Bridgedale és Hilly sportzoknik tesztje

Bridgedale és Hilly sportzoknik tesztje

Kakuk András
Kakuk András
2012/09/25
Aki sportol, annak zokni kell! Ez tuti!
Hirdetés

A sportruházat egy kényes dolog, a zokni kifejezetten. Ami valakinek jól beválik, lehet, hogy másnak nem felel meg egyáltalán. Persze, mint minden másban, ebben is vannak jó és kevésbé jó nevű gyártók, különböző kategóriájú termékeikkel, és ha szeretnénk képben lenni, akkor érdemes a felső kategóriát megvizsgálni, hogy kiokosodjunk a lehetőségek, technológiák és persze az árak terén. 

A futózokni

Az egyik ilyen alapruházati cikk a sport zokni. Aki sportol - ez a szárazföldi sportokra vonatkozik első sorban - annak kell. Ez tuti. 30 éve futok és elég sok komoly gyártó zokniját próbáltam már a tucat-gyártókéval együtt. Azt kell, hogy mondjam, soha nem voltak még ilyen jó futó zoknik a lábamon, mint a Bridgedale vagy a Hilly tesztelt termékei.

Az összehasonlításaimat konkrétan a birtokomban lévő Asics zászlóvivő termékeivel szemben tettem. Az olcsó „kettőt fizet, hármat kap” zoknikkal nem érdemes foglalkozni. Azok kb. három edzés után elveszítik formájukat és elkezdenek elnyíródni itt-ott. Például mondjuk a Decathlon fehér és fekete színben kapható alapszintű zoknijai. Igaz, lehet ott is kapni drágább futó zoknikat, de azok sem kerülhetnek egy ligába a tesztelt termékekkel, főleg az anyaguk és formatartásuk miatt.

Az első és legfontosabb szempont mindenkinek: Legyen kényelmes a cucc. Nem csak a futás előtt, mikor felhúzod, hanem közben és a végén is. Ha ez megvan, akkor már jó irányban vagy.

 

Bridgedale Speed Demon


Ez a Bridgedale zokni elsőre itt-ott vastagnak tűnt számomra. A legtöbb jó nevű, drága futó zoknim vastagsága még a közelébe sem ér ennek - ami hozzáteszem, a melegségi mutatóján (a zokni csomagolása hátulján találod) a legjobb szellőzésű és leghűvösebb viselet beosztását kapta.

Mint ahogy mondtam, sok zoknival volt már dolgom, hát úgy gondoltam a teszt az teszt, megnézzük, hogy mit tud. Féltem egy kicsit a pufóksága miatt, nem kívántam egy lábfeltörést a maratoni felkészülésem közben.

Bridgedale Speed Demon
Bridgedale Speed Demon

Az eredmények:


Nagyon, nagyon kényelmes volt. Ha pontoznám, a lábra illeszkedésre max. pontot adnék. Én 9-es cipőben futok USA méretezés szerint és az M-es zokni tökéletes méretű volt számomra. Semmi nyomás vagy vízhólyag a vastagabb részeknél, amelyek nagyon okosan a lábfej talppárnáinál, a saroknál, közvetlenül a boka alatt elöl és a sarok feletti achillesz tőben találhatóak, hogy extra kényelmet biztosítsanak. A varrások nem dudorodnak és ez által nem okoznak semmilyen kényelmetlenséget. 5 futás után sem éreztem, hogy változott volna a zokni anyagának struktúrája, futás közben sem. Az olcsó cuccok legelső hibája ez lesz. Ki fognak nyúlni nagyon hamar. A Bridgedale jól tartotta a méretét.

Az anyaga meglepően könnyű és finom tapintású, aminek az előnye nem igényel magyarázatot. Szellőzése egy skálán 1 és 10 között 10. Nem volt benne melegem, még az igazán gatyaszaggató időben sem. Ezek mellett, számomra a legnagyobb meglepetést két dolog okozta és tulajdonképpen ezzel el is vitte a pálmát a zokni: 5, azaz öt futás után (kb. 20km per edzés) sem lett egyáltalán büdös. A másik, hogy nem keményedett meg. Mindez a nagyon speckó és nem olcsó merinó gyapjúnak köszönhető, ami ugyan elkezdett eléggé bolyhosodni néhány alkalom után, de ennek negatív hatása semmilyen szempontból nem volt a zoknira. Nagyon ajánlom. Nálam 10-ből 10 pontot kap.

A Bridgedale a hölgyekre is gondolt, mikor trendi színekkel külön Diva verziót is készített ebből a darabból!

Hosszú távú tapasztalat

(Mindegyik tesztelt termék 30 fokon volt mosva, általában egy-két futás után, normál programon. Heti átlag kilométer: 30-40; időtartam: 4-5 hónap)

Hosszú távon sem változott a kényelem-érzésem a zokni viselésekor. (max. 30 fokon volt mosva és lógva száradt; no szárítógép) – A sportcuccokat nem is szabad szárítóba rakni, még akkor sem ha a leírás másként jelöli. Így prolongálható az élettartamuk.

Az első számú, hosszú távú zokni-probléma, nevezetesen a gumírozás és az anyag kinyúlása, elvékonyodása, nem tapasztalható számottevő mértékben, hosszabb használat után sem. Az egyetlen látható változás az enyhe kiszürkülés, amit a fehér cuccoknál általában előfordul. Persze ezt is biztosan el lehetne kerülni mindenféle „okos” fehérítővel, de ezt nem javaslom, mivel ezek az anyagok beleszólhatnak a zokni anyagának és tartósságának megőrzésébe. Végül is a kényelem a fontos és nem a „divat”.

Bridgedale Bamboo Lo


Tulajdonképpen a Speed Demonhoz nagyon hasonló felépítésű zokniról van szó, ami a plusz párnázottságot illeti a lábfej már említett fontos helyein. Itt az anyag fontos összetevője a száraz bambusz fonál. Ez az anyag egy természetes védelmet és nagyon puha kényelmet ad a lábfejnek. A védelem onnan fakad, hogy a bambusz fonál nem enged mikrobákat megülni az anyagban. Gyorsan szárad és el is vezeti a nedvességet a lábfejtől.

 

Bridgedale Bamboo Lo

Bridgedale Bamboo Lo

Ugyan terepcipővel zseniális volt, és azt mondom, nyugodtan használható rendszeres futásra is, de az igazi profilja talán az egész napos túrázóknak kedvez. (Érdekes módon a netet böngészve azt láttam, hogy erről nem is esik szó a zokni kapcsán, hanem más sportokat listáznak mellé. ’?’ ) Könnyű érzésű volt és nem izzadt meg benne a lábam egy több órás túrázás után sem. Használatkor nem tapasztaltam kinyúlást és az M méret az én 42.5 lábamra olyan volt, mintha rá öntötték volna.

Hosszú távú tapasztalat

(Mindegyik tesztelt termék 30 fokon volt mosva, általában egy-két futás után, normál programon. Heti átlag kilométer: 30-40; időtartam: 4-5 hónap)

Két változást figyeltem meg: Az egyik az anyag kismértékű bolyhosodása volt, ami egyáltalán nem befolyásolja a „teljesítményt.” A másik egy kis színveszteség, fakulás volt. Minden más fontos és előnyös tulajdonság ötösre szerepel a mai napig: Az anyag tapintása a még mindig kellemes, puha. Nem vékonyodott el az anyag a dörzsölési pontokon és nem tapasztaltam feslést sem a varrásoknál. Ezek alapján is, csak ajánlani tudom. (Ezt a zoknit használtam a legkevesebbet.)

Hilly Monoskin Sport Anklet with Coolmax


Ez a zokni már közelebb volt a már tárgyalt versenytársak termékeihez, de összességében az anyaga és a varrásai miatt jobb náluk. Az anyaga puhább, jobb érzésű és a varrások itt is úgy helyezkednek el, hogy nem okoznak semmilyen kényelmetlenséget a kis és nagy lábujjak szélén. A Coolmax egy speciális textil, ami úgy lett kifejlesztve, hogy elvezetve a nedvességet szárazabb, hűvösebb, "cool-abb" érzést nyújtson.

Elsőre itt is azt gondoltam, hogy talán túl vastag lesz az anyag a lábujjak és a sarok körül, de tévedtem. Az anyag puhasága és könnyűsége okán ez inkább plusz kényelmet jelentett futás közben. Egy zokni - mint ahogy említettem - akkor jó, ha a komfortérzés a futás után is ott van benne. Ez a Hilly termék ilyen volt.

 

 

Hilly Monoskin Sport Anklet with Coolmax
Hilly Monoskin Sport Anklet with Coolmax

Résztávhoz használtam és nem tudok kényelmetlenségről beszámolni.

A méretezés itt is több kategóriát ölel át és én az egyiknek pont a közepére esek a 8.5-es méretemmel. Ennek ellenére ez a zokni is pontosan illeszkedett a lábfejemhez még a kényes, lábujj környéki helyeken is. Ha a Bridgedale a tizes skálán 10, akkor ez a Hilly 8.5-öt kap, aminek az egyetlen oka, hogy a Bridgedale általunk tesztelt zoknijai speckóbb anyagból készültek (azt azért illik megjegyezni, hogy a Hilly-nek is van merino gyapjús modellje).

Különvélemény egy másik tesztelőtől
Nálam a Hilly vitte a prímet. Ha választani kellene - nehezen -, de ezt választanám a Bridgedale Speed Demon-jával szemben. Bár a Speed Demon anyagválasztása verhetetlen - a Merino gyapjú tulajdonságai miatt: nehezen büdösödik, nem gyűrődik, hidegben melegít, melegben hűt, gyorsan szárad - egy dolog miatt mégis a Hilly lett a befutó. Ez pedig a varrás.

Eddig bármilyen zoknit is hordtam (Decathlon, Asics) minden hosszabb futásnál kb. 1 óra után csúnyán kitörte a lábam. Valahogy pont a kisujjamhoz esik a varrás, amivel nem tudtam mit kezdeni. Gyakrabb edzéssel nyilván hozzá lehet szoktatni a lábat, de a Hilly-nél ez a probléma sokkal kisebb mértékben merült fel, mert egyrészről megoldották azt, hogy ne a kisujjamhoz essen a varrás, illetve a varrás is olyan finom, hogy alig érezhető!

Hosszú távú tapasztalat

(Mindegyik tesztelt termék 30 fokon volt mosva, általában egy-két futás után, normál programon. Heti átlag kilométer: 30-40; időtartam: 4-5 hónap)

Ez a Hilly zokni változott a legtöbbet a hosszú-távú teszt során. Használtam aszfalton és terepen is egyaránt és mivel ez kapta a legtöbb kilométer, ezt is mostam a legtöbbet. A változás egy minimális formaveszteségben mutatkozik, ami picit megnyújtotta a zoknit. Ez a nyúlás viszont nem érte még el azt a mértéket, hogy az érezhető kényelmetlenséget okozna. Elvékonyodás a sarkaknál és a lábfej külső részén tapasztalható, de messze nem olyan mértékben, hogy ez a kényelemérzetet negatívan befolyásolná. A varrások is tartanak. Van itt-ott egy kis elszíneződés, ami a terepről hozott és az alap-mosással, 100%-ban ki nem mosható szennyeződések eredménye. Ezeket el lehetne távolítani valószínűleg de, mint ahogy azt az előzőekben említettem, nem érdemes erőltetni, mivel a kemikáliák roncsolhatják a zoknit – főleg a gumírozást.
Mindezek mellett viszont ez a zokni is messze felülmúlja az olcsó, tucat versenytársakat a hosszú-távú minőség megtartásban.
Jó cucc!

Fontos: Minden Bridgedale zokni ra 1-3 év garancia van! Egyes termékek esetén, ha nem nyeri el a tetszésedet - bármilyen okból legyen is az -, akkor egy egész éved van a vásárlástól számítva, hogy visszaküldd a cég székheléyre (a blokk legyen meg.). Ez azért sokat elárul arról, milyen gyártóval van dolgunk és, hogy az mennyire áll a terméke mögött.

A Hilly sportot, csak úgy, mint a Ronhill ruházati céget Ron Hill brit futólegenda alapította. Hill úr az utóbbi 42 évben minden nap futott. 3 olimpián szerepelt, ő volt az első aki 2 óra 10 perc alatt futotta a maratont, és most azon fáradozik, hogy 70 éves korára legalább 100 országban fusson. Ennek keretében érkezik hazánkba és vesz részt Október 7.-én a Budapesti Maratonon. 

Hirdetés