Hólánc túra- és futócipőre Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2010/02/26
Az előző tél utolsó havazásakor próbáltam ki ezt az érdekes szerkezetet, most azt hiszem igazán aktuális.
Hirdetés

80540-yaktrax01.jpg
80540-yaktrax01.jpg
 

 

Cipőre helyezhető csúszásgátló, jégenjáró kiegészítő...

 

Szeretek télen futni, meg túrázni is. Mivel nem akarok a téli útkörülmények miatt új cipőbe beruházni, a normál utcaiban nyomom hóban is. Olyankor persze figyelnem kell a futótechnikára, mert a talaj meglehetősen csúszós tud lenni.

 

A Yaktrax Walker (és Yaktrax Pro) cipőre erősíthető csúszásgátló a mezei cipőt turbózza fel a csúszóssá vált utakra. Egy erős gumiból készült hálós rácsszerkezetre fémdrótot tekertek, passzentolással, vagy - a Pro változat esetén - tépőzáras megoldással rögzíthetjük a cipőre. Mivel a Pro változatot ajánlják futóknak is, ezt mindenképp ki akartam próbálni.

 

80540-yaktrax02.jpg
80540-yaktrax02.jpg

 

Mikor megkaptam, persze már az irodában felhúztam és vígan ugráltam a szőnyegen, majd nosza ki a folyosóraaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... (a folyosón járólap van végig, amin olyan simán estem hanyatt, mint a légy Kojak fejebúbján). Persze, mert mit nekem használati utasítás, ha ugyanis elolvasom, akkor idejében megtudom, hogy beltéri burkolaton nem javallott használni. Így hát kivártam az edzésidőt és mentem a csúszós fagyos futóútra.

 

Helyszín: Hármashatárhegy - Szintút - Repülőtér
Olyan igazán csontkeménységű jeges fagyos utat nem találtam, a tesztfutást jégkásás, nagyjából 80%os keménységű havas úton végeztem.

 

Rögzítés
A kütyüt fel/lehelyezni elég könnyű. Pláne, hogy az összehasonlításhoz sokszor felvettem, majd újra levettem, van már benne rutinom. A cipőtalp barázdáihoz igazítva érhető el a legjobb illeszkedés.

Normál futásnál, illetve sétánál megbízhatóan rászorul a cipőre anélkül, hogy nyomna, vagy szorítana. Hirtelen irányváltáskor és rajtoláskor már elmozdulhat, úgyhogy sprinteléshez szerintem nem elég.

 

Súly
Súlya elenyésző, nem érezni a plusz súlyt.

 

Tapadás
Vízszintes szakaszon - összehasonlítva a hólánc nélküli érzéssel - csak alig érezhető a különbség, nem dobtam magam hanyatt tőle - mármint képletesen értve sem. Mivel a vízszintes szakasz nem tartott sokáig, a Yaktrax hatékonysága emelkedőn és lejtőn végre megmuthatta magát. Apró hágóvasként fúródik a talajba és segíti a felfelé kapaszkodást, illetve tartja stabilan a lábat lefelé haladásnál. Szándékosan eltúlzott mozdulatokkal közlekedtem és egyértelműen éreztem, hogy nem hagyja megcsúszni a cipőmet.

 

80540-yaktrax03.jpg
80540-yaktrax03.jpg

 

Összegzés
Tulajdonképpen jó kis dolog ez. Nem az a "nem lehet nélküle élni" eszköz, de rendkívül hasznos és könnyű hozzászokni. Az olcsóbb Walker változatot (4800 Ft) főként időseknek, de minden más korosztálynak ajánlom, ha csúszós-jeges járdán kell napi szinten közlekedniük.
Azoknak a túrázóknak és futóknak, akik a mínuszokban is az erdőt járják, érdemes a Pro hóláncra (7500 Ft) beruházni. Ezen már frankó tépőzáras rögzítő megoldás van, ami nem csak körben, hanem felülről is rögzít. Emelkedős, lejtős útszakaszon jelentősen csökkenti a csúszásveszélyt.

 

A Yaktrax Pro-t a Trexpert túrabolttól kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Hirdetés