HOKA Carbon X 3 M futócipő teszt

HOKA Carbon X 3 M futócipő teszt

Mészáros Viktor
Mészáros Viktor - Támogatott tartalom
2022/08/12
gyorsabb tempójú, hosszabb futásokhoz, hosszútávú versenyekhez kiváló társunk...

HOKA Carbon X 3 M


Izgalommal és óriási várakozással vettem át a cipőt, mivel még sosem használtam sem HOKA sem karbontalpas cipőt, viszont sok pozitív kritikát hallottam és olvastam ezekről a cipőkről. Mint ahogy a nevéből is látszik, a cipő a HOKA egyik legnagyobb sikerű, a Carbon X széria harmadik kiadása. A HOKA Carbon X a második karbon talpas cipő volt a piacon az ezzel a technológiával debütáló Nike után és óriási népszerűségnek örvendett. 
Ennél a cipőnél is megtalálható a márkánál megszokott könnyű, puha, de vastagabb középtalp, amely a csillapításért felel. A karbon lemez és a talp mellett viszont sok újdonságot kínál ez a cipő. Egyrészt a talp PROFly kevert habból áll össze, amely a márka egy új konstrukciója, ezzel együtt a Meta-Rocker geometria felel a gördülékenységért. Másrészt pedig a cipő felső része egy futócipőknél nem megszokott, új kialakítást kapott, a mai cipőknél látható egyre trendibb egybevarrt „zokni” szerű kialakítást, ahol nem kell aggódnunk a nyelv miatt és teljesen körülöleli a lábat. Ezzel jobb tartást biztosít akár még a fűzők meghúzása nélkül is.

HOKA Carbon X 3 M futócipő teszt-1
HOKA Carbon x 3 M
HOKA Carbon X 3 M futócipő teszt-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Súly

A cipő 42 2/3 méretben 230 g (42-esben 222 gramm a gyári adatok szerint), ami versenycipők között nem különösebben számít könnyűnek. Véleményem szerint inkább fél-verseny cipők között értékelném, vastagsága miatt, illetve azért is, mert a Hokákat tényleg nem 100-150 km-re tervezik, mint egy hagyományos versenycipőt, hanem ahogy a gyártó is kiemeli, kifejezetten hosszabb távokra, és időtartamra. Gondoljunk csak egy „sima” ultra futóverseny távjára. Így a 230 gramm már elég jónak mondható.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
222 gramm
360 gramm

Drop

A karbon betét, és a kisebb súly már garantálta, hogy itt kisebb lesz a drop is. Ezt a Hokát gyors futáshoz tervezték, így inkább a középtalpas landoláshoz optimalizálták a felépítését. Az 5 mm-es drop ezt lehetővé is teszi. A teljes sarokra érkezés esetén sem nehéz átgördíteni a cipőt a lábujjak irányába, de ha a karbon betétet is ki szeretnénk használni, akkor az aktívabb futással kell próbálkozzunk. Olyankor pedig érezhető az alacsony drop segítsége.

0 mm
5 mm
13 mm

Tartás

Sarokmegtámasztás

Sarokmegtámasztás terén nem lehet panaszunk a cipőre, hiszen a gyártó különösen figyelt a sarok megfelelő támasztására egy plusz Achilles tartó sarokrésszel, amely megfelelően és kényelmesen fogja a sarkat. Ezt a sarokrésznél érezhetően megerősített belső merevítés is biztosítja. Ennek ellenére itt is meg kell említeni a kényelemnél emlegetett bokaív problémát, ami pont ennek a merev résznek a túlságos fölemelése jelenti a bokacsont irányába. Ez ugyan a támasztás pontszámát nem befolyásolja, hiszen a funkcióját ellátja, viszont esetenként kényelmetlen lehet emiatt. Egy másik említésre méltó újítás viszont a sarok cipőkanál szerű kivezetése, amely meglehetősen megkönnyíti a gyors belebújást a cipőbe, viszont nem érezzük futás közben, hogy kifelé mászkálna miatta a sarkunk a cipőből.

Boltozati alátámasztás

A boltozati alátámasztása egy cipőnek számomra különösen fontos, mivel erősen lúdtalpas vagyok. A HOKA Carbon X 3M kimondottan neutrális cipő, és ez most ebben az esetben valóban azt jelenti, hogy neutrális. Vannak olyan neutrális cipők, melyek támaszték nélkül is komoly segítséget adnak a lábnak, hogy egyenesben maradjon. Itt nincs semmilyen támasztás, de sajnos a kialakítása sem olyan, hogy picit segítsen. A gyártói leírás alapján az egybevarrt felsőrész jó tartást ad, de én sajnos ezt csak minimális segítségnek éreztem. Egy komolyabban pronáló lábat ez nem állít meg a dőlésben. A betétje egyébként némileg meg van emelve, de csak egy kis hullámról beszélünk, így az sem ad érezhető támasztást. Úgy gondolom, hogy a vásárlóknak erre is kiemelten kell figyeljenek. A Carbon X 3M tényleg olyan cipő, amely mindenféle láb deformitástól mentes futóknak ajánlható csak. 

A cipő karaktere a tartás alapján
75 %
enged
megtart

HOKA Carbon X 3 M futócipő teszt-2
HOKA Carbon X 3 M futócipő teszt-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Középtalp dinamika

A cipő 5 mm-es dropjával lehetővé teszi, hogy a talpunk közepére vagy lábujjunkra érkezzünk. Tapasztalatom szerint a talp Meta-Rocker kialakítása inkább a gördülősebb középre érkező futást támogatja, mintsem egy tiszta lábujjhegyes futást. Ezt támogatja szintén a Profly X anyagú talprész is, ami a csillapítás mellett segíti a gördülős futást is. Viszont a karbonlemeznek köszönhetően az ellépésnél érezhetjük, hogy “dob” a cipő így az erős csillapítás ellenére, temérdek energiát ad vissza a következő lépéshez!

A cipő dinamizmusa szerint
90 %
kocogós
tempós

HOKA Carbon X 3 M futócipő teszt-3
Profly x középtalp
HOKA Carbon X 3 M futócipő teszt-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Tapadás

A cipő talpa egy enyhén erezett, de alapvetően sima, tapadós, gumírozott és puhább EVA habanyagból készült, mely széles talpkialakításával nagyobb felületen találkozik a talajjal futás közben. Ezzel jobban fokozva a tapadást, könnyebbé téve a cipőt és stabilabb futásélményt kölcsönözve göcsörtösebb kavicsos, sziklás talajon is. A cipő erezettsége és az elülső talprész mélyebb keresztirányú bordázata nedves, nyírkos felületeken is magabiztosan viszi előre a futót, így a reggeli harmat és az eső sem veheti el a HOKA Carbon X3-ban futók lelkesedését.

90 %
korcsolya
tapad

HOKA Carbon X 3 M futócipő teszt-4
HOKA Carbon X 3 M futócipő teszt-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Ütéscsillapítás

Mint a legtöbb HOKA cipőnél ennél a modellnél is maga a vastag középtalp adja a meg a kellő csillapítást. Sarokra érkezve vagy középre, mindegy is, az új Profly X habanyag nagyon jól dolgozik és meglepően sima landolást tesz lehetővé. Emellett viszont nem érezhető az, hogy nagyon belesüppednénk a lépésebe. A puhaság mellett kifejezetten reszponzív futás élményt ad. A hab vastagsága megegyezik az előző generációs HOKA Carbon X2-ével, viszont az új anyagnak köszönhetően megőrizve annak csillapító tulajdonságait még picivel könnyebb is.

100 %
min
max

Párnázottság, kényelem

Sajnos nálam ebben a kategóriában nem annyira volt meggyőző a cipő. A sarokrésznek kialakított plusz belebújást segítő nyelv varrása pont a bokánál található, ami elég zavaró tud lenni a bokaívnél. Ezen felül nekem meglehetősen bő volt a cipő kialakítása. Vannak szélesebb kaptafával dolgozó márkát, illetve készülő cipők. Nos, a Hoka ezen modellje is ilyesmi. Így inkább szélesebb lábfejjel rendelkező futóknak ajánlom. Vékonyabb lábfejnél a bekötés során nagyon összegyűrődik a felsőrész, ami nagyon zavaró lehet. Ezt a kritikát a cipő felé több teszt során is megfogalmazták a futók, így a választásnál érdemes rá figyelni.

70 %
fapados
luxus

Rugalmasság, hajlékonyság

Ebben a kategóriában a karbon talp miatt a cipő nem tudom mennyire értékelendő, hiszen az ad neki egy elég merev tartást. Nagyon minimálisan hajlítható az orr résznél, de ezt a cipőt nem arra találták ki, hogy hajlítgassák.

20 %
merev
hajlékony

Szellőzés, légáteresztés

Az egész felsőrész egy jól szellőzős szövetanyagból készült, ezen felül még három külön erre a célra szolgáló szellősebb, hálós rész is található a cipő elülső, középső és belső oldali részein. Látszik, hogy mire készült a cipő: jó hosszú távok lefutására, ami alatt a futók lába jó sok nedvességet termel. Az biztos, hogy a szellőzéssel biztosan nem lesz problémánk ennél a cipőnél. 

100 %
meleg
szellős

Összegzésképpen azt kell, hogy mondjam, hogy annak ellenére, hogy nem az én befelé dőlő lábamnak találták ki a Hoka Carbon X 3M-et, a cipő folytatja a Hoka versenycipőinek hagyományait. A korábbi, fokozott csillapításról és lábvédelemről továbbra sem kell lemondanunk, ellenben egyre könnyebb cipőket kapunk, amelyekkel egyre gyorsabban lehet futni. Nem véletlen, hogy igen komoly futók és multisportolók lábán látunk manapság Hokákat. Alapvetően az is pozitívum, hogy trendi, vagány színekkel ellátott cipőket hoz ki a Hoka, ami rengeteg futónál igenis szempont a választásnál. A Carbon X 3M is egy ilyen cipő. A karbonbetét ellenére nem extrémgyors és (fél)versenycipő létére nem extrém könnyű, de a gördülékeny, gyorsabb tempójú, hosszabb futásokhoz, hosszútávú versenyekhez kiváló társunk a HOKA Carbon X 3. Az egészen biztos, hogy emiatt a futótársadalom jelentős részének nagyon jól be fog válni.