Lubics Szilvia negyedik a világ legpokolibb futóversenyén Hír

Lubics Szilvia negyedik a világ legpokolibb futóversenyén Hír

Pintér László
Pintér László
2017/07/13
Józan ésszel nehezen felfogató eredményt ért el Lubics Szilvia, hazánk legismertebb női ultrafutója. A Badwater 135, amit a szervezők csak „a világ legkeményebb futóversenyének” neveznek, kétségkívül a legpokolibb. Földünk egyik legforróbb vidékén, a kaliforniai Death Valley-ben, azaz a Halál Völgyében rendezik. A nappali hőmérséklet ebben az időszakban rendszeresen meghaladja az 50 fokot, az aszfalton akár 80-90 fokra is felmelegszik a levegő. Ilyen körülmények között egy átlagos ultramaratonista két nap alatt teljesíti a távot, gyakorlatilag megállás nélkül. A fizikai megpróbáltatásokon csak kivételes mentális erővel lehet felülkerekedni.
Hirdetés

A verseny eredeti célja a 48 egybefüggő amerikai állam legmélyebb pontjáról (Badwater, 85 méterrel a tenger szintje ALATT) a legmagasabb pontjára (Mount Whitney, 4418 m) feljutni. Később, mivel a csúcs megmászását engedélyhez kötötték, a versenyen rövidíteni kényszerültek, így lett az eredeti 235 km-ből „mindössze” 217 km táv. A befutó a hegy lábához, 2530 méterre került. Ezzel a teljes távon a futóknak 4450 méternyi szintemelkedést kell teljesíteniük. (A verseny történetéről további érdekességeket az alábbi remek Wikipédia-cikkben olvashattok.)

 

Az ultrafutó magányossága Forrás: Lubics Szilvia Facebook
Az ultrafutó magányossága
Kép forrása: Lubics Szilvia Facebook

A hosszútávfutó magányossága (Van még fotó, katt a képre!)

 

A korábbi legjobb magyar női eredmény Pallos Judit nevéhez fűződik, aki 2005-ben harmadik lett. A férfiaknál Kónya Ákos háromszor is az előkelő második helyen zárta a versenyt.

Lubics Szilvia magyar idő szerint kedden reggel 8-kor vágott neki a 217 km-es távnak. Ott akkor este 11 volt, és 40 fokot mutatott a hőmérő… A hőmérséklet a hajnal közeledtével sem csökkent 40 fok alá, így éjjel sem könyörült az időjárás a futókon. Szilvi is az extrém hőséget emelte ki elsődleges nehézségként a verseny előtt készült interjúnkban.

 

Felkészülés közben Forrás: Lubics Szilvia Facebook
Felkészülés közben
Kép forrása: Lubics Szilvia Facebook

Felkészülés közben (Van még fotó, katt a képre!)

 

Kísérőcsapata beszámolója szerint Szilvi a 115 km-es pontig nagyon jól haladt, azonban az utána következő hosszú emelkedő, és a hőség teljesen kikészítette. Ez után jó ideig érdemben nem tudott futni, többször meg kellett állnia pihenni. Ennek ellenére sokáig vezette a női mezőnyt.

Így haladt át Szilvi az utolsó hágón, a cél előtt egy maratonnyival (01:15-nél):

 

A „célegyenesbe” érve, amikor már csak 20 kilométer volt hátra, ismét jó részidőket hozott, és a második helyért volt versenyben. Követését nem könnyítette, hogy a GPS-jeladója rendszeresen elvesztette a jelet. Közösségi oldalán ezrek követték percről percre, szurkoltak neki és szorítottak érte. Az utolsó óra őrjítő bizonytalanságban telt, mert a GPS tracker nem működött megfelelőképpen, így nemhogy azt nem lehetett tudni, hányadik helyen halad, hanem sokáig azt sem, hogy egyáltalán célba ért-e.

 

A versenyen két segítő kötelező. Szilvinek négyfős csapat kísérte, köztük a férje Forrás: Lubics Szilvia Facebook
A versenyen két segítő kötelező. Szilvit négyfős csapat kísérte, köztük a férje
Kép forrása: Lubics Szilvia Facebook

Egyedül nem megy :) A csapat: Lubics György, Simonyi Balázs, Vajda Zoltán, Sarkadi Zoltán (Van még fotó, katt a képre!)

 

A végén végül ketten is megelőzték, de így is az előkelő negyedik helyen futott be. Teljesítménye  tiszteletet parancsoló. Célja a táv teljesítése volt, és az ideje is közel van ahhoz, aminek előzetesen is nagyon örült volna. 36 óra 09 perc 12 másodperces ideje a női mezőnyben a 4., összetettben a 27. helyet jelentette számára, 100 induló közül. Közösségi oldalán így nyilatkozott nem sokkal a verseny után:

„A versenyről írok majd bővebben. Most csak annyit, hogy csodás helyszínen egy meglehetősen extrém kihívás volt a Badwater számomra, amire nem hiába volt a felkészülés is szokatlanul nehéz, még így is csak nagy küzdelmek után tudtam végigérni a pályán. Az meglepetésként ért, hogy 4. lettem, a verseny alatt a sorrendről semmilyen információnk nem volt. Egy "kicsit" elfáradtam, de pár órával a verseny után már azt tudom mondani: megérte.

Köszönöm a csapatom fáradhatatlan segítségét, nélkülük valószínűleg már az első órában felperzselt volna a hőség.”

Szívből gratulálunk!

 

Egyszerre csak ketten mehetnek oda hozzá frissítéskor Forrás: Lubics Szilvia Facebook
Egyszerre csak ketten mehetnek oda hozzá frissítéskor
Kép forrása: Lubics Szilvia Facebook

Vajda Zoli jeges vizet spriccel, Gyuri jeges sálat, jeget, sót, izót ad  (Van még fotó, katt a képre!)

 

Hirdetés