Budapesté a világ egyik legjobb maratonija Hír

Arday Attila
Arday Attila
2019/12/06
Íme a legjobb és a legrosszabb maratonik világranglistája, minden szempontból. Kolozsvár a top5-be került.
Hirdetés

 

Miután világszerte folyamatosan nő a nagy maratoniversenyek száma, egyre nagyobb a választék, de éppen ezért egyre nehezebb a választás is.

Egyszerűen fogalmazva jó és rossz maratonikkal van tele a világ, és mivel finoman szólva sem jut minden jelentkezőnek hely olyan patinás versenyeken, mint a London-, a Boston-, vagy a New York Marathon – hogy csak a három leghíresebbet említsük – kellő tapasztalat nélkül könnyen összejöhet egy rossz választás. 

A helyes döntést segíti elő a brit The Sole Supplier (thesolesupplier.co.uk) listája a világ maratoniversenyeiről. Pontosabban listái, hiszen több szempontból is rangsorolták az eseményeket, és ezekből – a honlapjukon látható körültekintő számolással – egy összpontszámot is kaptak a hitelesített viadalok. Vagyis összeállt a maratoniversenyek világranglistája, 81 viadal került fel rá. Lássuk a legjobbakat – no meg azokat, amelyekről a Sole úgy véli, jobb, ha elkerüljük őket.

 

A maratoni világranglista legjobbjai

Minden adatot figyelembe véve – mint az időeredmények átlaga, az egészségügyi ellátás, a WC-k száma, a nevezési díj, a helyi szállodák színvonala, továbbá a környezeti tényezők: a levegő tisztasága, a hőmérséklet, az esők gyakorisága és a pálya tengerszint feletti magassága – a világ legjobb maratoniját Hamburgban tartják.
A Haspa Marathon Hamburg a maximális 10 pontból 7.57-ig jutott a szigorú elbírálás alapján. A mindössze 66 eurós nevezési díj, illetve a kedvező földrajzi helyzet (csupán 8 méterrel tartják a tengerszint felett) sokat dob az északnémet kikötőváros rendezvényén. A pálya mentén WC-k sokasága ad menedéket a rászoruló futóknak (összesen 42 van belőlük), az átlaghőmérséklet pedig 12,3 fok, ami mindössze 1,8 fokkal magasabb a leginkább ideálisnak tartott 10,5 foknál.

Az előkelő ezüstérmes pozíció Bécsé és a Vienna City Marathoné (7,45). Maga a pálya kiérdemelte a maximális 10-est a WC-k nagy számának (43) köszönhetően, Ausztria fővárosában pedig minimális esélye van annak, hogy átázzunk. A bécsi ráadásul a világ ötödik leggyorsabb maratonija, mindössze 1 másodperccel lépi itt túl a mezőny az amatőrök 4 órás álomhatárát az átlagidők alapján, ami a kedvező környezetnek tudható be. Októberben Eliud Kipchoge nem véletlenül törte át éppen Bécsben a legnagyobb profik számára is az álmok álmának számító 2 órás határt, 1:59:40 alatt teljesítve a 42,2 kilométeres távot az 1:59 Challenge elnevezésű, éppen a fenti célból kitalált rendezvényen.

Két ikonikus nyugat-európai helyszín mögött – elsőre talán meglepő módon – Közép- és Kelet-Európa városi maratonijai kerültek a top5-be: Krakkó (Cracovia Marathon), Vilnius (Danske Bank Vilnius Marathon) és Kolozsvár (Wizz Air Cluj Marathon), valamennyien 7 körüli összpontszámot kaptak.

Nagyon előkelő helyre került a magyar főváros is, hiszen a Spar Budapest Marathoné a világranglista 15. helye, 6.43-as összpontszámmal.

Nézzük a lista másik végét!

 

A legrosszabbak maratonik a világon

Kuala Lumpur, vagyis a Standard Chartered Kuala Lumpur Marathon lett a sereghajtó, szerény 3,69 ponttal.A szennyezett városi levegő miatt egészség szempontjából erősen elgondolkodtató itt a rajthoz állás, jóval melegebb van az optimálisnál, nem véletlenül ér nagyon lassan célba az átlagfutó. Ráadásul az egészségügyi ellátottság is sok kívánnivalót hagy maga után – pedig a magas hőmérséklet és a légszennyezés miatt ide kellene a legkomolyabb stáb.

Távol-Kelet igencsak sűrűn szerepel a lista alján: Delhi, Szingapúr és Ho Si Minh-város sem lehet büszke arra, hogy alig jutott 4 pont fölé. Csupán egy afrikai helyszín, Nairobi ékelődik – éktelenkedik – közöttük, egy hajszállal még azért mindig jobb, mint Szingapúr.

  

A leggyorsabb maratoni helyszínek

Aki egyéni csúcsra vágyik, annak Dániát, azon belül Odensét ajánlják leginkább, a H C Anderson Marathon 3:51:22-es átlagidejével végzett a gyorsasági világranglista élén. Luzernt (Swiss City Marathon) és Antwerpent (AG Antwerpen Marathon) megelőzve. Őket követi két osztrák város, Graz és Bécs. A legjobb 10 közé mindössze egy Európán kívüli helyszín került, mégpedig az újzélandi Christchurch, ahol átlagban 4:00:42 alatt ér be a mezőny. A top10 valamennyi tagjára jellemző a tiszta levegő, a kellemes klíma és az alacsony tengerszint feletti magasság.

 

A leglassabb maratoni versenyek

Az előzőek alapján talán mondani sem kell, Ázsiában futunk bele a legnagyobb valószínűséggel egy lassú maratoniba. Kuala Lumpur ebből a szempontból is sereghajtó, az indulók átlagosan majdnem 6 órát (5:41:47) töltenek itt a futással, de Bangkokban, a kambodzsai Angkor Empire Marathonon, (5:13:28) és az indiai Skechers Performance Chennai Marathonon (5:11:27) is csak azok futnak egyéni csúcsot, akik először állnak rajthoz.

Nem csoda, hogy a lassúsági verseny győzteseinél jó melegben lehet futni, ami igencsak próbára teszi a szervezetet a távolság mellett.

 

Maratonik a legtisztább és a legszennyezettebb levegőn

Nem mindenki gondol arra, hogy városi maratonihoz jó levegőjű várost, városrészt válasszon, de az izomzat oxigén-ellátása szempontjából (ami a tejsavtermelést befolyásolja) nagyon nem mindegy, mit szívunk be. Odensében a legjobb a levegő, Edinburgh, Krakkó, Auckland és Oszaka került még a top5-be. 

A lista alján itt Új-Delhit (IDBI Federal Life Insurance New Delhi Marathon) találjuk (152 pont), ahol a légszennyezettség több mint hetvenszerese az odenseinek (2 pont)! A top10 valamennyi tagja 15 pontnál kevesebbet kapott, ami ebben az esetben jót jelent. Velük szemben Kuala Lumpur, Szingapúr és Ho Si Minh-város is 100 fölé került a légszennyezettségi versenyben.

 

A legbiztonságosabb maratonik

Az egészségügyi ellátottság alapján Vilnius a nyerő, a pálya mentén 84 helyszínen tudják azonnal ellátni a rászorulókat. Fölényes győzelem lett a litván városé, hiszen a prágai maratoni (Volkswagen Prague Marathon) 35 egészségügyi állomással lett a második. Itt Pekingé a bronzérem (30).

 

A legveszélyesebb maratonik

A lista végén az egészségügy szempontjából – mindössze egy hivalatos elsősegélynyújtó hellyel! – a ciprusi (Logicom Cyprus), a calgary és a plovdivi maratoni végzett, amelyek így igencsak magukra hagyják a nevezőket.
A teljes lista a The Sole Supplier cikkében itt található. 

 

Hirdetés