f-lite 195 után az a tapasztalat, hogy kb. 3-4 hónap alatt szétszakad a felsőrész ott, ahol hajlik, és nem futok heti 100 km-t. Erre az illetékes azt mondta, hogy valóban, a por tönkreteszi, tehát tisztítsam minden futás után, ha poros lehet. Egy terepcipőnél (bare-grip) szerintem azért vicces, hogy nem számoltak azzal, hogy belemegy a homok az anyagba, és nem, nem terveztem a cipőimet minden futás után tisztítani. Attól tehát nem kell félni, hogy - mint a Salomonoknál - lekopnak a talp stoplijai/rücskei, a vászonrész ugyanis sokkal előbb szétszakad.

  válasz erre...