Grossglockner Ultratrail

Grossglockner Ultratrail

Papp Tünde
Papp Tünde - Támogatott tartalom
2022/06/25
Papp Tünde kedvenc ultrája

Keresed még a megfelelő megmérettetést, nyaralást sportcélt nyárra? Kikapcsolódnál mesés környezetben, országhatárunkhoz közel? Egyszerűen csak unod a mindennapok edzéseit, és színesebbé tennéd azokat?

Grossglockner Ultratrail neked

Van egy jó hírem: a Grossglockner Ultratrailt a fenti esetek mindegyikében Neked találták ki. Nem mellesleg az egyik kedvencem. Hogy miért? Az alábbiakból kiderül.

A verseny július utolsó hétvégéjén Kaprunból, egy Ausztria Salzburg tartományban, 786 méteren fekvő meseszép falucskából indul/érkezik (a választott távtól függően).

Grossglockner Ultratrail-1
Grossglockner Ultratrail-1
Forrás: GGUT Whistaler

Kaprun a paradicsom

A jelző nem túlzás, hisz a környezet álomszép. Érdekesség, hogy a Kitzsteinhorn gleccser tövében fekvő település számos muszlim családnak ad otthont, illetve sok látogatót fogad az említett felekezetből, hisz a szent könyvük, a Korán pont úgy írja le a paradicsomot, mint amilyen Kaprun: “egy havas hegyekkel körülvett, tó partján lévő, békés hely”.

Az említett paradicsomi atmoszféra bárki számára elérhető, hisz mindenki megtalálhatja a felkészültségének, ízlésének megfelelő távot. A leghosszabb versenyszám a Großglockner Ultra-Trail (GGUT 110 - 110 km 6500 m), valamelyest rövidebb, de arányaiban ugyanolyan szintes az Osttirol Trail (OTT 80 - 84 km 5400 m), ezt követi egy “klasszikus”, népszerű, de nehéz 50-es táv, a Großglockner Trail (GGT 55 - 57 km, 3500 m), Illetve a Weissee Geltscherwelt Trail (GWT 35 - 37 km 1500 m), és végül, de nem utolsó sorban a két fős csapatok váltóversenye, a  GGUT 110 I 2 (a hosszútáv útvonalán).

A pályák karakterisztikája nem könnyű, de legalább változatos; számos köves, kitett rész nehezíti a futók haladását, de megtalálhatók a gördülékenyebb, dózer utakra emlékeztető szakaszok is. A hegység legszebb részeire juthatunk el a verseny során, az útvonalak nemzeti parkokat érintve nem ritkán 2500 m felett is haladnak.

Grossglockner Ultratrail-2
Grossglockner Ultratrail-2
Forrás: GGUT - Philip Reiter

Tünde tapasztalatai

És hogy lássátok, nem a levegőbe beszélek, vagy leírásból, beszámolókból másolom ki nektek a tudnivalókat: pár éve női váltóban teljesítettem a versenyt, a Covid alatt privát túraként a 30-as távot, tavaly a 80 km-es útvonalat abszolváltam, idén a 110-esre készülök, ergo nem unom; ez szerintem sokat elmond.

A rajtcsomag minősége változó, bőségesnek nem igazán mondanám, de általában a fő szponzor, a Dynafit egy táskáját tartalmazza.

A trail másik nagy támogatója a Hammer Nutrition, ami ez esetben nem abban merül ki, hogy a pontokon tölthet az ember egy kis túlvizezett izót, ahogy a világ számos pontján ezt tapasztalhatjuk, hanem eddigiek alapján a frissítőállomásokon Hammer zselék, energiaszeletek várják a futókat mennyiségi megkötés nélkül (természetesen a józan ész talaján).

Szóval jó kis pályák és szervezés, csodás környezet, remek frissítés, és közel van.

A nevezéshez szükséges kvalifikációs versenyt megadni, ennek van is - véleményem szerint - létjogosultsága; kezdőknek nem ajánlom.

És a legfontosabb: Még lehet jelentkezni! :)

Grossglockner Ultratrail-3
Grossglockner Ultratrail-3
Forrás: GGUT Whistaler
Hirdetés