42 km legendás helyszíneken Hír

Baumann Viola
Baumann Viola
2015/09/02
Miért jobb Párizsban, Londonban, Chicagóban vagy Krakkóban futni, mint az otthoni ismerős utcákon?
Hirdetés

Meglehetősen sokan vannak, akik - bár otthon is adottak a lehetőségek - egy idő után inkább külföldi nagyvárosokat választanak félmaratoni és maratoni helyszínnek. Mivel a szervezők is tisztában vannak ezzel, a vendégfutóknak sok helyen már külön, nagyszámú kvótát biztosítanak.

De miért jobb Párizsban, Londonban, Chicagóban vagy Krakkóban futni, mint az otthoni ismerős utcákon?

Azért, mert...

Igazából sok oka van annak, hogy szeretünk futóturisták lenni

Küldetés

Valójában utazni akarunk és világot látni, de saját magunknak is be kell bizonyítanunk, hogy nem csak láblógató, fényképezőkattintgató tucatnézelődők vagyunk, hanem céllal, mi több, nemes küldetéssel érkeztünk. Igaz, előtte és utána azért véletlenül odavetődünk a kötelező látnivalókhoz, de a fő apropó mégiscsak a verseny.

 

Zurich Marató Barcelona
Zurich Marató Barcelona
Kép forrása: zurichmaratobarcelona.com

 

Aztán ott van az újdonság varázsa

Ami persze mindig csodálatos, olykor akár kultúrsokkoló, de egy monotonnak nevezett, gyakran fájdalmas vagy legalábbis megterhelő fizikai erőfeszítés közben külön jól jön, hogy valami eltereli a figyelmünket a szenvedésről. Mert lehet, hogy kezd kialakulni egy vízhólyag, esetleg elszámoltuk a frissítést és leesett a vércukrunk, de mindez egy másik országban, akár másik kontinensen, történelmi vagy szupermodern környezetben egy darabig akár fel sem tűnik. De ha mégis, akkor is könnyebb a küzdelem a kilométerekért, mint otthon edzés közben. Már csak azért is, mert - főleg magyar fizetéssel - nagyon is meg tudjuk becsülni az élményt, ami gyakran csak egyszeri, de legalábbis naponta nem elérhető.

A szurkoló vadidegenek

A Tokió Maratonon nagyjából 1,7 millió ember biztatja a pálya mellől a futókat. Londonban 750 ezren szurkolnak, Berlinben pedig egy millió ember nézi, ahogy lihegve, küzdve, de a drukkolástól újult erővel rójuk a kilométereket. Mindannyian ismerjük az érzést, hogy mennyivel könnyebb újra felgyorsítani, vagy tartani a tempót, ha egy csomó ember üvölti, hogy hajrá.

 

Nevezés

Ha már vérszemet kaptunk, hogy kipróbáljuk magunkat külföldön is, nem árt tudni néhány dolgot a nevezésről.

A nagyobb versenyeken több tízezer futó indul. Egyrészt, nem árt, ha végiggondoljuk ennek minden velejáróját. Általában kevés a wc, nehéz közlekedni a verseny környékén, és kerülgetni kell egymást legalább az első néhány kilométeren. De ha mindez nem tántorít el, jöhet a regisztráció.

Verseny a versenyért

Ami azonban korántsem automatikus. A legtöbb nagy versenyen akár már az első egy-két napban betelik a létszám. Vagy lehet ugyan regisztrálni, utána azonban kezdődik a lottósorsolás, amikor kihúzzák a kalapból, ki indulhat a 42 kilométeres próbatételen. Ha nem mi vagyunk a szerencsések, még mindig van néhány lehetőségünk. Sok rendező utazási irodákkal szerződik, akiknek biztosítanak bizonyos számú kvótát. Ha ezt választjuk, valószínűleg drágább lesz az utunk, de ha ragaszkodunk az induláshoz, ezt a mentsvárat még mindig kihasználhatjuk. A másik lehetőség, hogy megegyezünk valamilyen jótékonysági szervezettel, hogy pénzt gyűjtünk nekik, így jelentősen megnöveljük az esélyeinket az indulásra. A harmadik, vélhetően legsportközelibb megoldás, hogy megfutjuk egy korábbi versenyen azt az időt, amivel már szívesen látnak a szervezők. Ebben az esetben nem a szerencse és nem a pénz fog dönteni, tehát ezt a lehetőséget is érdemes mérlegelni.

 

Maratonok a nagyvilágban

És hogy melyik maratont válasszuk? Ez leginkább attól függ, mi a számunkra legfontosabb kritérium. Ha például a teljesítményre megyünk, és egyéni csúcsot szeretnénk, nem kell messzire menni: irány Berlin.

BMW Berlin Marathon - a rekordcsináló

Idén szeptember 27-én kerül megrendezésre, de erre már csak drukkolni mehetünk ki, ha eddig nem neveztünk be. Ha viszont kedvet kaptunk hozzá, a jövő évire idén október 19. és november 1. között lehet regisztrálni, és decemberben hirdetik ki, hogy elég szerencsések voltunk-e a bekerüléshez.

Márpedig, ha nagyon jó maratoni időt szeretnénk futni, egyértelműen a berlini pálya az ideális választás. Szabó Gábor, a budapesti, meglehetősen gyors futócsapat, a Sashegyi Gepárdok vezetője is emiatt ajánlja első helyen a német fővárost. Bár Gebre szerint a szervezés sem hagy sok kívánnivalót maga után, a lényeg mégis a leggyorsabb maratoni pályavezetés. A verseny lapos, de eléggé kanyargós ahhoz, hogy ne legyen unalmas. A legtöbb rekord itt született.

Számokban: 40.000 futó rajtolhat el, és hozzávetőlegesen egymillió néző biztatja őket. A rajt és a cél kb. egy kilométerre van egymástól, így a logisztika kifejezetten egyszerű. A nevezési díj 98 euró.

 

Tokió Maraton Forrás: marathon.tokyo
Tokió Maraton
Kép forrása: marathon.tokyo

 

Tokió Maraton - fuss rendőrökkel

Mivel Európán és Amerikán kívül is van élet, ha igazi ázsiai népünnepélyre vágyunk, irány a Tokió Maraton! A következő rajt február 28-án lesz, de ha eddig nem neveztünk, akkor már csak a 2017-est vehetjük célba. Ahhoz is augusztusban regisztrálnunk kell, amit érdemes bevésni a naptárunkba, nehogy lemaradjunk a sorsolásról. A japán verseny már a kezdetektől rengeteg futót vonzott, így itt is lottóval és karitatív indulóként lehet bejutni a nevezettek közé. A japán szervezésre jellemző, hogy az önkéntesek sapkáján feltüntetik, hogy tudnak-e angolul, illetve hogy mindenhol táblákkal jelölik a tudnivalókat, és van elég vécé. Nyilván az indulók rendkívül magas száma miatt van egy csomó biztonsági intézkedés, sőt, japán rendőrök, felügyelve a versenyt, végig is futják a távot. A fővárosi maratonon nagyjából annyian drukkolnak a futóknak, ahányan Budapesten laknak... Az önkéntesek szuper kedvesek. A pálya az elején enyhén lejt, aztán kisimul, és csak pár kisebb hullám van benne.

Számokban: 36 ezren rajtolhatnak el, de több mint 300 ezren regisztrálnak! A nézőszám 1,5 – 1,8 millió körül mozog. A nevezési díj 12800 jen, ami kb. 28000 forint.

 

Schneider Electric Marathon de Paris - frissíts borral

Valószínűleg senkit nem kell győzködni arról, hogy miért jó a Diadalív alatt, a Louvre előtt, az Eiffel-torony árnyékában és a Champs-Élysées-n futni. A párizsi az egyik legszebb útvonal-vezetésű nagyvárosi maraton. Ha a verseny előtt nincs időnk várost nézni, a legegyszerűbb, ha lassan kocogunk, amit egyébként Párizsban senki nem is fog a szemünkre vetni. A frissítő pontokon a gyümölcs, izó és csomó más dolog mellett ugyanis a franciák borral kínálják a futókat, amit sokan beszélgetve, látszólag sehova nem sietve el is fogyasztanak. A vécék és a közlekedés kicsit franciás szervezés, de hát nem árt némi kihívás, végülis a legtöbben bizonyítani járnak a versenyekre. Apropó, kihívás: nagy szintek nincsenek az úton, de aluljárók annál inkább. Szóval, aki nem kedveli a hullámzást, jobb, ha lélekben kicsit felkészül a párméteres, de gyakoribb le- és felfutásokra. A következő Marathon de Paris április 3-án rajtol el, és még lehet rá nevezni, igaz, már emelt áron.

Számokban: A Párizs Maratonon 54 ezren próbálhatják ki magukat a 42 kilométeren. Nagyjából negyed millió néző biztatja a kedélyesen kocogó vagy száguldozó versenyzőket. A nevezési díj a jelenlegi zónában 99 euró.

 

TCS New York City Marathon - még a pék is gratulál

Az Újvilág legnagyobb klasszikus távú versenye mindenkit lenyűgöz, aki elindul rajta. Persze elindulni rajta nem túl könnyű, mert meglehetősen sokan pályáznak a felhasználható 58 ezer helyre. 2015-ben pedig megszűnt az a lehetőség is, hogy ha háromszor nem sorsoltak ki valakit, akkor az a következő évben automatikusan nevezhetett. Ennek ellenére még a magyarok között is akad olyan, aki többször is teljesítette már a népszerű versenyt. Garai Valéria sokszoros maratonista például a szülinapját szokta a New York-i futással ünnepelni, mert teljesen lenyűgözte a verseny hangulata, amit a kétmillió szurkoló és a rengeteg futó együtt teremt. Az út szélén vadidegenek biztatják az embert név szerint, sőt, banánt, törlőkendőt, szivacsot nyújtanak az órákon át áramló versenyzőknek. Futás után pedig a városban mindenhol gratulálnak a maratonistának, akár az utcán sétál fáradtan, akár betér egy étterembe.
A New York-i futás látványra sem rossz, viszont nem egyszerű a logisztikája, mivel a rajtot komppal és busszal közelítik meg a legtöbben. A pálya sem könnyű, mivel több hídon is átvezet, ahol olyakor erős szél és jó kis szint várja az amúgy sem túl friss versenyzőket. Ennek ellenére a NYCM-t mindenki imádja.
A következő rajt november 1-jén lesz, a következő regisztrációs lehetőség pedig januárban indul a mezei sportolóknak.

Számokban: 58 ezer induló, kétmillió néző. A nevezési díj nekünk 347 dollár, azaz kb. 93 ezer forint.

 

Schneider Electric Marathon de Paris
Schneider Electric Marathon de Paris
Kép forrása: schneiderelectricparismarathon.com

 

Zurich Marató Barcelona - venga venga

Ha szeretjük a történelmi helyszíneket, akkor a katalán főváros nagyon jó választás. Nem tartják számon a világ legnagyobb vagy legerősebb maratonjai között, de hát ez némileg összefügghet a spanyolok (és katalánok) életigenlő mentalitásával. Az elitnek persze itt is vérre megy a futás, na de a többiek… Barátságos, oldott hangulat, és a belvárosi szakaszokon végig tomboló ünneplés. Szerencsére a spanyolok minden alkalmat megragadnak arra, hogy örüljenek az életnek, így a maratonistákat végig nagyon lelkes tömeg biztatja „Venga, venga!” ’Gyerünk, gyerünk!’ felkiáltásokkal. De ha ez sem lenne elég, elbámészkodhatunk Gaudi épületein, az FC Barca stadionján vagy az olimpiai kikötőn.
A következő verseny március 13-án rajtol el, nevezni pedig még lehet.

Számokban: Még nincs limitálva az indulók száma, egyelőre nagyjából 17 ezer futó várható, és számtalan néző, akik legalább háromszor annyinak tűnnek, mint ahányan vannak. A nevezési díj jelenleg 61,50 euró.

 

Hirdetés