ASICS Nimbus 25 futócipő teszt

ASICS Nimbus 25 futócipő teszt

Ruzsás Dávid
Ruzsás Dávid - Támogatott tartalom
2023/04/04
Ha egyszer még maratonra vagy ironmanre adnám a fejemet, akkor simán ebben a cipőben lenyomnám.

ASICS Nimbus 25

Amikor hívást kaptam, hogy ezt a cipőt kell majd tesztelnem, akkor már nagyon örültem. Körülbelül úgy, mint Harry Potterék a Nimbus 2000-nek, csak nálam a Nimbus 25 landolt, ami sokkal kényelmesebb és gyorsabb, mint egy varázsseprű. Egy kis gyors történelem, hiszen ez a 25. évi kiadás az ASICS Nimbus-ok között, azaz 1999 óta létezik ez típus. Az első kiadásnak is, és mondhatom a többi Nimbusnak is a fő erőssége a hihetetlen puhaság és kényelem.

ASICS Nimbus 25 futócipő teszt-1
ASICS Nimbus 25 futócipő teszt-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág
ASICS Nimbus 25 futócipő teszt-1

Súly

A gyártó oldala szerinti 298 gramm a mai neutrális edzőcipőkhöz egy átlagosnál nehezebb súlynak felel meg. A tavalyi modelléhez képest némít változott a súlya az adatok szerint 8 grammal hízott. Lábon viszont jól eloszlik a súly így nekem érzésre egy könnyedebb cipőnek tűnik.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
298 gramm
360 gramm

Drop

8 mm droppal rendelkezik, a cipő talpa elől 32 mm hátul 40 mm. Hát igen, nem egy alacsony talpú cipőről van szó.

0 mm
8 mm
13 mm

Tartás

Kezdeném a sarokmegtámasztással. Ha végig tapogatjuk a sarokrészt akkor érezhetjük, hogy szépen magasan feljön egy merev fal, hogy jól tartsa a bokát. Szerencsére az egész varrás nélkül készült és végig ki van párnázva, így megfelelően fogja a sarkat és nem dörzsöli ki a lábat sehol. Az orrésszel kapcsolatban jó hír, hogy ebből a típusból háromféle szélességűt lehet kapni, így mindenki, aki ezt választja megtalálja a számára megfelelőt. A szélesebb verziók E2 vagy E4 jelölést kaptak pluszban a nevük mögé. Ami nálam volt tesztelés alatt az keskenyebb verzió volt, ami tökéletesen összepasszolt a lábammal.

A cipő karaktere a tartás alapján
80 %
enged
megtart

Dinamika

Sok vastag talpú cipőt teszteltem már és mindig az volt a bajom, hogy ugyan nagyon kényelmes, de egy gyorsabb futásnál valahogy beragadnak a lépéseim és így a dinamika is elveszik. Na de Nimbus 25-nél ezt most nem éreztem. Kipróbáltam hosszútávon is, 10-15 km-es tempófutáson is és még résztávoztam is benne. És igen kijelenthettem, hogy kiválóan megállja a helyét dinamikus futásra. Minden egyes lépésnél visszaadja azt az erőt, amit magam is beletettem.

A cipő dinamizmusa szerint
90 %
kocogós
tempós

ASICS Nimbus 25 futócipő teszt-2
ASICS Nimbus 25 futócipő teszt-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Talp tapadás

A teszt során kipróbáltam füves, kavicsos terepen és még egy kicsit erdőben is. De nem igazán volt komfortos számomra, legjobb az aszfalton volt, de emellett rekortánon vagy sima terepen nagyon jó helyt állt. A külső talpa az ASICS AHAR+-nak nevezte el, pontosabban ASICS High Abrasion Rubber. Ez egy olyan anyagból készül, amely kiváló tartósságot és tapadást biztosít. Az AHAR anyagot az ASICS magas igénybevételű sportcipőkben alkalmazza a talp résznél, a strapabíróságának javítása érdekében.

90 %
korcsolya
tapad

ASICS Nimbus 25 futócipő teszt-4
ASICS Nimbus 25 futócipő teszt-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Csillapítás

A fő csillapítást már önmagában a vastagságnak is köszönheti, de a lényegi munkát az ASICS FF BLAST PLUS ECO habanyag és a legújabb PureGEL technológia végzi. Ez a technológia javítja. az ütéscsillapítást, amely kényelmesebb futást eredményez A belebújás követően érezhető, hogy ebben lesz bőven csillapítás. Ezért is féltem, hogy ha már járás közben is így elnyeli a lépéséket akkor mi lesz futás közben. De szerencsére ahogy arra a dinamikánál is kitértem tökéletesen csillapít és nem hátráltatott a futásban.

90 %
min
max

Párnázottság, kényelem

Szerintem a Nimbus 25-nek a fő erénye a kényelem. Ha valaki erre panaszkodik akkor azzal vitába szállnék. A sarokrész végig szépen igényesen ki van párnázva, sehol egy varrás. Talán a nyelve lehet fura elsőre, mivel oda van varrva az oldalához és az egész iszonyatosan rugalmas. Persze a kényelemből semmit nem vesz el, kellemes puha tapintású és szerencsére nem olyan vastag, mint versenytársai. Varrtak még rá egy nagy fület, aminek segítségével könnyedén fel lehet venni a cipőt. Különösen tetszett, hogy a gyártó még a biztonságra is törekedett azáltal, hogy vényvisszaverő kört helyezett el hátul, így ha ránk esteledik némi segítséget nyújt nekünk, hogy észrevegyenek.

100 %
fapados
luxus

ASICS Nimbus 25 futócipő teszt-3
ASICS Nimbus 25 futócipő teszt-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Hajlékonyság

Egy neutrális cipő révén nem egy hajlékony. Elsőre azt gondoltam, valami karbon betét vagy merevítő van benne, mert kézzel nem könnyű hajlítani. Aztán szépen lassan beleástam magamat a kutatómunkába és kiderült, hogy semmi merevítés nincs benne. Egyszerűen olyan sűrű habrétegű a talpa, hogy egy merev talp szerkezetet biztosít a cipőnek.

70 %
merev
hajlékony

Szellőzés

A cipő szellőzésére két tesztem van. Az egyik, hogy futás közben figyelem, hogy mennyire fúj át a levegő. Vagy hidegebb időben egy futás után mennyire lesz izzadt a zoknim. A másik teszt, ami részemről kiszűri melyik időre melyik cipő jó, az nem más mint, hogy ebben bringázok és ott jobban érzem a légáteresztő képességét. Na ezen a cipőn az orrrésznél nem igazán éreztem, hogy átjönne, de ha alaposan megnézzük akkor látjuk, hogy két réteget húztak rá. Az oldala is eléggé zárt. Viszont a nyelvénél már sokkal jobban átfúj és ott látszik is, hogy sokkal lyukacsosabb. Így az izzadság is inkább ott fog távozni.

80 %
meleg
szellős

Ajánlás

Mindazoknak, aki egy kényelmes, gyors cipőt szeretnének. Főleg hosszú futásokra. Véleményem szerint egy résztáv edzésre is ideális, hiszen egyáltalán nem terheli meg úgy a vádlit és a combot, mint egy verseny cipő. De ha egyszer még maratonra vagy ironmanre adnám a fejemet, akkor simán ebben a cipőben lenyomnám.