Amit az akadályfutásról tudnod kell

Kakuk András
Kakuk András
2014/05/05
Milyen cipőt, ruházatot viselj és néhány alap jó tanács ha akadályfutásra adod a fejed.  
Hirdetés

I. Biztosan saras leszel
Ne a legszebb ruhádat vedd fel. Minél egyszerűbb annál praktikusabb és harcosabb is!

II. Biztosan vizes leszel
Ha meleg van bátran bevállalhatod a félmeztelen felsőt, na jó lányok ezért egy kis topot virítsanak. Ha a pálya elején van a vizes akadály, az átázott pólód, ruházatod nehéz lesz, kidörzsölhet sőt még meg is fázhatsz. Persze a félmeztelenségnek is vannak hátrányai, leginkább az akadályok által potenciálisan okozott kisebb karcolások. Ha hideg van, már pedig az is lesz, akkor se vedd fel a teljes ruhatárad. Minél több ruhát veszel fel, annál nehezebb lesz mozogni benne, ha saras és vizes lesz. A legtöbb versenyen van zuhanyzási (bár hideg és koedukált- de igazi spártai sítlusú), öltözési, csomagmegőrzési lehetőség, nézz utána!

Mi megmondtuk, vizes leszel! Forrás: Spartan Race
Mi megmondtuk, vizes leszel!
Kép forrása: Spartan Race

 

III. A ruhád is elszakadhat
Lásd I.-es pont!

IV. A cipőd sem fogja megköszönni
Mivel biztosan lesz saras és vizes rész, a legjobb választás jó tapadást biztosító terepcipő. A II.-es pont itt is áll, azaz, ha a pálya elején van a vizes akadály akkor bizony előfordulhat, hogy több kiló vizet is cipelsz magaddal a maradék távon. Javasoljuk, hogy olyan cipőt vegyél amiből könnyen kifolyik a víz, és ha teheted akkor felejtsd el a zoknit! A minimalista terepfutócipők tökéletesek lehetnek erre.

V. Váltó cucc javallott
Ugye nem akarsz vizes-saras cuccban flangálni a verseny után! A legtöbb verseny zuhanyzási lehetőséget biztosít, szappan-törölköző hasznos lehet.

És saras is! Forrás: Spartan Race
És saras is!
Kép forrása: Spartan Race
 

VI. Az akadályokra érdemes felkészülni
Bár minden szervező igyekszik saját egyedi akadályokat felvonultatni több elem visszaköszön a legtöbb versenyen. A leggyakrabban használt akadályok

- Palánk ugrás. Akár otthon a kerítésen is gyakorolhatod. Ha nincs kerítés a húzódzkodás segíthet.

- Szögesdrót-kúszás. Az egyik legfárasztóbb gyakorlat, ami engem illet. Gyakorold a kúszást eleget! Az alternatív haladási mód a szögesdrót alatt az oldalt forgás, ami kevésbé fárasztó és viszonylag gyors is ellenben van egy kellemetlen mellékhatása: a szédülés.

- Vizes árok. Biztos hideg lesz és nedves is. Ha gyorsan túl akarsz jutni, akkor bátran vesd bele magad. Még élvezni is fogod.

- 4 ütemű fekvő. A legtöbb versenyen ezzel válthatod ki az egyes akadályokat illetve a büntetés is ez. Ha ügyes vagy és nem lesz rá szükséged akkor is hasznos lehet a gyakorlása, mivel igen jó állóképességet ad.

VII. Sérülésveszély?
Egyeseknek első ránézésre veszélyesnek tűnhet, de a statisztikák és a személyes tapasztalat nem ezt mutatja. A leggyakoribb sérülés a boka-, és vállficam, ami más versenyeken ugyanúgy előfordulhat. Gondos melegítés és odafigyelés az ellenszere. Ne feledd hülyeségre nincs orvosság! A felkészültségednek megfelelően versenyezz. 

 

Spártai zuhany Forrás: Kakuk András Mozgásvilág
Spártai zuhany
Kép forrása: Kakuk András Mozgásvilág

Hirdetés
Hirdetés