Lubics Szilvia a világ legkeményebb versenyére készül

Lubics Szilvia a világ legkeményebb versenyére készül

(x) - Támogatott tartalom
2017/06/07
Futók körében nem ismeretlen sem Lubics Szilvia neve, sem a BADWATER verseny… Idén a kettő találkozik egymással egy hatalmas csata keretében.

 

Szilvi többek között sokszoros Ultrabalaton- és Spartathlon-győztes, számos hosszútávfutó országos bajnoki cím tulajdonosa, Spartathlon- és Ultrabalaton-pályacsúcstartó, a Magyar Becsület Rend tulajdonosa, a Megszállottak Klubjának tagja, Az év ultrafutója a világon-választás 3. helyezettje 2014-ben, négyszeres "Az év ultrafutója Magyarországon" cím megválasztottja. Mindemellett háromgyermekes családanya, főállásban fogorvos, és sokak számára példakép, valamint többek között a Rudy Project szponzoráltja.

Ami pedig a BADWATER versenyt illeti…

Nem a szépségéről és könnyedségéről vált hírhedté. 217 kilométeres táv vár az indulókra, közel 4500 méter szinttel, egy forró sivatagon keresztül. Vannak nehéz futóversenyek a világon, de ha igazán extrémet keresünk, nehezen találunk jobb jelöltet. A körülményekhez mérten az indulók létszáma 100 főben korlátozott, mely kivételesek között idén ott lesz Lubics Szilvia is!

Erről kérdeztük őt:

Nemrég olvashattuk közösségi faladon, milyen nagy öröm számodra, hogy indulhatsz a BADWATER-en. Mi zajlik le olyasvalaki fejében, mint Te, hogy el akar indulni a világ legnehezebb versenyén?

Érdekes, de nagyon sokáig nem is jutott eszembe olyan, hogy egy ennyire extrém versenyen elinduljak. Aztán, ahogy teltek az évek, és egyre többféle versenyt teljesítettem, különböző helyszíneken, különböző körülmények között, vágyni kezdtem valami nagyon különlegesre… Meg talán már azt is mondhatom, hogy felnőttem egy ilyen feladathoz.

Halál-völgy naplemente
Halál-völgy naplemente
Kép forrása: Lubics Szilvia


Miként kerültél be az indulók közé? Egy ilyen kaliberű versenyre biztos nem egy egyszerű nevezek-és-fizetek-rajthoz állok-rendszer működik…

Nem, ez tényleg nem ilyen egyszerű. Valójában életem legnehezebb és leghosszadalmasabb nevezési procedúrája volt. Meg kellett adni számos kvalifikációs, 100 mérföldnél hosszabb és egyéb versenyeken elért eredményem, valamint azok elérhetőségét is. Majd egy nagyobb blokkban számos kérdésre kellett kifejtős választ adnom – mit jelent nekem az indulás, miért szeretnék indulni, mennyire fontos a család és a barátok, stb.

Majd a nevezési határidő lezárultával egy ötfős bizottság nézte át ezeket az információkat, és pontozták azokat. Ezen pontok alapján alakult ki egy lista, melyből a 100 legtöbb pontszámot kapott nevező kapta meg az indulási jogot, amit egy kis ceremónia keretében tettek közzé. Persze az internet előtt ülve izgultuk végig az egész streamelt műsort, ahogy egymás után mondták be a neveket… Na persze, az enyém az utolsó részében szerepelt, így a végén már nagyon felfokozott állapotban voltam.

 

Mitől a világ egyik legnehezebb futóversenye a BADWATER?

217 kilométernyi futás, közel 4500 méternyi szinttel, egy forró sivatagon keresztül… ez, azt hiszem, önmagáért beszél. Az útvonal a Halál-völgyön (Death Valley) keresztül a Whitney-hegyig húzódik, mely során futunk majd tengerszint feletti 85 és 2530 méteres magasságban is. A levegő napközben 50-60, az aszfalt pedig 90-100 °C, amiken felül további veszélyforrás a rendkívül erős szél… A végeláthatatlan út, valamint az egyhangú táj pedig mentálisan teszi próbára az embert.    

 

A Halál-völgy
A Halál-völgy
Kép forrása: Lubics Szilvia

 

Hogyan lehet ilyen extrém körülményekre felkészülni? Egyáltalán lehet jól rákészülni? Ráadásul neked ott a család és a munkád is…

Az idő beosztása soha nem volt egyszerű, ez most is így van. Tulajdonképpen ilyen szempontból nézve, ez is „csak egy verseny”. Sok szervezést igényel a család és a munka mellett, de szerencsésnek mondhatom magam, hogy így is meg tudom oldani.

Ami a körülményeket illeti, szerintem Európában egyszerűen nincs olyan hely, ahol ideális feltételeket találnánk egy BADWATER jellegű versenyre való felkészüléshez. Egyik barátom viccesen megjegyezte, hogy irányítsak magamra 6 hajszárítót, vagy hősugárzót, és úgy eddzek. A valóság ehhez képest sokkal prózaibb lesz: amint az idő végre felmelegszik, próbálok minél többet futni a legmelegebb napszakokban, a legárnyékmentesebb helyeken. Plusz egy mechanikus futópadot rakunk a szaunába, de azt még nem tudom, miként fog beválni…

 

A forróság és az égető nap szervezeted minden részét különösen nehéz feladat elé állítja majd. Mire kell különösen figyelned?

A megfelelő folyadékbevitel az egyik, amire kiemelten oda kell figyelnem. Normál körülmények során egy felnőtt ember naponta – testsúlytól függően – átlagosan 1,5 – 2 liter folyadékot fogyaszt. Ez a BADWATER-en hatványozottabb lesz, hisz napközben olyan lesz, mintha egy forró kályhában futnánk – a levegő 50-60, míg a lábunk alatt az aszfalt 90-100 °C lesz.

A BADWATER-en óránként izzad 2 litert az ember, és ha azt vesszük, hogy kb. 40 órát leszek kinn, akkor könnyen kiszámolható, hogy 80 liter folyadékot kell pótolnom.

Ez azt jelenti, hogy folyamatosan kell innom. A kezemben 1-1 kulacs lesz, amit el sem rakok, hogy mindig kéznél legyen. Önmagában ez sem elég, hiszen a szervezetet vissza kell hűteni, többek között folyamatos jegeléssel, jeges vizes fürdővel.

 

És hogyan kerül a jeges víz oda, ahol szükséged lesz rá?

Ezt a csapatom, Vajda Zoli tavalyi BADWATER-teljesítő, mint csapatkapitány, és a férjem, mint egészségügyi segítség intézi. Azt kell, hogy mondjam, hogy bár a verseny, mint futóteljesítmény is elég kemény, hiszen pl. a 4500 méteres szintemelkedést összesen 3 hegyen abszolváljuk, és ebből 1500 métert az utolsó 20 km-en kell teljesíteni. Persze aztán egy emelkedőnek ott a lejtő párja is. 1000 méter szintcsökkenés 15 km-en ugyanolyan megterhelő fizikailag, mint a felfele. A siker mégsem a futó felkészültségen múlik, hanem a csapatmunkán. Azon, hogy a csapatom észreveszi-e időben, hogy hűsítenem kell, hogy befogadja-e a szervezetem az elegendő folyadékot, stb…

Pont ezért, a szabályok szigorúak e tekintetben is. A csapatban lehetőleg kell, hogy legyen egy korábbi BADWATER- induló, vagy legalább olyan, aki kísért már indulót, és egy egészségügyi végzettségű ember is. Szerencsém van, hiszen az én csapatomban mindkettő lesz. A futót kizárólag kocsival lehet követni. Nálunk is így lesz. A csapatom 2 mérföldenként fog megvárni. 

 

Hogyan véded a testedet az erős napsütéstől?

Részben fényvédő krémmel, de csak a fedetlen területeket. A testem nagy része fedve lesz, vásároltam speciális ruházatot is erre a célra.

Emellett borzasztó fontos lesz a szem védelme is. A forró szél hamar kiszáríthatja a szemeket, a napsütés ellen is védeni kell a szemünket. Ezért a jó sportszemüveg – ami megvéd a széltől és a napsugárzástól egyaránt, de ezek mellett még kényelmes is annyira, hogy ne legyen zavaró a 200. kilométernél sem – elengedhetetlen! Szerencsére már sok éve megtaláltam azt a szemüveggyártót, amelyre rábízhatom a látásom…

Tulajdonképpen fél évvel azt követően, hogy elkezdtem futni (2003), betértem egy üzletbe, és mindennemű előzetes információ nélkül vettem egy sportszemüveget – mert megfogott a formája. Egy Rudy Project modell volt. Kényelme és formája révén nagyon erősen kezdtem kötődni hozzá, már-már a kabalámmá vált – így szinte mindig szemüvegben futok. Azóta úgy hozta a sors, hogy a támogatóm lett ez a gyártó.

Az évek során több sportszemüveget és lencsét is kipróbálhattam – a fényre sötétedő lencsét például nagyon megszerettem az erdőben futáshoz, mivel lencsecsere nélkül is minden helyzethez automatikusan alkalmazkodik.

A legújabb szemüvegem kifejezetten imádom. A Tralyx hihetetlen kényelmes, és nagyon jó formája van. A gumírozásainak köszönhetően egyáltalán nem csúszkál futás közben sem az arcomon. A lencsébe és a keretbe kialakított szellőzők révén pedig jól szellőzik, és nem érzem fullasztónak. A színe pedig… szerelem volt első látásra! A BADWATER versenyre is ezt fogom vinni, egy kifejezetten erős napsütéshez tervezett lencsével.

Jó felkészülést és szorítunk neked!

 

  

A Tralyx és Szilvi Forrás: Lubics Szilvi
A Tralyx és Szilvi
Kép forrása: Lubics Szilvia