Asics Fuji Es futócipő teszt Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2011/07/27
Nem csak a dizájn miatt vált az egyik kedvenc cipőmmé a Fuji Es...
Hirdetés
Új szerzeményem már a megjelenésével is kitűnik társai közül. Az Asics -re jellemző, hogy az átlagos kicsit unalmas dizájnnal rendelkező modelleket egyszer-egyszer megbolondítja egy extrém megjelenésű egyedi darabbal. Ezek számomra nem mindig nyerőek, de az új Gel Fuji ES gusztusosra sikerült. Piros, narancs, fekete színek különleges megjelenést kölcsönöznek neki. Elöl és hátul fényvisszaverő csíkokat is kiemelten használnak, esti futásnál városi terepen kellemes biztonságérzetet ad.
De nem a dizájn az, ami miatt az egyik kedven cipőm lett a Fuji Es !
81739-fujies.JPG
Rugalmasság, hajlékonyság, talpkialakítás A cipő terepre lett tervezve. A talp kialakítása ennek megfelelő. Rugalmasság terepcipőhöz mérten jó. A talpon az AHAR technológiát alkalmazták, ami a kiemelt részeken erősített talpat jelent, a kopásállóság növelésére. Megtalálható még benne a Trustic system nevezetű technológia is, ami a cipő talpának közepén helyezkedik el. Jól látható szemmel, ugyanis ez egy boltozatszerű kialakítás, ami a torziós mozgások szabályozására és a talp súlyának könnyítésére fejlesztettek ki.
 
Párnázottság, kényelem Nem szeretem a túlpárnázott cipőket. Céljuk a kényelem, de a sok anyag amit az extra kényelem miatt bepakolnak a cipőkbe pont a futócipő lényegét rontják el. A Fuji Es kényelmes, és párnázott de pont annyira ami szükséges!
A cipő tökéletesen tartja a lábam . A fűzőket alig kell meghúzni, éppen csak azért kötöm meg, hogy ne zavarjanak. Átlagosnál szélesebb lábú vagy magasabb rüsztű futóknak valószínűleg kényelmetlen is lenne. 1 órás futások alatt is kényelmes maradt.
Talprésze keskenyebb, már-már a mezítlábas cipők felé kacsingat. Ennek ellenére a köves talaj sem okozott gondot, egyáltalán nem éreztem a köveket, egyéb tereptárgyakat.
 
Szellőzés A Fuji Es inkább jó időre való cipő. Ennek megfelelően kellően lyukacsos hálót találunk elöl és oldalt a megerősítések között. Ráadásul a sarokmegtámasztást nyújtó keményebb anyag és a orr részt védő csíkra is terveztek szelőző lyukakat. Az Asics ügyesen használja a logóját is. Rendszeresen nem csak esztétikai és imázs célja van vele, hanem oldalt ez adja ez erősítést is. Aminek az előnye, hogy a csíkok között is könnyen szellőző hálós anyagot tehetnek.  Szellőzésére kivetni valót nem találtam.
 
Súly 325 gramm. Terepcipőknek ez már kifejezetten könnyű, annak ellenére, hogy idehaza is elérhetők ennél könnyebb terepre tervezett cipők. Utcai cipőkben is egy jó átlag lenne.
81739-fujiestalp.JPG
Ütéscsillapítás A talp középső rétege a SpEVA az EVA középtalprész továbbfejlesztett változata- mindkettő az Asics saját fejlesztése-, a Sp, speed-et (gyorsaság magyarul :) ) takar. Ez a középtalp gyorsabban nyeri vissza az alakját a nyomásváltozás után, vagyis a talajra éréskor összenyomódó középtalprész gyorsabban adja vissza az energiát a futónak.
Ebben a modellbe SpEVA 45 lasting -ot építettek, ez a legpuhább SpEVA talprész , mely nagyfokú puhaságot és flexibilitást eredményez.
Ezen kívül még hátsó gél csillapítás található a cipőben. A Fuji Es kifjezetten terepfutó cipő. Terepre kitűnő a csillapítása. Se nem túl puha, se nem túl kemény. Aszfaltos futásra csak rövidebb szakaszokra ajánljuk.
 
Sarokmegtámasztás Számomra az egyik legnagyobb előnye a cipőnek, hogy a sarok megtámasztás nem túl magas. Egyrészt nem dörzsöli a bokacsontomat, másrészt élvezetesebb, könnyebb érzés benne futni. Szinte szállok a talaj fölött. Magasabb cipők a bokacsontomat is zavarni szokták, rövid idő után is kidörzsölik.
 
Boltozati megtámasztás A cipő neutrális, tehát alap megtámasztással rendelkezik. Számomra ez tökéletes, nem hiszek benne, hogy a nagy alátámasztás segít bármiben is. Inkább az izmok megfelelő megerősítésében hiszek. A könnyebb és kevesebb támaszt adó cipő rákényszerít minket a helyes futásra.
 
Összességében az egyik legjobb terepfutó cipő amit valaha kipróbáltam. Szélesebb lábú, magasabb rüsztű futóknak nem ajánlott, mindenki másnak NAGYON! Ha figyelembe vesszük az ár/érték arányt is akkor kifejezetten az utóbbi idők legjobb választása.
A cipőt a Nyúlcipőboltból kaptuk , köszönjük szépen! Itt listaáron 26 990 Ft -ért kapható! Akciók mindig vannak, nézzétek meg!
Hirdetés