Cipőteszt - három az egyben Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2010/03/30
Futócipő teszt Kuttor Csabával és többedmagával: Adidas Supernova Glide
Hirdetés

A cipő tesztelésénél legelőször a junior VB 3-ik triatlonista Király Kristófra gondoltunk, ezért az ő lábméretéhez rendeltünk egy 43-as modellt. Ez sokaknak jó volt még az Uniqa Újbuda TC-ben, így Kristóf után Bartos Tamás, majd jómagam is kipróbáltam.
A tesztet tehát nevezhetjük imigyen: „cipő három az egyben”

A tapasztalatok vegyesek, de az alapos tesztelésnek hála legalább fény derült rá, hogy mennyire fontos minden futónak megtalálnia a számára legmegfelelőbb felépítésű futócipőt…

 

Lássuk hát a teszt eredményét.

Cipő rugalmassága, hajlékonysága
A cipő talpa, amolyan „teletalp”, azaz a belső oldalon alig van benne egy pici hullám. A sarok és az elülső talprész gyakorlatilag egyben van. A célközönség egyértelműen a nagy súlyú, relatív lassan futó amatőr volt, ezért a talpban benne van minden, ami tompít, illetve megtart. A Full-Forefoot-ra keresztelt „teletalp”-at a talp alulsó részét „dimanizáló” Torsion System próbálja kicsit dinamikusabbá tenni. Ezt némileg értelmetlennek tartom egy olyan cipő esetében, amely magas sarka, illetve robosztus felépítése, vastag talpszerkezete miatt eleve alkalmatlan a könnyed, gyors futáshoz.
A rengeteg anyag dacára az orr-rész elég könnyen hajlik, a talp anyaga igen rugalmas. Ez így nem okozott nálunk nagyon rossz értéket ebben a kategóriában, bár az igen puha talpanyagnak tapasztalatom szerint az a hátulütője, hogy hamar kimegy belőle a levegő, és relatív rövid idő alatt a cipő „berogy”.

Osztályzat: 8

80611-oldalrol.jpg
80611-oldalrol.jpg

 

Párnázottság, kényelem, belső rész
A cipő, hála az igen puha talpnak, illetve a tökéletes belső kialakításnak nagyon kényelmes. Az Adidas tényleg egy nagyon kényelmes cipőt szeretett volna létrehozni, és ez sikerült is neki. A belső varrások szinte észrevétlenek, a cipő sehol nem tör, a talpbetét megfelelően támasztja meg a talpat, sőt azon a kényes helyen, ahol a legtöbb cipőnél a nagy lábujj kilyukasztja a felsőrészt, beiktattak egy apró habosított műanyag lapocskát.
Osztályzat: 10

80611-felulrol.jpg
80611-felulrol.jpg

 

Szellőzés, légáteresztő képesség, felsőrész
Ebből a szempontból is jól vizsgázott az Adidas Supernova Glide. A felsőrész anyaga puha, mégis nagyon jól tartó szövet. Egyik irányban sem deformálódik szinte semmit. Jól párnáz és jól is tart. A szellőzése pedig kiváló.
Osztályzat: 9

80611-elolreol.jpg
80611-elolreol.jpg

 

Súly
340 grammnak mértem és ahhoz képest, hogy milyen masszív cipő, igazán nem sok.. Futóversenyekre nem ajánlom. Persze nagyobb súlyú futók nyugodtan használják aszfalton, nekik a legfontosabb, hogy az ízületeik védve legyenek, és ezt ettől a cipőtől megkapják.
Osztályzat: 3 Magyarázat: (200gr- 10,220- 9,240- 8,260- 7,280- 6,300- 5,320- 4,340-3,360- 2,380- 1)

 

Ütéscsillapítás, talprész
Egyértelműen a csillapítás császára az Adidas Supernova Glide. A sarok külső-hátulsó részébe épített Formotion System -nél lágyabb landolást egy cipő sem garantál. Aki viszont szeretné, ha a becsapódási energia nem veszne el, és szeretne némileg szökdelve futni, az átkozni fogja a Formotion-t. Olyan érzés minden lépés, mintha egy lágy, lápos talajon futnánk. Ott viszont gyorsan nem lehet, és ez volt Király Kristóf legnagyobb baja a Supernova Glide-dal. Nem engedte szárnyalni. Ettől függetlenül nem tudom nem elismerni, hogy csillapításból jelest érdemel a cipő.
Osztályzat: 10

80611-alulrol.jpg
80611-alulrol.jpg

 

Sarokmegtámasztás
A sarok rész igen kényelmes, az íve remekül eltalált, hármunk közül senkit sem tört. Belül a Geofit sarokpárnázás gondoskodik arról, hogy a sarok megfelelően meg legyen tartva, és ne csúszkáljon. Megjegyzem, a talp felépítése miatt erre szükség is van. Könnyebb futók bizony azt érezhetik, mintha egy sárcsizma tapadt volna a talpukra. Így fokozottan kellett gondoskodniuk az Adidas mérnökeinek arról, hogy a cipő sarka ne csúszkáljon fel-alá.
Osztályzat: 9

80611-hatulrol.jpg
80611-hatulrol.jpg

 

Boltozati alátámasztás
A boltozati alátámasztás nincs eltúlozva, a belső megtámasztást és „berogyás” elleni védelmet a Full-forefoot rendszerre bízták. Hát, ha a teletalp ráadásul még keményebb belső talprésszel is járna, az már tényleg túlzás lenne. Ez így együtt éppen megfelelő párosítás. Sok az anyag, de az puha. Az ötlet tartósságáról nyilatkozni nem tudunk, de elsőre ez működik. A talpbetét is éppen eleget tart, szóval a kissé lúdtalpas futónak, mint amilyenek mi voltunk, a talpát éppen egyenesbe teszi.
Osztályzat: 9

 

Ára: 39 990 forint körül

 

Összességében edzőcipőnek remek az Adidas Supernova Glide, de nem tudom nem hozzátenni, hogy csak egy bizonyos rétegnek. Finom, puha, jól tompit, kényelmes. Mégis, ha választani kell egy edzőcipőt, én mindig arra szavazok, amelyik cipő engedi a használóját úgy futni, ahogy az természetes. Tehát picit lábujjhegyen, picit szellősen, rugalmasan. Ez a cipő minden terhet levesz a futóról. Nyugodtan becsapódhatunk sarokkal az aszfaltba, hiszen fantasztikusan tompít. Futhatunk egyenetlen talajon, a cipő tart, a bokának alig marad teendője. A köves részeken se kell aggódnunk, hiszen több centiméter vastag talpvastagságával kis túlzással a százas szög sem akadály.

Mégis, pont ezek miatt nem ajánlanám olyan tanítványomnak, akiről tudom, hogy tartósan tud 4perc körüli ezrekkel futni. Ez a cipő megöli egy jó futó dinamikáját. Mint tette az Kristóffal. De nyugodtan ajánlom mindazoknak, akik a futást kedvtelésből űzik, rosszak az ízületeik, vagy csak szeretik még sport közben is a „full” kényelmet.
Ahogy elnézem a Margit-szigeten futók tömegét, ez a cipő széles körben kedvelt lesz, hiszen a tömegsportban a fentiek a legfontosabbak. A profik meg majd találnak másik modellt, akár másik Adidast…

Maximális pontszám: 70
Elért pontszám:58

Hirdetés