ASICS Fujispeed 2 futócipő teszt

ASICS Fujispeed 2 futócipő teszt

Bragmayer Zsanett
Bragmayer Zsanett - Támogatott tartalom
2023/12/05
Ideális rövid vagy közepes távú terepfutásokhoz.

Abszolút első bálozónak érzem magamat a terepfutás kategóriában. Triatlonosként, ha edzésről és versenyzésről van szó, akkor főleg az aszfalt és a rekortán felületeket részesítem előnyben. Ennek ellenére számos klasszis versenyző építi be felkészülésébe a trail edzéseket, számottevő előnyt szerezve ezzel a versenytársakkal szemben. Úgy gondolom, senkinek nem kell bemutatni a pozitív oldalát annak, ha a kilométereket puha és változatos terepen gyűjtjük. Ehhez viszont elengedhetetlen beszerezni egy olyan cipőt, ami bírja a strapát. Vegyük tehát sorra, miket kell beépíteni egy megfelelő terepcipőbe.

ASICS Fujispeed 2

Az ASICS Fujispeed 2 - amit én is kaptam tesztelésre - női verzióban egyelőre két féle színben érhető el, míg a férfi modellből egy szín található a boltok polcain.

Súly

Azt hihetnénk, hogy nem olyan fontos a súly ebben a kategóriában. Aki így gondolja, azzal visszatérnék erre a kérdésre, miután magával hozta a fél erdőt egy hosszabb futás során. A női 39-es modell 212 grammot nyom, ami abszolút az élmezőnyhöz tartozik, sőt már-már aszfalt versenycipőszerű súly. Ehhez természetesen a kikönnyített carbon betétes talp járul hozzá legfőképpen. A férfi modell pedig 243 gramm. Osztályzat:

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
243 gramm
360 gramm

ASICS Fujispeed 2 futócipő teszt-5
ASICS Fujispeed 2 futócipő teszt-5
Forrás: Kuttor Csaba

Drop

Talán meglepő, - nekem mindenképpen az – hogy egy terepcipő karbonos talppal készüljön, de legalább annyira meglepő, hogy ennyire aktív futásra tervezzék. A Fujispeed 2 dropja ugyanis csupán 5 mm, ami abszolút érezhető, ha úgy alakul, hogy sima aszfalt útra keveredünk vele. Nagyon támogatja a gyors, aktív futást. A középtalp magassága hátul 24 mm, elöl 19. Ez azt jelent, hogy betéttel, kopóréteggel együtt is inkább alacsonyabb picit a talpa, mint a ma már divatos 35-40 mm-es talpak.

0 mm
5 mm
13 mm

ASICS Fujispeed 2 futócipő teszt-3
ASICS Fujispeed 2 futócipő teszt-3
Forrás: Kuttor Csaba

Megtámasztás

Sarok

Jól kialakított sarokrésszel rendelkezik, mely egy erős belső merevítést kapott. Körben némi középtalp hab megemeléssel további tartásra számíthat a sarokcsontunk. A feszes szivacsozás, és a sarokcsésze határozott íve együttesen nagyon erős tartást adnak. 

Boltozat

A Fujispeed 2 nem a legmagasabb boltozati megtámasztással rendelkezik, de némi segítséget azért ad a lazább bokaízülettel rendelkezőknek. Ami viszont plusz támasztást ad a talpaknak, az a középtalp kialakítás, ami belül, de kívül is rendelkezik egy olyan hullámmal, amely az oldal irányú mozgásokat megállítja. Futás közben olyan érzetet kelt, mintha a lábunk összenőtt volna a cipő talpával.

A cipő karaktere a tartás alapján
95 %
enged
megtart

Középtalp dinamika

A talpa anyaga ugyanaz, ami például a Gel Nimbus 25-ben is megtalálható. A Flyte Foam Blast+, avagy FF Blast+ középtalp habanyag alapvetően egy edzőcipős, kellemesen puha hab, ami nem annyira a dinamikai tulajdonságairól híres. A karbon lemezzel kombinálva azonban már teljesen új tulajdonságú talpat lehet belőle kreálni. A Fujispeed 2 pont tompít annyi, amennyi szükséges, illetve terepen pont annyira puha, hogy a mindenféle egyenetlenséget, kiálló sziklákat a talp anyaga kompenzálja, de a karbon lemez minden körülmények között biztosítja a kiemelkedő dinamikát. Természetesen puha erdei talajon ez kevésbé érezhető, de egy murvás, köves úton, pláne egy aszfaltos szakaszon már nagyon látványosan megindul benne az ember.

A cipő dinamizmusa szerint
90 %
kocogós
tempós

Tapadás

A talp kopórétege a korábbi verzióban már megszokott ASICS Grip anyagból készül, amiből 3 mm-es csillag alakú tüskék segítik a minél nagyobb tapadást. Igaz, még csak 60 km-t futottam benne változó terepen, de egyáltalán nem tapasztalok minimális kopást sem, úgy tűnik nekem, hogy strapabíró is. Igazándíból semmilyen körülmény közepette nem lehet zavarba hozni a Fujispeedet!

100 %
korcsolya
tapad

ASICS Fujispeed 2 futócipő teszt-1
ASICS Fujispeed 2 futócipő teszt-1
Forrás: Kuttor Csaba

Ütéscsillapítás

A karbon lemez ellenére az FF Blast+ habnak hála igen jó csillapítást biztosít a Fujispeed 2. Saroknál némileg meg lett emelve a talprész, így a becsapódás még nagyobb felületre érkezik, már amennyiben valaki az 5 mm-es drop ellenére sarokra landol benne. A középtalpra landolásnál is van annyi hab a futó lába alatt, hogy megfelelően puha érzés legyen a talajérintés.

90 %
min
max

Párnázottság, kényelem

Az én lábamra tökéletesen illeszkedett a cipő. A felsőrésze egy új típusú szövött vászon, ami picit rugalmasabb, ezáltal jobban körül öleli a lábat, ugyanakkor kellemesebb érzetet is kelt. Természetesen a vászonnak erős tartást is kell biztosítania, hiszen terepen nagyobb terhelésnek van kitéve a cipők felsőrésze. Varrások, melyek kidörzsölődést okozhatnának, nincsenek benne. A méretezést tekintve úgy érzem valós a mérettábla, így akinek korábbról volt már ASICS cipője, az nyugodtan rendelheti ugyanazt a méretet. A párnázottság nincs túltolva, éppen elegendő. De nem nevezném szuper kényelmesnek sem. A betétje például meglehetősen egyszerű mind az anyagát, mind a kialakítását illetően. A nyelve is furcsa, mert kicsit vékonyabb, és a széle már gyakorlatilag filcszerű csak. Középen be lett vágva, így jobban rá tud feszülni a bokánkra úgy, hogy nem nyom. A Fujispeed 2 megkapta a Metaspeed Sky+ cipőfűzőjét, ami a korábbnál jobb, stabilabb bekötést biztosít. A bujtatók talán pont ezért olyanok, amilyenek, mert az új cipőfűző nem olyan határozott alakú és alaktartó, hogy a lapított lyukaknak értelme lenne. A vékonyabb nyelvvel kombinálva ha nagyon megkötjük, - vagy nagyon megcsavarodik a kötő- az érződhet a nyelven keresztül. Ami egyértelműen picit negatívum, az a lábfejrész kicsit keskeny kialakítása. Erre a korábbi modellnél is panaszkodtak a tesztelők, és a helyzet változatlan. Emiatt inkább keskenyebb lábfejűeknek javaslom a cipőt. Ami még fontos, de terepcipőknél természetes, hogy a lábujjaknál a vászon meg lett erősítve egy gumírozott bevonattal.

85 %
fapados
luxus

ASICS Fujispeed 2 futócipő teszt-4
ASICS Fujispeed 2 futócipő teszt-4
Forrás: Kuttor Csaba

Rugalmasság, hajlékonyság

A karbon lemeznek köszönhetően a talpa igen merev, így ez a kategória jelen esetben kissé értelmezhetetlen. Merev, de éppen ez a jó benne.

35 %
merev
hajlékony

Szellőzés, légáteresztő képesség

A felsőrész szintetikus vászon anyaga kiválóan szellőzik így a pára nem sok akadályba ütközik, hiszen alig van olyan hegesztés, erősítés, ami a felsőrészen blokkolná. Van jobb szellőzés és nagyobb lyukak, de szerintem terepfutó cipőnél nem feltétlen a 40 fokra szokták tervezni szellőzési tulajdonságokat. Itt az is fontos, hogy elég feszes volt a szövet, így a páraleadás is jobb. Használtam vékony és vastagabb zoknival is és nem éreztem egyáltalán, hogy melege lett volna a lábfejemnek. Ugyanakkor széles hőmérsékleti körülmények között lehet használni, mert egyáltalán nem versenycipőszerűen szellős. További extra, hogy vízlepergető réteget is kapott a felsőrésze!

80 %
meleg
szellős

Összességében nagyon megkedveltem a Fujispeed 2-t. Ez a cipő ideális rövid vagy közepes távú terepfutásokhoz. Kiváló lehetőséget kínálnak azok számára, akik sebességre vágynak. A középtalpba épített karbon lemez ugyanis lehetővé teszi, hogy a saját rekordjaidat és határaidat feszegesd most már terepen is. A hosszabb, ne adj isten ultratávú terepfutásokhoz azonban több kényelem és kicsit kímélőbb talp szükséges véleményem szerint, ami a Fujispeed 2-ben, lévén egy teljesítmény orientált, karbonos terepfutócipőről beszélünk, nem feltétlenül van meg. Úgy gondolom azonban, hogy a futók többsége mégis örül, hogy ezek után olyan futóélményt kap terepen is, mint amit eddig leginkább csak aszfalton tapasztalt meg.

A cipő tesztelését az ASICS magyarországi forgalmazója támogatta, de a teszt eredményébe semmilyen beleszólása sem volt.