Noene speciális talpbetét sportoláshoz- Teszt és vélemény

Támogatott tartalom
2008/10/21
"Vannak gondjaim, futás után leginkább a csípőm szokott sajogni. Minden edzés után több napig fájt, általában elviselhető módon, de volt úgy, hogy lépni alig tudtam."

Teszt és vélemény rovatunkban, most egy egyedi sportterméket próbálhattunk ki, a Noene talpbetétet. A forgalmazó a Rematic Kft képviselője nagyon magabiztos volt. 

"Biztos segíteni fog, tudom!"

Hmmm, na majd meglátjuk gondoltam.De mi is ez az egész? Nézzünk néhány adatot, aztán a teszt eredményét!
Ütközésvédelem a cipőn belül
Aszfaltozott, kövezett vagy más kemény burkolatú talajon futni kellemetlen lehet - nem csak a lábfej, hanem a test többi részének számára is. A gyorsulás és a lassulás folyamata kíséri a futást, melyeket a gerincoszlop közvetít és érezhető egészen a fejtetőig. Minden egyes lábfej-cipő-talaj kölcsönhatásnál a visszaható ütközési energia - vibrációs energia - több mint 120 km/h sebességgel száguld végig a láb csontjain és a gerincoszlopon. A mikrosérülések, amelyek ennek az intenzív sajátos ütközésnek a hatására keletkeznek, a következő gyakori betegségek forrásai lehetnek:

    • Tendinitis (íngyulladás), peri-tendinitis (ínhártyagyulladás)‏     • Peri-ostitis (csonthártyagyulladás) és csonttörés     • A lábfejben, térdben, csípőben és a gerincoszlopban jelentkező ízületi fájdalom

Az energia vibráción keresztül halad tovább, eléri a mozgásszervi rendszer idegzónáit, ezáltal folyamatos mikrosérüléseket okozhat. Ezek hozzájárulhatnak a következő betegségek kialakulásához: íngyulladás, ínhártyagyulladás, farokcsonti fájdalom, csonthártyagyulladás, fáradtság okozta csonttörés, láb-, csípő-, térd-, hát- és koponya alatti ízületi fájdalom és érzékenység. A vibrációt az inak továbbítják az izmokhoz, arra kényszerítve őket, hogy azokat csillapítsák. Az eredmény: növekvő mértékű fáradtság, amely - más okokkal együtt - duzzadt végtagokhoz vezethet.
Hogyan csökkenthető a vibrációs energia negatív hatása?
A NOENE anyag eredetileg a FORMULA 1-ből származik, ahol a pilótafülke vibrációjának csökkentésére fejlesztették ki.

A NOENE egy vibráció-elnyelő, rugalmas anyag, amely kristály mikro-cellákból áll, amely képes csaknem 100%-ig elnyelni a keletkező vibrációs energiát.

A NOENE két legfontosabb tulajdonsága- a gumiszerű rugalmasság és a rendkívüli ütközéselnyelő képesség- egyszerre működnek: a rugalmasság lehetővé teszi az energia beérkezését az anyagba, míg az ütközéselnyelő képesség csökkenti annak visszahatását.

Másrészről: nem a mozgási energiát csökkenti (ezáltal teljesítményvesztés nem történik), hanem a káros visszaható ütközési energia továbbjutását gátolja meg a csontrendszer felé kemény talajon végzett járás, futás és ugrás közben.

A NOENE ütéselnyelő képességének köszönhetően a rezgések 94-99%-a sohasem éri el a sarokcsontot.
Saját tapasztalatok és a vélemény:
A speciális talpbetétekről olvastam már azelőtt is, de hát elég jó futócipőm van, új is, így hát sose gondoltam, hogy ez lenne a különbség. Most volt alkalmam kipróbálni, és mondhatom, sajnálom, hogy nem hagytam magam rábeszélni előbb is. A Noene2  talpbetétjét tettem a cipőimbe, egy utcaiba, egy terepfutó cipőmbe. Íme, a tapasztalataim:
Bosszantó apróságok:
Mivel a betét formája és mérete nem egyezik meg feltétlen a cipő eredeti betétjével, ezért a szélesebb cipőmben kényelmi bajaim akadtak. A betét alól valami varrás előkerült, és az nyomta a lábamat. Ilyen esetekben meg lehet próbálni mindkét- az eredeti és az új- betétet egyszerre használni a cipőben, de ahhoz persze az kell, hogy elég hely legyen a lábnak. Nálam ez nem vált be, mert 2 betéttel szűk volt a cipő.
A tapasztalat:
Ennek ellenére 2-3 futás után hatalmas volt a különbség! A csípőfájásom, ahogy van elmúlt! Azóta se jött elő pedig edzettünk hosszabb távot is!   Van több talpbetét is a piacon, de ezt a fajtát mindenkinek nagyon ajánlom. És nem csak azoknak, akik utcán futnak, hanem terepfutóknak is! Az viszont fontos, hogy a vásárlásnál cipővel együtt próbáljunk, hogy a megfelelő méretűt tudjuk kiválasztani, elkerülendő az apró kellemetlenségeket!