240 km futás a Szaharában - Interjú

240 km futás a Szaharában - Interjú

Kakuk András
Kakuk András
2010/05/12
2500 euró nevezési díj- saját zsebből -, egy hét futás a Szaharában, hőség, óriás pókok és skorpiók, 30 000 összegyűjtött USD. Kinek kell ez? Simon Saundersnek, aki lefutotta a Marathon des Sablest.
Hirdetés

Mi volt előbb; a vágy, hogy benevezzetek a Marathon des Sables-re, vagy hogy segítsetek a SOTE-nak?

Barátommal, Harry Haronnal két korsó Guiness után arra jutottunk, hogy jó lenne lefutni valamelyik maratont. A szokásos helyszínek - Prága, Bécs, Budapest - unalmasnak tűntek és a sör is jócskán felbátorított, így esett végül a választásunk a Marathon des Sablesre! Egy másik sörözés közben csatlakozott hozzánk egy barátom is; ő hozta fel a SOTE támogatsának ötletét. Nagyszerűnek tartottuk, így belementünk.

Gyűjtés a Soténak Forrás: Simin Saunders, Harry Haron
Gyűjtés a Soténak
Kép forrása: Simin Saunders, Harry Haron

 

Marathon Effort for SOTE II

Nem gondoltátok meg magatokat, mikor elmúlt az alkoholmámor?

Elég hamar befizettük a 2000 eurós nevezési díj előleget, ráadásul mindenkinek elújságoltuk a nagyszerű ötletünket. Innen már nem volt visszaút!

Mesélj a versenyről! Hogyan képzeljük el?

A Marathon des Sables-t egy francia exlégiós szervezi évről évre. Gondolom, elege volt, hogy csak ő szenved a sivatagban és rájött, hogy akár pénzt is kereshet vele. Rendkívül jól szervezett eseményről van szó. A nevezési díj 2500 euró, mely tartalmazza a repülőjegy árát Párizsból a helyszínre, a biztosítást, a napi víz adagot, sátrakat, az orvosi stábot, helikopteres mentést. Csak a szervezői csapat kitett 450 főt! Végig biztonságban éreztük magunkat.

Marathon des Sables futók a sivatagban Forrás: Simin Saunders, Harry Haron
Marathon des Sables futók a sivatagban
Kép forrása: Simin Saunders, Harry Haron

Marathon Des Sables

Ha már biztonságról beszélsz, kellett számolnotok valamilyen extra veszéllyel a kimerülésen és az esetleges baleseteken túl?


Nem ritkák arrafelé a teve pókok, melyek legalább 30 centisek és vérrel táplálkoznak, nem szeretik a fényt, mindig az árnyékot keresik. Ha véletlenül a közelükben vagy, szinte azonnal rád támadnak, ám igazából csak az árnyékodat keresik. Aztán ott vannak a skorpiók, az Algír határ menti fegyveresek és a hőség.

De a legnagyobb veszély az emberre saját maga! Volt egy versenyző, aki teljesen kiszáradt, mert nem ivott eleget. Helikopterrel kellett kimenteni. Olyan is volt, akit a táskájában tanyázó skorpió csípett meg mindkét kezén. Miután az egyik karját megmarta, még a másikkal is benyúlt a zsákba..

Pihi Forrás: Simin Saunders, Harry Haron
Pihi
Kép forrása: Simin Saunders, Harry Haron

Fel lehet készülni az ilyen helyzetekre?

Mi például nagyon sokat olvastunk a versenyről és a körülményekről, beszéltünk több résztvevővel is. Van néhány apróság, amelyekre tényleg érdemes odafigyelni.

A talaj mentén még nagyobb a hőség, mint általában. A lábunk ettől úgy megdagadt, hogy nagyjából egy mérettel nagyobb lett, ezért nagyobb cipőben futottunk az elejétől fogva. Ezen felül két zokni volt rajtunk, hogy a súrlódásból eredő zavaró sérüléseket elkerüljük. Volt, aki nem készült fel ennyire; egyesek kivágták a cipőjüket elöl és hátul, hogy elférjen a lábuk.

Olyan résztvevő is volt, aki a feltört lábát teljesen félrekezelte és teljesen elfertőződött. Borzalmas látvány volt.

EGy nehéz nap után a lábak Forrás: Simin Saunders, Harry Haron
Egy nehéz nap után a lábak
Kép forrása: Simin Saunders, Harry Haron

Hogyan biztosítottátok a megfelelő folyadékbevitelt?

Az egész út során, bizonyos távonként ellenőrző pontokat alakítottak ki. Ezeknél kaptunk vizet, mely persze meleg volt, de nagyon jól esett. Előfordult olyan nap is, mikor 22 liter vizet ittunk meg, de semmit sem izzadtunk. Még pisilni sem nagyon jártunk!

Simon a sivatagban Forrás: Simin Saunders, Harry Haron
Simon a sivatagban
Kép forrása: Simin Saunders, Harry Haron

És a táplálkozás?

Az élelmet mindenki magának biztosította; energia gélektől kezdve a különféle ínyencségekig. Mivel cipelni is kellett, okosan kellett pakolni.

Akadtak nézők a sivatagban is?

Azért volt néhány helyi kíváncsiskodó. Egyszer csak a semmiből előbukkant egy gyerekcsapat, akiken az 50 fokos hőség ellenére minimum három pulcsi volt, mezítláb gyorsabban futottak, mint mi és cukorkát kéregettek. Ez volt a legfurcsább.

Nagyon izgalmasnak hangzik! Jövőre?


Kösz! Most egyelőre pihenek!

A Marathon des Sables számokban:

1986 óta több, mint 12 000-n próbálták ki magukat a Szaharában, ezen a versenyen, amit gyakran a föld legnehezebbjének említenek.
A víz és sátrak kivételével minden felszerelést a részvevőknek kell cipelniük.


6 nap
254 km
81 km: leghosszabb etap 1 nap alatt
a40-50 fok árnyékban
400: szervezők száma
120 000: liter víz amit a verseny folyamán elfogyasztanak
270: sátor
100: segítő dzsip
1: Cessna repülő
6: speciális repülő
23: busz
4: teve
52: orvosi csapat létszáma
6 000: fájdalom csillapító tabletta felhasználva
150: liter fertőtlenítő
14 km/h maximális átlagsebesség
3 km/h minimális átlagsebesség
16: legfiatalabb versenyző életkora
78: legidősebb versenyző életkora

Hirdetés