Menü

2013.10.14.     Hozzászólás 2

Futanet.hu

A Forma-1 után ez a legnagyobb buli

Hihetetlen mennyit számít, mikor név szerint buzdítanak ismeretlen emberek.


Ahogy azt a Futás Napját szervező Budapest Sportiroda vezetői az előzetes nevezések alapján várták, valóban több rekord is megdőlt a 28. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon. Bebizonyosodott, hogy a Forma-1 után ez a legnagyobb részvétel mellett zajló hazai sportesemény. Soha még ennyien nem neveztek magyarországi szabadidősport rendezvényre, idén 21930 futót regisztráltak. (Tavaly 19200 fővel született a most megdöntött rekord.) Köztük 4900 maratonista válaztotta magának a mai budapesti programot, szintén csúcs! A harmadik rekord pedig a 68 országból érkezett közel 3000 külföldi futó.

 

A versenyben végig vezetve megvédte tavalyi elsőségét Józsa Gábor, aki harmadszor gyűjtötte be az országos bajnoki elsőséget. Józsa Gábor (ideje: 02:22:58)

Az útvonal nehezebb volt a tavalyinál, azonban a szurkolás mindenért kárpótolt. Hihetetlen mennyit számít, mikor név szerint buzdítanak ismeretlen emberek.

 

A nőknél hosszú időn keresztül a tavalyi olimpián szerepelt Erdélyi Zsófia haladt az élet, de 5 km-rel a vége előtt beérte a mogyoródi Juhász Staicu Simona, aki ettől kezdve meg is őrizte a vezetést ÉS 2004 és 2010 után újra magyar bajnok lett. Juhász Staicu Simona (ideje:02:42:26)

Alapesetben nem is érzi az ember mennyire fontos a közönség folyamatos buzdítása, 25-nél mikor egy pár száz méterig nem voltak szurkolók, akkor szó szerint „megzuhantam.” Kislányaim is eljöttek a Városligetbe, örülök, hogy ők is részesei lehettek ennek az aranyéremnek.

 

 

Kovács Koko István ökölvívó olimpiai bajnok 30 km-t futott, de úgy, hogy egy egész életében kerekesszékhez kötött lányt, Gál Lillát tolta maga előtt, Szekeres Pál államtitkár is a kerekesszékkel indult az EMMI minisztérium váltójában. Célba érkezése után ígéretet tett arra, hogy jövőre felkészül és a teljes távot teljesíti. Főnöke Balog Zoltán miniszter egy vak futóval, Makádi Zsófival futotta le a maga penzumát. Eszenyi Enikőnek a Vígszínház igazgatónőjének is volt mit ünnepelnie, bár ő nem is futott, de a Vígszínház csapata első lett a 22 színházi váltó versenyében, a társulat tagja Csőre Gábor színművész életében először futotta le egyéniben a maratont, úgy mint Zöld Csaba is a József Attila színházból. Futott a Kossuth-díjas Színésznő Udvaros Dorottya, a Kossuth-díjas Lovasi András, jótékonysági célért a vízilabda olimpiai bajnok Ben edek Tib or, Székely Bulcsú, a kenus Vajda Attila.

 

Szántó Dávid tévériporter ötlete megvalósulásaként idén egy különleges kezdeményezésnek adott otthont a SPAR Budapest Maraton®. Öt kontinens 42 országának képviseletében 59 gyerek futotta le a klasszikus maratoni távot, hogy az UNICEF Magyar Bizottsággal együtt felhívják a figyelmet a világszerte nehéz körülmények között élő sokmillió gyermekre.

A világpremierjét élő váltó legizgalmasabb kilométere annak a két fiatalembernek a futása volt.

A Lánchídon át futott a Széchenyi térre a 14 éves izraeli és a 9 éves palesztin fiú, szimbolizálva a sport, a váltó, a futás lényegét, hangsúlyozva hogy a sport kínálta lehetőségeket bárki más is követheti.

A nevezetes váltóról és a teljes versenyről beszámol a CNN Budapestre érkezett forgatócsoportja és az Euronews is.

 

Olvass többet a témáról: maraton

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • hatvanger 2013.10.15.   14:47

  hatvanger

  28.SPAR Budapest Maraton - videó https://www.youtube.com/watch?v=cf8RR9ZncG0

  válasz erre...

 • petfer74 2013.10.14.   12:28

  petfer74

  Ott voltunk, idén is csak 7 km, tavaly kedztük el futni, indén már volt több félmaraton és még a Siófokon lévő hátra van. Jövőre 42 km-t tervezünk futni. Remekül sikerültek a programok, a kiállíti sátrak is magasabb színvonalúak voltak, mint tavaly.Így tovább hajrá. A béke jegyében nagyszerű díszlet volt a Lánhíd és a két nemzet(izraeli és palesztin) versenyző gyermek váltója. Gratulálok minden résztvevőnek és aki még nem volt ilyen versenyen vagy nem fut, jöjjön ízlelje meg, legyünk jövőre 25 ezren vagy még többen! Feri

  válasz erre...