Adidas Response Trail 19 GTX terepfutó cipő teszt Hír

Markos Gábor - Mozgásvilág.hu
2012/10/30
A szélsőségek cipőjének is nevezhetnénk az adidas legújabb terepfutó cipőjét.
Hirdetés

Kiváló- és kevésbé jó megoldások együttesen vannak jelen ebben a darabban - attól függően, hogy kinek a lábán van. A későbbi értékelés is mutatja majd, hogy a cipő a kiválasztott szempont függvényében vagy kiváló, vagy „nem nekem való” kategória. A tesztet éppen ezért két tapasztalt, de eltérő lábfelépítésű futó segítségével végeztük.

Tesztelő A: Inkább pronáló (befelé dőlő) lábú futó, aki igényli a belső boltozati alátámasztást.
Tesztelő B: Szupináló (kifelé dőlő) lábú futó, aki hajlamos a külső talp élét terhelni.

 

Adidas resp trail 19m gtx
Adidas resp trail 19m gtx

 

A cikkben "A" tesztelő a fő szóvivő, míg "B" tesztelő be-be szúrja véleményét.

Nagyon tetszik, hogy kiváló minőségű anyagból készült, ezt a teszt a későbbiek során alátámasztotta: Jól bírta az extrém terhelést, köves sziklás terepet, stb. Az anyag mennyiségével sem spórolt a gyártó: a cipőt kategóriájában kifejezetten nehéznek mondanám. Ez terepfutó berkekben többnyire hátránynak számít, de alapozáskor, felkészülési időszakban szerintem kifejezetten hasznos lehet. Ha valaki szuperkönnyű cipőt keres, valószínűleg neki mást kell választania.

A cipő talp része már ránézésre is igen vastag - talán túlzottan is - de a használat végül azt látszik igazolni, hogy ez megszokható és vállalható - szintén nem mondanám kifejezett hátránynak, bár elsőre kétségtelenül furcsa benne a járás, futás. Érdekes azonban tovább feszegetni, hogy vajon miért döntöttek úgy az adidas szakemberei, hogy ezt a megoldást választják!? A magas talp - amint belebújunk a cipőbe - rögtön megmutatja, miért is került kialakításra. Ütéscsillapítása kiváló, nagyon ruganyos a talp, mintha felgumizott felületen járnánk, futnánk. Az viszont már egy újabb érdekes kérdés, hogy egy terepfutó cipőnél ez tényleg indokolt-e?

Egyáltalán nem találkoztam még ehhez fogható megoldással és inkább úgy gondolom, hogy bár kényelmi szempontból kedvezőnek tűnhet, de ha ennek a talp vastagsága és a súly növekedése az ára, akkor mindenképp túlzás.

- Számomra indokolt az extra ütéscsillapítás, lévén a megkopott térdeimnek kihívást jelentő meredek terepen való lefelé futások során nagymértékben tehermentesített.

 

Adidas resp trail 19m gtx
Adidas resp trail 19m gtx

 

Nézzük akkor meg a futófelületet 
Ha valamit igazán ki lehet emelni, akkor ez mindenképp az. Már ránézésre is látszik, hogy terepre tervezték, a használat viszont ebből a szempontból sokkal többet ad. A cipő hihetetlenül jól tapad. Gyakorlatilag mindenhol elképesztően jól alkalmazkodik a terephez: kavicsos helyen, sziklákon, nyirkos füvön, sáros, mocsaras helyeken konkrétan semmi kívánnivalót nem hagy maga után!

 

Adidas resp trail 19m gtx
Adidas resp trail 19m gtx

 

Belső kialakítás
- A cipő felvételét követően szembesülhetünk annak meglepő belső kialakításával. A belső boltozat laterális, külső része ugyanis magasabban van, mint a belső, medialis talp él.  Számomra ez több volt mint megfelelő, tekintve, hogy hajlamos vagyok külső talp élemet terhelni, melyre remek megoldást nyújtottak az adidas mérnökei. Felmerül azonban a kérdés, hogy a belső talp élre terhelő sorstársaim hasonló pozitív felhangokkal fogják-e dicsérni a cipő számomra kedvező kialakítását.  Úgy gondolom, hogy mindenképpen bátor húzásnak tekinthető az ismert világmárka részéről, tekintve, hogy nagymértékben leszűkítheti a kényelmi szempontokat figyelembe vevő felhasználók számát.

Ebből a szempontból valóban nem én vagyok a célcsoport. A cipő belső építésénél határozottan az volt az érzésem, hogy valami nagyon nem stimmel, 70-75 perc futás után már fájt benne a bokám. Tehát a cipő használata hangsúlyozottan azoknak a futóknak ajánlható, akiknek a lába szupinál, esetleg azoknak, akiknél ez nem, vagy nem fontos szempont.

 

Adidas resp trail 19m gtx
Adidas resp trail 19m gtx

 

Külső megoldások
Bár futottam nyirkos fűben, illetve rövidebb saras szakaszokon, de sajnos szakadó esőben, vagy hóban nem volt alkalmam kipróbálni. Ezért hát úgy döntöttem, hogy a teljesség kedvéért néhány percre beállok vele a patak sekélyes részébe, illetve csörtetek benne egy rövidebbet: nézzük meg, mit bír a Gore-Tex! A válasz itt rövid és egyszerű: gyakorlatilag mindent: sehol egy nyirkos foltocska a cipőn belül! A vízállóság tehát tökéletes.

 

Nézzük meg akkor az előre megadott szempontok szerinti értékelést: 

 

Adidas resp trail 19m gtx
Adidas resp trail 19m gtx

 

• rugalmasság, hajlékonyság: A kiváló anyaghasználat alapvetően kényelmessé teszi a cipőt. Említettem már, hogy rugalmasság szempontjából talán még túlzásba is estek a gyártók, a hajlékonyságra semmi rosszat nem tudnék mondani. A tapadással pedig egyszerűen nem győzök betelni. Osztályzat: 10/10

• párnázottság, kényelem: Ezekről érintőlegesen szintén írtam már. Alap helyzetben a cipő kiváló, a többit sajnos már tudjuk. (Itt említek meg még egy szempontot, ami azért fontos: Az eddig megtett több mint 15 ezer kilométerem alatt/óta ez volt eddig az első és egyetlen olyan cipő, melynek a fűzője akkor sem kötődött ki soha, ha nem csomóztam meg!) Osztályzat: 6/10

• szellőzés, légáteresztő képesség: Az átlaghoz képest igen jónak tapasztaltam, még olyan cipőkhöz viszonyítva is, melyeket kifejezetten jó légáteresztőnek tartanak a szakemberek. Semmibe nem tudok belekötni. Osztályzat: 10/10

• súly: Itt a súly olyan szempontként szerepel, mely a haladás gyorsaságát hivatott segíteni, tehát a könnyű cipőket szokás magas osztályzattal értékelni. Ez a darab még a nehezebb cipők közt is hátul van. Osztályzat: 6/10

• ütéscsillapítás: Ebből a szempontból még aszfaltra is bátran tudom ajánlani, bár egészen nyilvánvaló, hogy ezzel a talppal nem ez a rendeltetése. A bevezetőben már erről is kifejtettem a tapasztalataimat. Osztályzat: 10/10

• sarok megtámasztás: Terepfutó cipőknél ez alapvetőnek számít, éppen ezért egy kicsit más mércével vizsgáltam én is. Nem igazán voltam elégedett, folyamatosan hiányoltam a sarkak stabilitását és igen-igen harmatosnak találtam a megtámasztást. Ezek voltak az érzéseim és most sem változtak, de a teljesség kedvéért fontos megemlíteni, hogy a gyakorlatban (a futások alkalmával) semmilyen alkalommal nem tapasztaltam valós problémát, ami ebből adódott volna. Lehet, hogy azért is, mert 2 óránál többet nem bírtam futni a cipőben. Osztályzat: 7/10

• boltozati alátámasztás: Ilyesmi gyakorlatilag nincsen ebben a cipőben, mindenki döntse el maga, hogy ez számára mit jelent.

 

Kinek igen?

- kifelé dőlő lábfejűeknek
- vízben futóknak
- meredek lejtőkön leszáguldóknak

 

Kinek nem?

- befelé dőlő lábfejűeknek
- gramm-mániásoknak
- a futásnak még csak a gondolatától is irtózóknak

 

Adidas Response Trail 19
Adidas Response Trail 19

 

A cipőt az adidas budapest-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Ha közelebbről is szemügyre vennék a cipőt,

Hirdetés