Adidas Supernova Glide 5 Hír

Adidas Supernova Glide 5 Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2013/05/23
Mi lehetne nagyobb garancia arra, hogy a cipő sikeres termék, mint az, hogy már az ötödik verziót adják ki belőle?
Hirdetés

Ahogy a cipő nevéből is következik ez már a sokadik verziója a Supernova Glide-nak. Az ilyen sorozatszámos elnevezések néha talán unalmasnak tűnnek, viszont adnak egy fajta biztonságérzetet a vevőnek. Hiszen mi lehetne nagyobb garancia arra, hogy a cipő sikeres termék, mint az, hogy már az ötödik verziót adják ki belőle. Az pedig tovább erősítheti a fogyasztói bizalmat, hogy a cipőnek várhatóan minden „gyerek betegsége” kijött már, és ennyi modellel a háta mögött bizonyára az adidas tökélyre fejlesztette a Supernovát. Azaz, ha nem is tökéletesre - mert olyan cipő egyszerűen nincsen -, de az adott kategóriájú cipőből kihozta a maximumot.

 

A puding próbája....
Ezzel a bizalommal vettem fel a lábamra első futásom előtt, és rögtön a közepébe vágtam, hiszen egy kerékpáron eltöltött két óra után 18km-t futottam benne Újbudáról Óbudára, végig a városon, a Duna-parton, meglehetősen erős iramban.

Kerékpár után kicsit kockás az ember lába, így különösen izgatott voltam, hogy a cipő segíti-e a mozgásomat, avagy amolyan tipikus edzőcipőként az első futás alkalmával inkább rám erőltet valami másféle stílust. Utóbbi gyakran előfordul a vastagabb talpú cipőkkel, melyek aztán - miután betörtük őket - a későbbiekben hosszabb élettartammal hálálják meg a bizalmat.

Nos, a Supernove Glide elsőre kiválóra vizsgázott. Betörésről szó nem volt, végig a saját stílusomban tudtam futni, és a cipő inkább segített, nem pedig gátolt. Az azóta benne lefutott több mint 100 kilométer alatt sem változott a véleményem. Mondom ezt úgy, hogy elsősorban vékonyabb talpú cipőket részesítem mostanában előnyben.

 

adidas Supernova Glide 5
adidas Supernova Glide 5

Galériához klikk a képre!

 

Kivesézve...
Nézzük végig, hogy éri el a cipő mégis azt, hogy vastagabb talpa ellenére is könnyeden lehessen benne futni.

Párnázottság: Ahol kell, tehát a sarokrésznél és a nyelvben az úgynevezett GEOFIT anyaggal érik el azt, hogy megfelelő szellőzés és kényelem mellett a cipő nem nehezedik el. Ez a technikai jellegű anyag éppen megfelelő párnázottságot és puhaságot ad a lábnak, de ezt meglepően vékony béléssel éri el. Tartósságban szintén veri a hagyományos szöveteket, így akinek nem annyira kerek a sarokcsontja, mint a nagykönyvekben, várhatóan később jut el oda a cipő, hogy belül egy lyuk keletkezzen rajta. A cipő felsőrészének első része gyakorlatilag varrás nélküli, így a minimálisra csökkentve a feltörés esélyét. Az oldaltartás szempontjából fontos varrásokat a hagyományos három csík helyettesíti. Ezek az anyagra vannak hegesztve, így kiváló tartást adnak mind a belső mind a külső oldalon. A lábujjak elülső védelmére szolgáló anyag szintén hegesztve van az anyaghoz rögzítve, a vízhólyagok elkerülése szempontjából ez kiemelkedően fontos. Osztályzatom kövér 10-es!

Boltozati alátámasztás: Az adidas mindig is megfelelően kiegyensúlyozott cipőket gyártott, ezt a Supernovánál is folytatták. A talpon belül semmilyen plusz stabilizáló rendszer nincs, csupán a talp anyaga lett megemelve némileg, mégis elegendőnek tűnik egy lúdtalpasnak is. A talp és a felsőrész találkozásánál pedig az adiPRENE anyag van picit megemelve, mellyel a futó lába minden irányban megtámasztódik. A talpbetét még rátesz a kényelemre. se nem túl puha se nem túl sprőd, éppen elegendő megtámasztást és rugalmasságot nyújt. A cipő összességében kiváló megtámasztást nyújt a futónak, bármilyen lábszerkezetű is legyen. Osztályzat: 9-es

Sarokmegtámasztás: A saroknál található Formotion rendszer a becsapódási energiák csillapításáért felel, és teszi ezt úgy, hogy közben nem olyan érzésem van, mintha iszapba léptem volna. A saroknak nagyon határozott kialakítása van egyébként, egészen ráhajlik a sarokcsontra, az Achilleszt mégsem zavarja. Mondjuk így ez nem az a cipő, amelyiket csak úgy lerúgjuk az ajtóban, mert úgy szinte le sem jön. Az iszonyú stabil érzés elérésében ez is benne van, és nekem ezzel semmi bajom nincs is. Már-már tökéletes. Megint csak jár a 9-es!

Rugalmasság: A talp adiPRENE anyaga nem újdonság, de ilyen vastagságban is tökéletesen engedi behajolni a cipőt ott, ahol kell, tehát futás közben még véletlenül sem fogunk érezni olyat, ami egyes cipőknél előfordul, hogy a cipő le kíván fordulni a lábunkról. Természetesen a vékonyabb, fél-verseny, versenycipőket nem verheti ebben a kategóriában, de egy 8-as osztályzat ettől a cipőtől kiváló.

Talprész: Ha igaz, amit a talpán olvashatunk - és miért ne lenne az -, akkor Continental gumiból vannak a kopásra legkényesebb részek, azaz a lábfej belső oldala, és a sarok. A minőségre és a tartósságra azt hiszem ez elég garancia. A talp rendelkezik a Torsion System-mel, amit én abban érzékeltem, hogy meglehetősen nagy lúdtalpam ellenére sem engedte befordulni a lábam, illetve adott egyféle feszességet a futásnak azzal, hogy behajlított talp szinte kilőtte a lábam. A saroknál található Formotion a becsapódási energiák csillapításáért felel, és teszi ezt úgy, hogy közben nem olyan érzésem van, mintha iszapba léptem volna. Ebben a kategóriában 9-et adnék, hiszen már-már tökéletes.

Súly: Hála a könnyű anyagoknak, és vékonyabban kialakított felsőrésznek a cipő súlya a kategóriájában a legjobbak közé tartozik. A legutóbbi tesztünkön 360 grammot nyomott a Supernova, míg most mindössze 317 grammot. Ez a több, mint 10%-os fogyókúrát jelent. Egy ilyen cipő ennél könnyebb már nem nagyon lehet. Összességében azonban léteznek könnyebb cipők is, ezért csak a 7-es osztályzat.

A cipő kompatibilis a miCoach rendszerrel. Én ilyet sosem használtam, de gondolom, sokan vannak, akiknek ez jó hír.

 

Összegezve tehát, az adidas Supernove Glide esetében az ötödik széria annyira jól sikerült, hogy igen nehéz lesz a 6-ot jobbá tenni. A futóknak pedig igazán jó hír az, hogy kapható egy olyan edzőcipő, amely megfelelő a kompromisszum a csillapítás, a masszív felépítés, a tartósság és a súly között.

 

Az adidas Supernova Glide 5 cipőt tesztelésre az adidas magyarországi forgalmazójától az adidas Budapest Kft-től kaptuk. Köszönjük!

klikk: adidas Supernova Glide 5 bővebb infók...

Hirdetés