ASICS Excel 33-as futócipő teszt Hír

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2012/03/01
Az ASICS nem a táblázatkezelésben újított, hanem a futócipők terén rukkolt elő egy új megoldással.
Hirdetés

Edzőtáborba indulás előtt vettem át az ASICS cipőjét, így teljesen null-kilométeres állapotban húztam fel az első tunéziai edzésen. Igazából egy korábbi, a cipőről szóló cikkemben már fejtegettem, hogy vajon arany középútként talált-e rá az ASICS a csillapítás nélküli technika és a túlpárnázott ólom nehéz cipők közti átmenetre, vagy pedig két szék közül estek a pad alá. Nem állítom, hogy megválaszolom, hogy pontosan melyik is a kettő közül, de igyekszem rávilágítani a cipő főbb tulajdonságaira.

 

82191-ASICS-Excel-33.JPG
82191-ASICS-Excel-33.JPG

 

Első ránézésre szembetűnik a kialakítás egyszerű mivolta. Letisztult formák és színek jellemzik a lábbelit, melynek egyik különlegessége, hogy a sarok és a lábujj között 1 cm magasságbeli eltérés van, melyet úgy terveztek, hogy a lehető legkisebb mértékben terhelje az Achillest és a vádlit. Ez utóbbit maximálisan alátámasztom, és bevallom, az a futó edzettségi szint, mellyel az edzőtáborba érkeztem, nem ezt jósolta. Ugyanakkor viszont az Achillesemben a második hét végén, egy 25 km-es futás során éreztem némi feszülést és kisebb fájdalmat. Nem tudom ez annak köszönhető, hogy a januári 20 km után 2 hét alatt több mint 100 km-es távot futottam, vagy az ASICS ebből a szempontból nekem nem volt tökéletes. Bármelyik is volt, nem sérültem le, és nem is tapasztaltam ilyesmit azóta, noha max. 10 km-es távot teljesítettem.

 

82191-ASICS-fel-l.JPG
82191-ASICS-fel-l.JPG

 

Párnázottság és kényelem
Első pillanattól kezdve jól simult a lábamhoz, felvette a lábfejem alakját. Méretben a fél számmal kisebben végigért a lábam, ebben viszont olyan nagy hely volt, hogy kicsit féltem tőle, hogy kényelmetlen lesz, de szerencsére nem tapasztaltam semmi ilyesmit. Sőt, annyira jól simult a lábfejemre, hogy tengerparti homok sem került a belsejébe, amit elég pozitív tapasztalatként éltem meg. Kétségtelen előnye, hogy 25 km környékén, amikor a technika már nem tökéletes (legalábbis esetemben), akkor nagyon jól jött a párnázottsága, ami hatalmas előny egy csillapításmentes cipővel szemben.
Osztályzat: 9

Szellőzés, légáteresztő képesség
10-20 fok közötti hőmérsékleten teszteltem a cipőt, így az igazán meleg időről nem tudok nyilatkozni, ebben a tartományban viszont hozza azt, amit egy ASICS cipőtől elvárhatunk. Nem izzadt bele a lábam, nem lett büdös a cipő.
Osztályzat: 10

Súly
300 g alatt található valamivel a cipő tömege, így több egy mezítlábas cipőnél, a kategóriájában viszont jó paraméternek számít.
Osztályzat: 9

 

82191-Fut-s-2.jpg
82191-Fut-s-2.jpg

 

Ütéscsillapítás
Két helyen található csillapítóréteg: az egyik a saroknál, a másik a talp elülső részén. Mindkettő megfelelően véd aszfalton futás esetében. Figyeltem a futótechnikámat és arra jutottam, hogy ebben a cipőben könnyedén lehet alkalmazni a mezítlábas technikát, mely kifejezetten kényelmes is benne. Ugyanakkor nem érezhető az sem, hogy érkezéskor belesüppedünk a cipőbe, majd onnan kell kimászni a továbbhaladás érdekében. Ezt a ruganyosságot egyébként segíti a Propulsion-Trusstic rendszer is, melyet a Nyúlcipő boltban meg is csodálhattam eredeti állapotában (lásd a lenti képen). Valószínűleg ez a megoldás hozza magával azt az érzést, hogy mindig gyorsabban akarok benne futni.
Osztályzat: 8

 

82191-Propulsion-Trusstic.jpg
82191-Propulsion-Trusstic.jpg

 

Sarokmegtámasztás
HEEL-CLUTCHING rendszer egy innovatív sarokkialakítás, amelynél a szokásos, integrált sarokelemet egy könnyebb, külső vezetésű konstrukció váltja fel. Ez kényelmesen illeszkedett a sarkamhoz, nem okozott semmiféle kellemtelenséget. Az első, intenzívebb edzés során sem tört fel.
Osztályzat: 9

Boltozati alátámasztás
Nincs, így nem is érdemes erről sokat beszélni. Az ASICS e cipőbe tett koncepciója szerint ugyanis dolgoztassuk meg a talp 33 ízületét és izmait, így az magától támasztja meg a lábboltozatot természetes módon. Ez nem mellesleg a természetes futás egyik alapeleme.
Osztályzat: nincs értelme

 

82191-Fut-s.jpg
82191-Fut-s.jpg

 

Összességében
Egy olyan cipőt ismertem meg, melyet ténylegesen aszfaltra terveztek, sőt nem kocogó futáshoz. Ruganyossága és az energia „visszatöltő” képessége 4 perc körüli tempónál kezdi éreztetni hatását, míg a párnázottságára igazából 20 km felett volt szükségem, amikor a fáradtságtól technikám már elkezdett romlani. Utcai futóversenyekre, triatlon eseményekre, hosszú edzésekhez, vagy nagyobb tempójú futásokhoz ajánlanám azoknak, akik annyit futnak, hogy az edzés végére romlik a technikájuk, vagy azoknak, akik a sebesség megszállottjai. Igazából úgy érzetem, hogy az ASICS 33-as egy szuper Ironman cipő lesz, mely a lehető legkisebb tömeg mellett tartja és védi a lábat akkor is, amikor az utolsó 10 km-en már mindenki odaveri a sarkát az aszfalthoz.

 

Az Asics cipőkkel személyesen is találkozhatsz: klikk ide!

Fotók: Sándor Gergő, Szente Dániel

Hirdetés