Grossglockner Ultratrail

Grossglockner Ultratrail

Papp Tünde
Takács Viktor
Papp Tünde - Takács Viktor
2022/06/25
Frissítve:
2022/11/03
Papp Tünde kedvenc ultrája
Hirdetés

Amikor elkezdünk kacsintgatni az alpesi futóversenyek irányába, a helyszínt illetően az egyik legkézenfekvőbb választás Ausztria, ugyanis rengeteg különböző távú és karakterű verseny elérhető a sógoroknál. Ezek közül az egyik legnépszerűbb és az egyik legtöbb „távbeli” lehetőséget felsorakoztató rendezvény a Grossglockner Ultra Trail, ami nem mellesleg az ország legnagyobb hegyei között kerül megrendezésre, így a környezet sem utolsó.

A verseny

A verseny, amely egyébként Papp Tünde kolléganőnk egyik kedvenc terep ultrája július utolsó hétvégéjén Kaprunból indul, amely település Ausztria Salzburg tartományban, 786 méteren található.

Grossglockner Ultratrail-1
Grossglockner Ultratrail-1
Forrás: GGUT Whistaler

Kaprun a paradicsom

A Kitzsteinhorn gleccser tövében, álomszép környezetben fekvő kis városka érdekessége, hogy számos muszlim családnak ad otthont, illetve sok látogatót fogad az említett felekezetből, hisz a szent könyvük, a Korán pont úgy írja le a paradicsomot, mint amilyen Kaprun:

Egy havas hegyekkel körülvett, tó partján lévő, békés hely.
Grossglockner Ultratrail-2
Grossglockner Ultratrail-2
Forrás: GGUT - Philip Reiter

Az említett paradicsomi atmoszférában megrendezett futóverseny szinte bárki számára ideális választás, hisz mindenki megtalálhatja a felkészültségének, ízlésének megfelelő távot. A leghosszabb versenyszámok a Großglockner Ultra-Trail, mely 110 km és 6500 méter szint, illetve a valamelyest rövidebb, de arányaiban ugyanolyan szintes az Osttirol Trail, mely 84 km és 5000 méter szint. Őket követi a sorban a “klasszikus” és népszerű Großglockner Trail a maga 57 kilométerével és 3500 méter szintjével. A kevésbé elvetemült hegyifutóknak is több választási lehetőségük van. A rövidebb távok közül a nagyobbik a Weissee Geltscherwelt Trail, melynek 37 kilométeres távja még mindig vetekszik egy hegyi maratonnal (1500 m szint), a kisebbik, 14 kilométeres Kaprun Scenic Trail (1000 m szint) viszont, mely idén először kerül megrendezésre, már tényleg univerzálisnak tekinthető ebben a kategóriában, szinte bárkinek ajánlható. A szervezők a gyerekekre is gondolnak, akik két külön korosztályban 1, illetve 3 kilométert teljesíthetnek a MINI GGUT versenyszámban.

A pályák karakterisztikája nem könnyű, de legalább változatos; számos köves, kitett rész nehezíti a futók haladását, de megtalálhatók a gördülékenyebb, dózer utakra emlékeztető szakaszok is. A hegység legszebb részeire juthatunk el a verseny során, az útvonalak nemzeti parkokat érintve nem ritkán 2500 m felett is haladnak. A legfuthatóbb táv a 57 kilométeres, így aki nem a hegymászóképességép szeretné kipróbálni, annak ez lesz az ideális választás.

Tapasztalatok

Papp Tünde kolléganőnk már mondhatni rendszeres GGUT induló és nagyon jó tapasztalatai vannak a versenyről. Pár éve női váltóban teljesítette a versenyt, a Covid alatt a 30-as távra nevezett be, 2021-ben a 80 km-es útvonalat abszolválta, tavaly pedig nekiment a „nagy halnak”, a 110-esnek. A rajtcsomag általában az egyik főszponzor, a Dynafit egy táskáját tartalmazta, a frissítőállomásokat pedig a másik főszponzor, a Hammer Nutrition termékei voltak elérhetők gyakorlatilag korlátlan mennyiségben.

Minden egyes indulásra örömmel emlékszik vissza, igaz, a tavalyi versenyt sajnos fel kellett adnia, akkor a természet győzött. Történt ugyanis, hogy elég cudar idő uralkodott a hegyekben és a bokáig érő sáron kívül a versenyzőknek a megduzzadt hegyi patakokkal, patakátkelésekkel is meg kellett küzdeniük. Tünde botja az egyik ilyen átkelésnél, nagyjából 2500 méteres magasságban eltört, így egyensúlyából kibillenve belepottyant a néhány fokos vízbe. Már a kikecmergés sem volt egyszerű (többen segítettek neki kimászni, miután úszott pár métert), ahogy az ezt követő felmelegedés sem, ami végül lehetetlennek bizonyult. Hiába minden Bear Grylls trükk és az egyik hüttében kapott űrhajós fólia, Tünde a hypotermia (kihűlés) áldozata lett és fel kellett adnia versenyt, pedig már 60 kilométernél járt és mindaddig nagyon jól haladt.

Grossglockner Ultratrail-3

Összességében a tapasztalat tehát az, hogy jó kis pályák vannak, remek a szervezés, csodás a környezet, remek a frissítés, és viszonylag közel is van, bár ez eléggé szubjektív! 

Regisztráció
Grossglockner Ultratrail-3
Hirdetés