Barátkozás az Inov-8-cal

Barátkozás az Inov-8-cal

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2014/03/03
Megpróbálok elfogulatlan lenni, de nem lesz egyszerű
Hirdetés

A márkával - mely Magyarországon még szerintem nem annyira ismert -, különböző expókon már találkoztam, és szemeztem is néhány cipőjükkel. Főleg izgatott a kérdés, mert több élversenyzőn is láttam, illetve az utóbbi időben jómagam is elmozdultam a "neutral running" irányába, amit szemmel láthatóan ez a cég is képvisel.

Próbáltam már mindenfélét korábban. Van például Newton cipőm. Futottam Vibram ötujjasban, és használok ma már a sima futásokhoz is mások által versenycipőnek nevezett futóalkalmatosságokat. Úgy gondolom egyébként, hogy minden cipőnek meglehet a létjogosultsága. Nem jelenthető ki, hogy ez jó vagy az jó. Inkább úgy kategorizálnék, hogy erre a terepre, meg arra a terepre. Amiben viszont ma már nem nyitnék vitát, az az, hogy el kell menni a könnyű, és emellett a könnyed, biomechanikailag optimális futómozgást lehetővé tevő cipők irányába. Ez ugyanis a sérülésmentes, életen át tartó, élvezetes futások garanciája.

Tegye fel a kezét, aki látott már Afrikában futókat!
Látta például valaki azt a dokumentumfilmet, melyben az afrikai futókat az észak-európai futókkal hasonlították össze? Nem látok kézerdőt, ezért elárulom, arra keresték a választ, előbbiek miért jobbak. A végkövetkeztetés az volt, hogy a lábszáruk az afrikaiaknak hosszabb, és könnyebb, azon belül is a lábfejük felé közeledve különösen könnyebb, hiszen a vádlijuk is jellemzően pici, az is egy gubics a térdhez közel. Hogy mi következik ebből? A periférián jelentkező súlyt futás közben, mint egy ingaóra állandóan meg kell fordítani, így nagyon nem mindegy, hogy egy kiló irányát kell mondjuk 10000 méteren 5ezerszer megváltoztatni, vagy fél kilóét. A könnyebb tehát a futócipők esetében egyértelműen gyorsabb is! A súly mellett azért itt még szerepet játszik a cipő tartása is, de az utóbbi időben annyit fejlődött a cipőipar, hogy azt a talpstruktúrát, vagy felsőrész kényelmet, tartást, amit régebben csak egy 500grammos cipőben bírtak megoldani, ma már 200gramm alatt is elérhető.

 

Inov-8 f-lite 195
Eldöntöttem tehát, hogy beszerzek egy igazi minimalista lépőt. Választásom az Inov-8 f-lite 195-ösére esett. Hogy miért 195? Talán kitalálható: 195gramm.

Annyira ezen a vonalon mozog a cég, hogy minden cipőnek a típus után a grammban mért súlya a neve. Okos. Ami még okos, hogy bár a hagyományos cipők saroktól lábujjig mért több mint 10mm-es esésével szemben a minimalisták a nullát preferálják, az Inov-8 készít a nullás mellett 3mm-st és 6mm-est is! Ez kiváló átmenet azoknak, akik csak ismerkednek az új stílussal. Az f-lite 195-ös például 3mm-es esésű. Ezt kívülről jól táthatóan, a sarkán jelzi egy V-alak szerű jel (a 6mm-esekén 2 ilyen van). Próbáltam a 6-ost is, meg a nullásokat, de az arany középútat választottam. Úgy tűnik minimálban közép-haladónak számítok.

 

Inov-8 f-lite 195 Forrás: Mozgásvilág.hu
Inov-8 f-lite 195
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Élményeim
Nagyon könnyű, nagyon dinamikus. A 195grammal tényleg iszonyú könnyű pakolgatni a lábat, és a talp rész is olyan anyagból lett kialakítva, ami se nem nagyon puha, se nem túl kemény. A zéró talpvastagságú cipőket nem nagyon szeretem, mert minden pici kavicsot megérzek bennük. Szerintem szükség van némi védelemre. A talp viszont az aktív futásnak köszönhetően már nem szorul rá, hogy túlpárnázzuk, hiszen ha jól végezzük a dolgunkat, a tompítás nagy részét a boka elvégzi. A 195-ösnek számomra éppen elegendő csillapítása van ahhoz, hogy a kis talpízületeim ne sírjanak egy óra után, és ahhoz is elég vastag, hogy enyhén köves úton tudjak vele gond nélkül futni. Azért a nagy sziklákat már megéreztem, így ha valaki notórius hegyi futó, annak inkább a direkt erre a célra kifejlesztett rücskös talpú minimalista modelleket javaslom.

Ami furcsa volt, hogy nagyon alacsony a sarok rész. Mivel a minimalista cipő akkor tökéletes, ha a láb totálisan kitölti belülről, túl nagy csúszkálás nem valószínű, sőt ha jól be van kötve a cipő (ami szintén ajánlott a lábujjhegyes futás esetén), akkor a sarok nem járkál ki-be, ugyanakkor állásnál érezni, hogy picit rossz helyen nyomja az Achilles-tapadást. Ami érdekes, hogy mivel enyhén lefelé néző lábfejjel közlekedtem a cipőben, futás közben a nyomás nem volt zavaró, jóformán nem is éreztem. mindenesetre egy fél centivel magasabb sarkat el tudnék képzelni...

A Sticky Rubber anyagú, jól tapadó talp rész számomra tökéletes volt mind kialakítását tekintve, mind anyagát illetően. Valóban jó tapadást biztosít, és kellően dinamikus az ellépéseknél. Ezt az érzést hivatott még tovább elősegíteni a körülbelül nagy-lábujj tövénél keresztben elhelyezett METAFLEX zóna, mely egy nyúlékonyabb, kissé rugalmasabb, mintegy 1cm-es talpszakaszt jelent. Ez nagy kényelmet biztosít a landolásnál, és még természetesebb mozgást tesz lehetővé, azaz még inkább képesek vagyunk úgy lépni, mintha mezítláb futnánk.
A cipő felsőrésze a mai trendeknek megfelelően egy kereszt szövött, húzásra igen ellenálló, ugyanakkor nagyon könnyű, jól szellőző anyagból lett felépítve. Oldalt az anyag a cipőfűző lyukaknál végződő műanyag megerősítésekkel lett ellátva. Ez a tartósság, és a felsőrész eldeformálásának megakadályozása szempontjából igen fontos. Jól is vizsgázott! A kevés párnázottság ellenére kényelmes viselet.

Az orr részen sem belül sem kívül sehol egy varrás. Ez szintén pirospont. A lábujj így védett helyen van, belül a párnázottság éppen elegendő, plusz a varrás helyett kívülről rávasalt neylon szerű műanyag az orr-rész beázását is megakadályozza.

 

A betétje kivehető, ami a tisztítás szempontjából pozitívum, a boltozati alátámasztás pedig, bár az ilyen cipőknél ez nem is alapelvárás, én mégis azt tapasztaltam, hogy nagyon szépen egyenesben tartotta a bokámat.

Szellőzése tökéletes. Valahol félúton van a téli és a nyári cipő között. Szerintem a lyukacsos felsőrész nyári melegben is kellően fog szellőzni, természetesen ezt most letesztelni nem tudtam. A kb. 8 fokban elvégzett tesztfutások alkalmával - bár megizzadtam szépen -, a zoknim szinte száraz maradt. No, itt mondjuk lehet, hogy szerepet játszott a cipőhöz választott Inov-8 zokni is, ami egy elég passzentos darab. Nincs ráncolódás, nincs pamutos beizzadás. A zokni is, és a hozzá szorosan tapadó felsőrész szépen kivezette az izzadságot.

 

Lássuk a korábbi cipőimnél alkalmazott pontozási kategóriák szerint hova tehető a cipő:
Párnázottság: bár kényelmes, azért végülis nem erről lesz híres ez a cipő: 8-as
Boltozati alátámasztás: szintén nem annyira lényeg egy minimalista cipőnél, ennek ellenére mint írtam, van egy kellemesen támasztó belső emelése: 8-as
Sarokmegtámasztás: Mint írtam, talán az egyetlen gyenge pontja a cipőnek. Nem fogja körbe tökéletesen a sarkat. Bár ennél a műfajnál ez nem végzetes hiba, azért hiba: 7-es
Rugalmasság: Épp optimális. Amikor kell hajlik, amikor kell dinamikus. Nálam 10-es
Talprész: Nem csúszik, nem kopog, nem szívja fel az útról a vizet, és elég jól támaszt: 9-es
Súly: 195 grammra mit adhatnék? 10-es

A maximális 60pontból ez 52. Megjegyzem a 60 lehetetlen, mert bizonyos szempontból az egyes tulajdonságok ütik egymást. Az 52 azonban igen figyelemre méltó.

 

Összességében az f-lite 195 egy tökéletes választás azoknak, akik fizikailag készen állnak arra, hogy belekóstoljanak a minimál futócipőkbe, de még igényelnek némi segítséget. Akiknek van némi túlsúlyuk, esetleg a lábuk (főleg vádli) még nem bírná el a fokozott terhelést, annak a 6mm-es verziót ajánlom. A lényeg, hogy egészségtelenül magas sarkak híján mindkettő típussal képesek leszünk arra, hogy aktívan, lábujj-hegyen fussunk. És ez a cél.

 

A kellemes tapasztalat után úgy döntöttem pár textilt is beszerzek az Inov-8-tól, hátha a forradalmi érzésem tovább hevül. Pár olyan darabra esett a választásom, amelyek bizonyos szempontból újat mutattak a megszokotthoz képest.

Inov-8 Race Elite 140 Trail Short
Kezdem a rövid futónadrágjukkal, ami Race Elite 140 Trail Short névre hallgat. Ami az extra benne, hogy a hagyományos betétes futónacikkal ellentétben ebben egy komplett rövid testhez tapadó boxer short van beépítve. Alsónacit eddig mindig hordtam, ezért kíváncsi voltam milyen, ha szabadon van a kapitány. Hát, hogy is mondjam: jó érzés! A betét kellően feszesen van megvarrva ahhoz, hogy a főnök ne mocorogjon, a boxerrrel viszont egy irritáló tényezőt kiiktattak, mégpedig a főleg hosszú futásoknál előforduló combtőnél jelentkező kidörzsölődést. Maratonosok tudják miről beszélek. A betét olyan finom és vékony anyagból van, hogy nagyon jól szellőzik, nem ráncolódik, nem csúszik fel, szóval ott van ahol lennie kell. Természetesen hülyén nézne ki, ha erre egy olyan nadrágot varrtak volna, ami rövid, amolyan atlétás. Nos igen, ez egy kissé annál hosszabb, picit már bermudás. Ez először furcsa volt. Mondom, mi ez a sok cucc a lábam között, továbbá lépéseknél van némi susogó hang is, de aztán mindkettőt gyorsan megszoktam. Ami a kedvencem volt, hogy a kötője épp olyan rugalmas, hogy ha megkötjük, akkor sem zavaróan szoros, hanem pont kellemesen feszesen tart, és ha kell, kikötés nélkül levehető. További extra a hátsó zseb, ami sok más nadrágommal ellentétben is jó magasságban van. A beledobott slusszkulcs nem a két farpofám között zötykölődött, hanem a derekamon. Mellette van még egy pici, nem cipzáros zseb, ahova gélt, Ipodot, bármit rakhatsz, amihez esetleg többet hozzá kell nyúlj. Egyéni perverzióm, hogy én szeretem az elülső zsebeket is. Gondolom itt azért nincs, mert ugye nincs a futón alsó, úgy meg nem húzgáljuk ki a nadrág derekát. De nekem ez akkor is hiányzik. Összességében viszont egy új barátom lett a hosszú futásokhoz, az biztos.

 

Inov-8 Race Elite 140 Trail Short Forrás: Mozgásvilág.hu
Inov-8 Race Elite 140 Trail Short
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Inov-8 Base Elite 140 SS
Ugyanez az érzésem volt a technikai pólójukkal is, ami két külön anyagból van összevarrva. Alapból egy kellemesen vékony, selyemtapintású, jól lélegző anyagból van a Base Elite 140 SS nevű pólójuk, de hónalj tájékra betettek egy még jobban szellőző, ritkábban szövött anyagot, ami a fokozottan verejtékező helyről jobban elpárologtatja az izzadságot. Elsőre itt is féltem, hogy ki fog dörzsölni ez a rész, mert tapintásra durvábbnak tűnik, mint a póló alapanyaga, de egy 20km-es futás meggyőzött, hogy nem kell ettől félnem. Tehát a kétanyagú kombináció itt is működött.

 

Inov-8 Race Elite 230 Tight
A harmadik textil egy hosszú futónadrág volt, ami már eléggé hiányzott a gardróbomból. A Race Elite 230 Tight fantázianevű nadrágot ultra-tartós stretch anyagból készítik. Ez amolyan se nem klasszikus csillogó elaszik anyag, se nem cicanadrág, hanem valahol a kettő között. Melegebb, mint egy hagyományos „hosszú laszti”, ugyanakkor nem az a vastag, nehéz pamut, téli futónadrág. Közepesen elasztikus, futás közben egyáltalán nem éreztem, hogy bármiben is zavarna. Kellemes viselet. A nagy hátsó cipzáros zseb itt is megvan, itt már kétoldalt két sima kis zsebbel. Elölről továbbra is hiányzik nekem a kis zseb, de Inov-8-ék ezt nem kultiválják. Sebaj. A rugalmas kötőke viszont megvan, és itt is nagyon praktikus. Ugyanígy a lábszár végén a cipzár, ami a le-fel vételt könnyíti meg.

A nadrágon, de az összes textilen a feliratokat fényvisszaverő reflektív festékkel vitték fel a jobb láthatóság kedvéért. A méretezés tökéletes. S-esből kinőttem, M-esre szavaztam, és se nem bokalengő, se nem ér talpig. A lábszáraknál éppúgy passzentos, mint csípőben, nincs lobogás, nincs feszülés. Láb között, vagy térdhajlatnál nincs külön jobban szellőző rész, de én ezt annak tudom be, hogy maga az anyag kiválóan lélegzik, illetve elképzelhetőnek tartom, hogy az Inov-8-nak van egy magasabb kategóriájú nadrágja, amihez visszatartottak egy-két extrát. Összességében nekem majdnem tökély a nadrág, 10fok alatt ő lesz a barátom.

  

Inov-8 Base Elite 140 SS Forrás: Mozgásvilág.hu
Inov-8 Base Elite 140 SS
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Az Inov-8 márka magyarországi forgalmazója a multiNavigator.hu, terepfutók boltja.

Hirdetés