Menü

2010.06.16.     Hozzászólás 3

Szabadtéri fitness - játszótér felnőtteknek

Szeretsz fitness terembe járni, de már unod a bezártságot? Hallottál már a szabadtéri fitness gépekről?

Végre itt a nyár és a jó idő, amikor biztosan Te is a friss levegőn való edzést választanád. Tökéletes lehetőség egy kis edzésre, hogy felpörgesd magad egy vizsga vagy az egész napos munka előtt, levezesd a felgyülemlett feszültséget, vagy csak szórakozz egy kicsit. A szabadtérre kihelyezett fitness gépekkel friss levegőn edzhetik magukat a sportolásra vágyók.

Egy felnőttek számára létrehozott játszótér, barátokkal, családdal, vagy akár egyedül. Ezeket a gépeket korosztálytól függetlenül mindenki kipróbálhatja a legfiatalabbaktól a legidősebbekig. Jól hangzik, nem!?

 

80804-outdoor01.jpg

 

A szabadtéri fitness (alias outdoor fitness) külföldön már sokkal ismertebb, mint hazánkban. Németország, Anglia, Amerika, Gondoljunk csak például azokra a Kaliforniában játszódó filmekre, ahol az izompacsirták a strand homokjában gyúrnak. Kínában például a legtöbb parkban már napi rendszerességgel látogatják a felnőttek a gépeket és edzenek a szabad ég alatt.

Ha esetleg Dél-Spanyolország gyönyörű városában, Almeriában nyaralsz és egy kis testedzésre vágysz, nézz körül, mert ott is rábukkanhatsz a szabadba kihelyezett gépekre. És hogy egy kicsit közelebbi helyet is említsünk, a romániai Szatmárnémetiben is átadtak már egy felnőttek számára szóló szabadtéri fitness parkot.

Magyarországon is már egyre több cég foglalkozik ezeknek a gépeknek a gyártásával, forgalmazásával, és helyenként már mindenki számára megtalálhatóak és használhatóak ezek a gépek. (Személyesen is találkoztunk egy kisebb gépparkkal, amikor a BalatonBikeFest-en voltunk Balatonfüreden a Tesco mellett. - lásd a képmellékleteket).

 

80804-outdoor02.jpg

 

A forgalmazók célja elsősorban a közterületek fejlesztése, de emellett a fitness gépek elterjesztése a szabadtéren – parkokban, gyógyközpontokban, lakótelepeken, hotelekben, autópálya mellett lévő pihenőhelyeken, sportlétesítményeknél, óvodák és iskolák udvarán, strandokon, vagy akár cégek területén - nemcsak színesebbé varázsolja a helyszíneket, hanem az egészség megőrzésének szempontjából is jelentős hatása van. Testünk minden egyes porcikáját átmozgathatjuk ezeknek a gépeknek a segítségével.

A szabadtéri fitness gépek tárháza rendkívül széles. Vannak olyan forgalmazók, akik állatokhoz való hasonlóság alapján nevezik el az egyes sporteszközöket. Erre példa az a cég, amely a Parkfit termékeit forgalmazza, ahol a Béka, Elefánt, Kenguru és Lepke nevű gépek mellett más állatok neveit viselő gépeket is megtalálhatjuk. Emellett természetesen más gyártók és forgalmazóktól is beszerezhetjük ezeket a szabadtérre szánt edzőgépeket. A Royal-Kert Kft által forgalmazott gépek között a különböző alakformáló gépektől kezdve a nyújtó gépeken át a masszírozó és erősítő gépekig minden megtalálható. Persze itt nem merül ki a forgalmazók sora: Bankó Kft, a Karim Kft , a lengyel Müller Jelcz-Laskowice Sp. Kft, vagy akár egyéni forgalmazóktól is megrendelhetjük a gépeket.

 

80804-outdoor03.jpg

 

Habár a fitness klubok hazánkban még nem haraptak rá erre a lehetőségre, ami minden bizonnyal tömegeket vonzana, a gyártók folyamatosan próbálják bővíteni a gépek elterjedését.

Ám addig, amíg nincs lehetőségünk minden parkban és sétálóutcában, munkahelyen, iskolák vagy öregek otthonának udvaraiban felpattannunk egy-egy fitness gépre, még mindig rengeteg szabadtéri programon kipróbálhatjuk magunkat. Főleg nyáron, és amíg jó idő van, szinte minden héten belefuthatunk olyan rendezvényekbe, ahol a természetben közösen sportolhatunk különböző sztárprezenterek vezetésével.

 

80804-outdoor04.jpg

 

Képzeljük csak el, mennyire szórakoztató lenne, ha már külön szabadtéri fitness órákra is járhatnánk, rendezvények épülnének a szabadtéri fitness köré. Egyelőre még a jövő zenéje, de ki tudja, lehet, hogy hamarosan már ilyen módon is élvezhetjük a sport nyújtotta élményeket.

Olvass többet a témáról: szabadtéri fitness