Három csíkkal a hidegben

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2012/11/05
Adidas őszi / téli futószerkó teszt Kuttor Csabával
Hirdetés

Közelednek a hűvösebb napok így november környékén. Mit közelednek, már itt is vannak, sokszor széllel, sokszor esővel. Ilyenkor a rutinosabb futók nem a rétegek halmazolásával oldják meg a problémát, hanem az évszaknak megfelelő, korszerű ruházatot veszik elő. Ma már nem megoldhatatlan feladat esőben száraznak maradni, vagy mínuszban úgy futni, hogy a végére nem törik le a fülünk jégcsapként. Az adidas egy teljes, komplett ruházatot bocsátott rendelkezésemre, melyet az eddigi 0-15fok közötti időben nyüstöltem szorgosan. A felszerelés tesztelésének eredménye a következő:

 

Kezdjük az alsó réteggel. A Supernova T-shirt longsleeve Electricity ahogy nevéből is látszik egy hosszú ujjú technikai öltözet. Az electricity esetében azt jelenti, hogy rikító sárga színű. Élek a gyanúval, hogy nem elsősorban aláöltözetnek szánta az Adidas, hiszen a színe a sötétben elvégzett futások során jöhet jól. Bujócskázni benne nem célszerű, a gazdája tuti biztos első kieső lesz. Ami még érdekes, hogy a CLIMACOOL anyagának hála a nedvességet fantasztikusan elvezeti. Ehhez azonban az is szükséges lenne, hogy a testtel megfelelő kontaktban legyen. Nos, én M-est kértem 182cm magasságomhoz és 75 kilómhoz, de még mellém férne benne a feleségem, azaz klasszikus aláöltözetnek nem nevezném ezt a felsőt. Ahogy a CLIMACOOL-ból következik, második tulajdonsága az, hogy a testet hűvösen tartja. Igazi terepe tehát a nyári, esetleg őszi estéken való futás, amikor a hőmérséklet nem annyira hideg, hogy több réteget kelljen felvennünk, de már kicsit csípősebb az idő. Az ujját ellátták egy hüvelykujj bújtatóval, mely kellemes akkor, ha a szél kicsit erősebb, de akkor is éppen elegendő, amikor még nincs mínusz, de már futás közben jól esik egy kicsit melegebben tartanunk a kezünket.

 

adidas-Supernova-T-shirt-longsleeve-Electricity
adidas-Supernova-T-shirt-longsleeve-Electricity

 

Én úgy gondolom, hogy a méretezési hibától eltekintve ez a hosszú ujjú felső tökéletesen használható egyetlen rétegként is és aláöltözetként is, utóbbi esetben is szépen tolni fogja kifelé a nedvességet, azaz megfelelő felsőrész esetében sokáig szárazak maradhatunk futás közben. Azt, hogy melegben is maradjunk pedig a felső réteg meg tudja oldani.

 

Második rétegként egy kicsit melegebb megoldás a Supernova Adiviz Half-Zip Long-Sleeve Tee. Ez is a manapság divatos, de biztonságtechnikailag is indokolt rikító sárga színben került hozzám. Száraz időben egy darab rövid aláöltözettel vagy T-shirttel akár 5 fokig el lehet benne futni. Magasított, zipzárral ellátott nyakrésszel rendelkezik, ami felhúzva éppen ideálisan zár. Nem fojtogatóan passzentos, de nem is húz bele a szél. Az ujja is megfelelően szűk a csuklónál, és a törzs rész sem lobogós, azaz a méretezés teljesen rendben van. CLIMALITE anyagának köszönhetően bár egy régi, klasszikus polár felsőnek vagy mackónak felel meg a hő tartás tekintetében, a súlya messze jobb, mint az elődöké. Én annyira nem kedvelem az ilyen vastagabb felsőket, mert szeretem, ha a szél, vagy az esetleges eső ellen van rajtam egy orkánszerű felső réteg is. Aláöltözettel együtt ez már három réteget jelentene, ilyen hideg meg azért még nem volt mostanában.

 

Supernova Adiviz Half-Zip Long-Sleeve Tee
Supernova Adiviz Half-Zip Long-Sleeve Tee

 

Hogy kinek javaslom? Imádni fogják azok, akik csak kedvtelésből futnak, és nem feltétlenül fog szakadni róluk a víz sportolás közben, de azok is, akik túrázáshoz keresnek egy jó kis multifunkcionális, meleg felszerelést. Komolyabb sportolóknak a bemelegítéshez, futás utáni activity-hez (nyújtás, futóiskola, erősítés) ajánlom.

 

A következő ruhadarab volt a kedvencem. A Supernova Adiviz Wind Jacket mindent tud, amit egy ilyen ruházatnak tudnia kell. Lobog amennyire lobognia kell, hiszen jó eséllyel a futók vesznek alá valamilyen alsó réteget, de ha jön a szél nem úgy nézünk ki benne, mint egy dagadó vitorla. Sajnos a piacon van pár ilyen termék, erősíteni benne remek, de nagy szélben használhatatlanok, pedig épp annak árulják. Nos, ebben a széldzsekiben nem fogunk felszállni, hiszen a FORMOTION technológiának köszönhetően nem túl bő, hanem éppen megfelelő mozgásteret ad.

 

Supernova Adiviz Wind Jacket
Supernova Adiviz Wind Jacket

 

A speciális CLIMAPROOF anyaga megfelelő védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen, de nem úgy, hogy teljesen lezár minden légmozgást. Inkább amolyan öszvér megoldás, ami az extrém körülményeket - mint tájfunszerű eső vagy tornádó erősségű szél - kivéve, elegendő mindig. Esőben jó ideig lepergeti ugyanis a vizet magáról. Keményebb eső, vagy egy hosszabb, óra feletti, szemerkélésben teljesített futás során már átázik, de ez belefér a pakliba. Ugyanígy a széllel szemben is éppen megfelelő az ellenállása. Egy fagyos orkánt megérzünk benne, mert nem zár 100%-osan, és ez nem is baj. Kiengedi cserében a párát is, megfelelően szellőzik, és nem fülledünk bele.

Nem szeretem magam túlöltözni, ezért volt, hogy 5 fokban mindössze egy technikai rövid pólót viseletem alatta, és 50 perc alatt egyáltalán nem fáztam, sőt a végén mind a dzseki, mind az alatta viselt póló száraz volt! Szerintem egy hosszú technikai ruházattal kiegészítve a téli napok többségén elegendő ruházat ez Magyarországon.

A színe szintén sötétben futásokhoz ideális, hiszen az ujja és a törzs rész oldalai rikító színűek. A két oldala mellett mellnél is található egy zipzáros zseb, ami a zenelejátszóknak lehet ideális hely. A jobb zseb belső oldalánál található még egy ötletes szűkítő szerkezet, amivel a széldzsekit alját egy gumi segítségével beszűkíthetjük, kicsit zártabbá téve azt. Komolyabb hidegben szuper megoldás.

Extra szolgáltatás, hogy a dzseki belső oldalán még a nevünket, címünket is beleírhatjuk. Ez csapatfelszerelés esetén hasznos lehet.
Igazi mindenes tehát az Adiviz Wind Jacket, tényleg ajánlom bárkinek és bármihez, nem fog benne csalódni senki sem.

 

A legnagyobb érdeklődéssel a Respond DS Wind Pant futónadrágot vártam. Amióta kitalálták a minőségi elasztikus ruházatot, nem futottam nadrágban! Általában a rövid laszti - hosszú laszti - termo laszti trióból öltözködöm, eszembe sem jutott eddig váltani. Éppen ezért izgatott voltam, hogy miként enged futni egy klasszikus nadrág.

Nos, érdekes, de egyáltalán nem éreztem, hogy zavart volna. Annyira finom a CLIMAPROOF WIND anyaga, hogy csak úgy siklik az ember lábán, mint valami selyem. Egyáltalán nem zavaró, és egyáltalán nem akadályoz. A régi „susogók”-tól eltérően ezt ráadásul majdnem teljes csöndben teszi, azaz, nem idegesítően hangos benne futni.

 

Respond DS Wind Pant futónadrágot
Respond DS Wind Pant futónadrágot

 

Maga az anyaga iszonyatosan vékonynak tűnik. Az is. De ettől függetlenül nekem, mint térdfájósnak konkrétan olyan érzés volt benne futni 5 fokban, mintha valami melegítené a térdemet. Ez az érzés érdekes kialakításának köszönhető. Van benne egy beépített melegítő bermuda, amely megfelelően lélegzik technikai anyagának hála, és valahol épp a térd alatt ér véget. Ez azért hatalmas ötlet, mert magában a lépésben így nem zavar, a térd kényelmesen tud behajolni bármilyen szögben.

Az anyag hasonló, mint a WIND JACKET-é, csak kicsit sűrűbb szövésű, így annál egy kicsit még jobban lezárja a szelet. A lábszár részen egy hosszú zipzárral van ellátva, így kényelmesen lehet felvenni a futócipő levétele nélkül. Ez jól jön atlétáknak melegítéshez, vagy ha az idő hirtelen fordul rosszabbra mondjuk egy túra alkalmával.

Ami futásnál érdekes, vagy inkább szokatlan volt nekem, hogy a lábszár amolyan bokalengős, azaz azért alul be-be tud néha nézni a hideg. A nadrágot sokkal szűkebbre szerintem nem lehet szabni, hiszen akkor már lehet, hogy nem lenne ilyen kényelmes benne a lépés, de mindenesetre én javaslom, hogy egy hosszabb zoknival használjuk, és akkor semmi problémánk nem lesz. Problémának így sem nevezném, mindössze a nadrág jellegzetessége a lobogás.

Két hagyományos, nem zárható zsebbel látták el, de a fontosabb dolgoknak van egy zipzáras zseb is rajta, méghozzá a jobb oldalán, kissé hátul. Ez érdekes hely, de aztán rájöttem, hogy a futás szempontjából a legkevésbé zavaró, ha ott van valami. Mondjuk egy kulcs és némi papír zsebkendő. A zsebben zörög-csörög ahogy lépünk. Ha belülre tesszük elöl, garantálható, hogy az izzadás miatt a papír elázik, de egy autó kulcs elektronikájának sem tesz túl jót a pára, nekem már volt gondom belőle. Van olyan nadrágom, ahol középen van a zseb hátul. Nos, talán az a legrosszabb, iszonyú idegesítő ott vinni bármit is, ráadásul a hátunkról lefolyó izzadtság éppen ott összpontosulhat. A fenék felé orientált zárható zseb tehát jó ötletnek tűnik. Lehet, hogy ezt többen majd lekoppintják…

A futónadrág tehát jól vizsgázott, ajánlom túrázótól, kocafutókon át, profikig bárkinek. Azoknak pedig, akik „cicanadrág” fóbiában szenvednek, kifejezetten kedvenc darabjuk lesz!

 

Kiegészítőként kipróbálhattam az Adizero Beanie-t, ami egy elég érdekes szerkezet. A futó úgy néz ki benne, mint egy középkori jobbágy, vagy Batman kezdő korában, de a merész külső kialakítása nem csak hóbort. Valószínűleg az adidas mérnökei gondolkodtak is, amikor ezt megalkották. Nem árt tudni, hogy a test által elveszítet hő negyede a fejen át távozik a testből, így hidegebb időben igencsak fontos, hogy megfelelően védjük a fejünket. Ez a sapka - bár meglehetősen vékony - a CLIMAWARM anyag mégis biztosítja azt, hogy a fej megfelelően melegben legyen, és eközben száraz is maradjon. A fejen ugyanis rengeteget izzadunk is, amit fontos a felszínre juttatni, és elpárologtatni. Hidegben, szélben, egy klasszikus kötött-bojtos sapka - amikor már inkább egy vizes borogatásként van a fejünkön - többet árt, mint használ. Nos, az adidas legújabb sapkája garantálja a szárazságot.

 

Adizero Beanie
Adizero Beanie

 

Kialakítása olyan, hogy a füleket is védi, ez jól jöhet a fülfázósoknak. Hogy halljunk is rendesen, azt a fület takaró részen létesített lyukat hivatottak biztosítani. Ez működik is addig, amíg nincs nagy szél. Szélben viszont idegesítően hangos tud lenni a süvítés…

Erdőben a nagy süvítés azért nem jellemező, no meg akit nagyon idegesít, az egyszerűen fel tudja hajtani a lukacsos részt, és az nem fog leesni futás közben sem.

További felhasználói lehetnek ennek a sapkának a téli kerékpárosok. Teljesen kényelmesen rávehető a bukósisak, így nem kell téliesíteni a fejvédőket, csak alá kell venni a beanie-t.

A sapka fényvisszaverő csíkokkal is el lett látva, így a láthatóság szempontjából is egy jó döntés a téli futásokhoz. Aki meg a kinézet miatt aggódik, az döntse el, hogy sportolni akar melegben, biztonságban, vagy divatbemutatóra megy.

 

Kaptam még egy Windstopper Gloves nevezetű kesztyűt, amiről sok minden extrát nehéz elmondani. Amit az adidas ígért vele kapcsolatban, azt a kesztyű tudja is. A szél nem fújja át, megfelelően meleg, legalább is nulla fokig elegendőnek bizonyult. Esőben csúnyán átázik, de ha nem ezt tenné, gondolom „Rainstopper Gloves” lenne a neve. Egyébként még átázva sem fázott benne a kezem, mert a hőt nagyon jól tartja. Nekem nincs túl nagy kezem, de az M-es méret egy kicsit szűknek bizonyult. Kesztyűnél pedig fontos, hogy nagyon kicsit ne vegyünk, hiszen ha nagyon feszes, akkor a levegő is kiszorul belőle, amit a kezünk felmelegít, így kevésbé lesz meleg. 

 

Windstopper Gloves
Windstopper Gloves

 

Az adidas windstopper-es kesztyűje összességében egy megfelelő választás futóknak, nem túl meleg, de azért nem is egy cérnakesztyű tudású, ráadásul finom puha anyaga abból a szempontból is jó, hogy ha futás közben az orrunkat törölgetjük, nem sérti a bőrt. Ez aprósságnak tűnik, de bizony fontos tud lenni.

 

 

A tesztelt ruházatot az Adidastól kaptuk tesztelésre, köszönjük!

 

 

Hirdetés