Thera-Band stabilitás tréner Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2011/12/12
Nem csak rehabilitációra, de egyensúly-érzék fejlesztésére, sportolók teljesítményének növelésére is alkalmazható segédeszköz
Hirdetés

 

A stabilitás trénert az egyensúly, a testtartás és a koordináció javítására használják. A labilis eszközön történő edzés egyensúlyt és stabil testtartást igényel. Sikeresen alkalmazható mindenekelőtt prevenciónál (gyermekek és idősebbek), sérülések utáni rehabilitációnál és sportban a teljesítőképesség növelésére. Vizsgálatok igazolják, hogy egy célzott egyensúlytréning az elesés és másodlagos sérülések gyakoriságát lecsökkentheti. A tartóizomzat nagyobb igénybevétele a szokásos gyakorlatokhoz új lendületet kölcsönöz.

82039-thera-band01.jpg

Magyarról magyarra fordítva az egészet: ismét a propriocepciós edzés egyik fajtájáról van szó. Ezt a témát már korábban taglaltuk , ám egy sor erejéig, ismétlésként megemlítjük, hogy a propriocepció az egyén saját mozgásának és a környezethez való viszonyának az észlelése. E képesség fontossága megmutatkozik a sérülések megelőzésében és a hatékony rehabilitációban.  Ám most kicsit visszafelé haladva, ezúttal nem a rehabilitáció végén hasznos segédeszközökkel foglalkozunk, hanem a kezdeti rehabilitációra és megelőzésre szánt Thera-Band stabilitás trénert teszteltük.

 

Rehabilitációs „teszt”

Pechünk volt, de szerencsére volt lehetőségünk egy saroktöréssel járó kellemetlen baleset után a Thera-Band stabilitás trénerrel rehabilitálódni. 

Maradjunk annyiban, hogy kolléga ügyes volt (értsd: nem volt ügyes), ezért hónapokon keresztül tartó felépülésben volt/van része. Gyógytornászhoz kezdett járni, ahol első körben, ülve végzendő gyakorlatokat kellett ismételgetnie, ám ezek is nem-kevés fájdalommal jártak számára. Következő rehabilitációs lépcsőnek ajánlotta gyógytornásza a Thera-Band stabilitás trénert - s mivel többek között sportolók számára, illetve sportsérülésekből felépülésre alkalmas, gondoltuk megírjuk a tapasztalatainkat.

Miután az ülő helyzetben végzett gyakorlatok eredményeként a járás már nem okozott gondot, ellenben a lábujjhegyre állós, egyensúlyozós manőverek még kifejezetten fájdalmasak voltak, a kolléga elkezdte a Thera-Bandes gyakorlatokat.

82039-thera-band02.jpg

Első pár alkalommal gyógytornász utasításai alapján, majd később már otthon végezte a rehabilitációt. Elmondása szerint "látványosan" érezhető volt, ahogy alkalomról-alkalomra a kezdetben még fájdalommal járó gyakorlatok egyre könnyebbé és fájdalommentessé váltak.

Fontos, hogy a feladatokat hozzáértő segítségével, vagy esetleg egy, a gyakorlatokat részletesen bemutató füzet tanulmányozásával végezzük, mint amilyet itt lehet letölteni!

 

Ezen túlmenően a Thera-Band stabilitás tréner három különböző nehézségi fokozatban kapható, melyeket egymásra helyezve még további fokozatok érhetőek el. A pórul járt kolléga a kék, haladó nehézségi fokozatú változatot próbálta ki, amely puha, tömör habból áll. A kezdő fokozatú zöld párna anyaga szintén tömör hab, de sokkal keményebb, míg a fekete, haladóknak, illetve sportolóknak ajánlott változat levegőt tartalmaz.

82039-thera-band03.jpg

Megelőzés

A krónikus és bizonyos akut (ficam, húzódás, stb.) sportsérülések kialakulásának esélyének csökkentésére is alkalmazható a Thera-Band stabilitás tréner. Tegyük szilárd, vízszintes talajra, fokozottan figyelve arra, hogy ne legyen hegyes, szúrós tárgy a közelben. Lehetőleg mezítláb használjuk és alkalmazzuk a fokozatosság elvét. Kezdjük a kezdő eszközzel, majd haladjunk a haladó irányába.  Gyakorlataink összeállításához mindenképpen kérjük ki szakértő tanácsát, akit tájékoztassunk erőnléti és egészségügyi állapotunkról. Hetente néhány alkalommal használva az eszközt jelentősen javíthatjuk az esélyünket egy sérülésmentes szezonhoz.

 

82039-thera-band04.jpg

 

Thera-Band stabilitás tréner beszerezhetőség, ára, stb: klikk ide!

Thera-Team webáruház: klikk ide!
Hirdetés