Asics Novablast 2 futócipő teszt

Bragmayer Zsanett
Bragmayer Zsanett - Támogatott tartalom
2022/08/04
...egyszerűen élmény benne futni

ASICS Novablast 2

A Novablast 1-hez nem volt szerencsém, de a kettes kiadás már első látásra is úgy tűnt nekem, hogy az ASICS a Novablastot a kényelem jegyében tervezte. Emiatt alapvetően olyan edzéseken kezdtem el használni, melyeknél ezt a tulajdonságát ki tudom aknázni. Természetesen azért pár lendületesebb futáson is túl vagyunk már, amelyeknél egészen jól megállta a helyét. Ami elsőre megfogott, az egyébként a színe volt. Tipikus csajos cipő. Állítólag a kapott modell színét a cseresznyevirágzás ihlette, de ezzel együtt még további 14 színben elérhető a Novablast 2, ami szerintem kuriózum!

Asics Novablast 2 futócipő teszt-2
Asics Novablast 2 futócipő teszt-2
Forrás: Kuttor Csaba

Súly

Súlyát tekintve nem mondanám, hogy a legkönnyebb cipőim egyike, de valószínűleg itt a prioritási listán a súlycsökkentés a kényelem után következett. Azért persze nehéznek sem mondanám, és ami fontos, hogy nem is éreztem nehéznek futás közben. A férfi modell 280 gramm, az én női méretemben pedig 242 gramm a gyári adat.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
280 gramm
360 gramm

Drop

A talpa kívülről sokkal brutálisabbnak, és nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában. A sarok férfiaknál 30, női modell 29mm-es. Elöl 22, illetve 21 mm-es. Dropja így gyárilag 8mm-es, ami már az aktívabb futásnak is kedvez, ugyanígy a középtalpas érkezést is lehetővé teszi, de aki sarokfutó, az sem fogja magát idegenül érezni benne. A tesztek során, és a futásaimnál is azt éreztem, hogy azért a valóságban picit magasabb a talpa érzésre. És valóban, a betéttel már 39 mm-es a sarok, ami azért igen magas érzetet ad.

0 mm
8 mm
13 mm

Tartás

A sarka tipikus edzőcipős. Jó alapos szivacsozás fokozza a kényelmet. A sarok csésze nem brutálisan merev, de maximális oldaltartást ad. Körben ma már talán alapvető a talp anyagának megemelése. Ez a sarok tartásában többet számít, mint maga a sarokrész keménysége. Edzőcipőknél alig találni olyat, amelynél ne élne ezzel a gyártó. Itt is ezt éreztem a legfontosabb támasztéknak. A sarokrészben ami furcsa lehet, az a hátrafelé kiálló talp. Középtalpra vagy előre érkezőknek ez csak plusz súly, és felesleges extra. Sarokfutóknál viszont ez egy fokozott tompítást ad landoláskor. Érdekesség, hogy összességében adott méretben a piacon az egyik leghosszabb talpa lett így a cipőnek.

Az előbbiekben már részletesebben írtam, hogy nagyon jó élmény belebújni, azonnal felveszi a láb formáját. Én szerencsére nem küzdök semmiféle boltozati problémával, de bátran mondhatom, hogy egy enyhe lúdtalpasnak is kényelmes lehet ez a lábbeli. Pont ott, pont annyit támaszt, ami egy igazán dinamikus edzéshez kell. Nincsen különösebb boltozati plusz támaszték benne, de a stabil oldaltartás miatt, és a jó alakú talpkialakításnak hála nekem pont megadta azt a támasztást, ami kell, miközben a boltozat minimális, és szükséges rugalmasságát sem veszítettem el.

A cipő karaktere a tartás alapján
80 %
enged
megtart

Asics Novablast 2 futócipő teszt-1
Asics Novablast 2 futócipő teszt-1
Forrás: Kuttor Csaba

Középtalp dinamika

Az FF Blast középtalp puha, kényelmes, de nem süppedős futóélményt ad, ezért elsősorban úgy gondolom, hogy hosszú, könnyebb futásokhoz az ideális, illetve regeneráló futásokhoz. A Novablast 2-be belebújni elsősorban élmény a lábnak. Nekem a sok erős futás után, ami kicsit széttépi a lábízületeket, illetve megnyüstöli a lábfejet, kifejezetten gyógycipő érzésem van benne. Közepesen lendületes futásokat is tudok benne végezni, így egész széles skálán tudom használni.

A cipő dinamizmusa szerint
80 %
kocogós
tempós

Tapadás

Alapvetően aszfaltra tervezett cipő, ami a kopóréteg bordázottságán, mintázatán is megmutatkozik. Egy átlag cipő majd 4mm-es kopórétegével szemben a Novablast 2 csak 2,5mm-es kopóréteggel rendelkezik, így nagyon kihívásos, és fokozott kopást okozó terep kerülendő vele. A sáros, nedves körülményeket amúgy sem szereti a sekély barázdái miatt.

80 %
korcsolya
tapad

Asics Novablast 2 futócipő teszt-4
Asics Novablast 2 futócipő teszt-4
Forrás: Kuttor Csaba

Ütéscsillapítás

Az ütéscsillapítás a sarokérkezésnél kezdődik. Itt az ASICS egy érdekes megoldással élt: a sarok középen be lett vágva, és külső-belső oldalon a kopóréteg meg lett emelve. Sarokra érkezéskor ez egy stabilabb pozíciót ad a lábnak. Nem érezzük, hogy azonnal a lábfejünk függvényében befelé, vagy kifelé elfordulna a lábunk. Esetemben inkább középtalpas érkezés a jellemző, vagy még előrébb. A tompításért az FF Blast felel ebben az esetben, illetve a talp egészen egyedi kialakítása. A talp elején mintha egy kis párnára landolna a futó. A talp közepén kiálló kis sziget benyomódásával aztán a súly eloszlik a talp teljes szélességében. Azaz a tompítás landolásnál extrán jó, utána mégsem lesz a talp ingoványosan puha, így a végérvényben nem vész el a dinamika sem. Érdekes megoldás, de kényelmes, és hatékony.

90 %
min
max

Kényelem

Már a fentiekből is kiderül, hogy a cipő fő erénye a kényelem. Ennél több szivacsozás, vagy puhaság már kontra produktív lenne, én nem is hiányolok belőle semmit. A talp kialakítás, a tompítás, a felsőrész kialakítása, és párnázottsága maximálisan kielégítette igényeimet.

100 %
fapados
luxus

Hajlékonyság, rugalmasság

Hajlékonyságra, valahol a középmezőnyben van a Novablast, amit én nem bántam, mert így azt éreztem, hogy ad egyfajta stabilitást annak ellenére, hogy azért elég puha a Flyte Foam talpanyag. A picit masszívabb talp, és a nem annyira puha rugózós hab azt eredményezi, hogy bár neutrális cipőnek hirdetik, a körben megemelt habbal, a magasabban megépített boltozattal kifejezetten jól tart. Erre még rátesz az is, hogy nagyon jól párnázott, és a felsőrész szélessége is jól el lett találva. Ráadásul a felsőrész oldal irányú lyukai nem csak kiváló szellőzést tesznek lehetővé, de adnak egy kellemes rugalmasságot is az anyagnak, amivel olyan érzést kap a lábunk, mintha egy kesztyűt húztunk volna rá.

90 %
merev
hajlékony

Szellőzés

Talán itt mondhatom el az első “kritikát” a cipővel kapcsolatosan. Bár ez a szélsőséges időjárás ami mostanában van, nem a legkedvezőbb egy objektív véleményhez, de egy óra után már eléggé melege volt a lábamnak a cipőben. Hozzáteszem nem a legvékonyabb zoknimban voltam, de jól esett az edzés után kilépni belőle és lehűteni a talpamat. Úgy gondolom az extrém meleg bőven rányomott a tesztre, ezért felviszem magaslati edzőtáborba is magammal, hogy hűvösebb helyen is tudjam tesztelni. Ennek ellenére tényleg csak ennyi hibát tudok felhozni a cipővel szemben.

60 %
meleg
szellős

Az ASICS még az éjszakai futókra is gondolt, ugyanis a cipő hátulján fényvisszaverő csíkok vannak. Ez télen még jól fog jönni nekem is a városi futásaim során.
Összességében majdnem mindenkinek tudom ajánlani a Novablast 2-t, hiszen egyszerűen élmény benne futni. Nem top cipő abban a tekintetben, hogy nem teljesítmény orientált. Arra ott vannak nekem az ASICS karbon cipői. A többi edzésemhez azonban nekem egy tökéletes társ lesz, és úgy gondolom, hogy a futók többsége ugyanígy lesz ezzel.

A szerző az ASICS támogatottja. A tesztet az ASICS támogatta, de a teszt értékelésebe semmilyen beleszólása sem volt.