Az ultra megkerülhetetlen alakja

Az ultra megkerülhetetlen alakja

Baumann Viola
Baumann Viola
2014/04/28
Lubics Szilvin kívül az összes női induló feladta a versenyt
Hirdetés

FRISSÍTÉS 2014.09.30. - Lubics Szilvia minden idők legjobb női eredményével, immáron harmadszor nyerte meg a Spartathlon ultramaratont. A 245,3 kilométeres távot 26 óra 53 perc 40 másodperc alatt teljesítette. A férfiak között is a 9. helyen végzett volna.

 

Az ultrafutóknak nem kell bemutatni, de az 50 km alatti világban talán nem ismeri mindenki. Lubics Szilvi ma már egész biztosan megkerülhetetlen alakja az ultrának, és nemcsak itthon, külföldön is. Pár éve robbant be az élvonalba, és számtalan magyar bajnoki cím után (pl. 50 km, 100 km, 6 óra) nemzetközi vizeken is aratja a babérokat. Igaz, a nők között nem sok kihívója akad. A Spartathlon 246 km-es távját eddig négyszer teljesítette, és az első évtől eltekintve mindannyiszor dobogón végzett, kétszer aranyérmesként. Ha épp nem fut, akkor például fogorvosi praxisában találhatjuk, vagy 3 fia körül.

Lubics Szilvivel a legutóbb - egyedüli nőként - teljesített ultraversenye, a 282 km-es UltraMilano-Sanremo kapcsán beszélgettünk. Az UltraMilano-Sanremo első szervezés volt idén, és nem minden egészen úgy alakult, ahogy azt a szervezők ígérték. Szilvi például többször is eltévedt útközben, mert nem volt megfelelően jelölve az útvonal, de a vízvételi lehetőségek sem voltak ideálisak. Ennek is köszönhető, hogy Szilvin kívül az összes induló nő feladta a versenyt, de a férfiak közül sem sokan értek célba.
Futásról és egyebekről kérdeztük Szilvit.

 

Lubics Szilvi Forrás: lubicsszilvi.webnode.hu
Lubics Szilvi
Kép forrása: lubicsszilvi.webnode.hu

 

Mennyi súlyt veszítesz egy versenyen, és hogyan pótolod utána?
Én igazából nem nagyon szoktam ezt figyelni, nagyon ritkán mérem magam. Valószínűleg fogyok pár kilót, de ez utána egy hónapon belül visszajön. Járok TRX-re, de a verseny után gyakorlatilag újra kell építeni az izmokat. Hosszú versenyek után viszont tudatosan figyelek arra, hogy többet eszem.

Egy hónap alatt jön vissza? De gondolom úgy, hogy közben futsz is hosszúakat.
Hát, hosszúakat nem szoktam ilyenkor. Most lett vége a versenynek, most van két hetem, amikor teljesen azt csinálok, amit akarok, tehát nincs edzéstervem. Csak kimegyek, és annyit futok, amennyit éppen kívánok, de a verseny utáni 3. héten most már elkezdtük az edzést a következő versenyre.

Közben mennyire készül ki a gyomrod?
Alapjában véve futás alatt borzasztó nehéz enni. Folyamatosan rázkódik az ember, mert gyakorlatilag mindig mozgásban van, nincs olyan pihenőfázis, mint a kerékpárban, ahol a dombon lefelé tudnak enni. Azt gondolom, hogy talán a tavalyi év volt az első, mikor megtaláltuk azt a frissítést, ami igazán jó nekem, és azóta különösebb gondom nem volt. Most a verseny alatt összesen kétszer hánytam, de egy ultraversenyen ez semmi. Legalábbis az én esetemben.

De nem vágysz közben az evésre?
Arra abszolút nem, de nem is eszem ilyenkor. Futás alatt csak folyadékot viszek be és géleket fogyasztok.

Olvastam a blogodban, hogy a férjed többször futva is kísért a Milano-San Remon. Ezek szerint ő is fut?
Igen, ő is fut, például ő is megcsinálta az UltraBalatont 2011-ben, de igazából ez nem volt a szíve csücske, tehát nem hiányoznak neki a hosszú edzések.

 

Lubics Szilvi Forrás: lubicsszilvi.webnode.hu
Lubics Szilvi
Kép forrása: lubicsszilvi.webnode.hu

 

És szerinted nincs olyan, hogy néha arról álmodozik, bárcsak ne ugranál ki hajnalban az ágyból?
Nem hinném, hogy ilyen vágyai vannak, szerintem ő is tudja, hogy én így vagyok egyben. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyek, szükség van a futásra. Igazából most a verseny után volt három nap, hogy nem futottam, mert akkor tényleg menni se tudtam. Ilyenkor szerintem már várja, hogy kimenjek, mert ott nálam már nincsen rendben a dolog, valami hiányzik. Nagyon könnyen meg tudod szokni ezt az életmódot. Én nem hinném, hogy ő vágyna rá, hogy ne fussak.

Olvastam, hogy volt egy olyan rész, amikor elvesztetted a szemed elől a célt a Milano-San Remon. Mi az a motiváció, ami miatt nem is a futást, hanem a versenyzést csinálod, és ilyen durva távokat is bevállalsz?
Igazából mindig keresek valami kihívást. Én mindig úgy edzettem, már a kezdetektől, hogy volt valami célom. Akár egy félmaraton, vagy bármi más, amitől tudtam lelkesedni. Nyilván ahhoz, hogy az ember sokat eddzen, kell valami cél, ami miatt kimegy nap mint nap, és ami tudja motiválni. Ha van ilyen, akkor igenis kimegyek, fölkelek, futok akár öt órát egy nap.

Mindig ennyire pörgős volt az életed, vagy ez csak a futással függ össze? Valahogy azt gondolom, hogy most nem szoktál otthon sokat üldögélni.
Ha épp nem futok sokat, találok más pörgést. 3 fiúgyerek mellett nem nehéz. :)

Az előző válaszaidból valamennyire már következik, de azért megkérdezem, hogy meddig tervezel ezzel az életformával?
Azt gondolom, amíg járni tudok, futni is fogok. Versenyezni pedig addig, amíg motivál. Akár egy cél, vagy a társaság, aki ott van. Találkozni jó emberekkel, a barátaimmal. Szeretem ezt a közeget. Otthon vagyok benne. Van egy példaképem, Lencsés Évi néni. 70 éves elmúlt, de maximum azon bosszankodik télen, hogy a nagy hóban nem tud olyan jó félmaratont futni, amikor más ki se dugja az orrát a házból. Akkora szíve van, hogy belefér az összes futó. Jó lenne, ha olyan lennék 30 év múlva, mint ő.

Hirdetés