Szabadtéri fitness - játszótér felnőtteknek Hír

Varga Brigitta - Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2010/06/16
Szeretsz fitness terembe járni, de már unod a bezártságot? Hallottál már a szabadtéri fitness gépekről?
Hirdetés
Végre itt a nyár és a jó idő, amikor biztosan Te is a friss levegőn való edzést választanád. Tökéletes lehetőség egy kis edzésre, hogy felpörgesd magad egy vizsga vagy az egész napos munka előtt, levezesd a felgyülemlett feszültséget, vagy csak szórakozz egy kicsit. A szabadtérre kihelyezett fitness gépekkel friss levegőn edzhetik magukat a sportolásra vágyók.
Egy felnőttek számára létrehozott játszótér, barátokkal, családdal, vagy akár egyedül. Ezeket a gépeket korosztálytól függetlenül mindenki kipróbálhatja a legfiatalabbaktól a legidősebbekig. Jól hangzik, nem!?
 
80804-outdoor01.jpg
 
A szabadtéri fitness (alias outdoor fitness) külföldön már sokkal ismertebb, mint hazánkban. Németország, Anglia, Amerika, Gondoljunk csak például azokra a Kaliforniában játszódó filmekre, ahol az izompacsirták a strand homokjában gyúrnak. Kínában például a legtöbb parkban már napi rendszerességgel látogatják a felnőttek a gépeket és edzenek a szabad ég alatt.
Ha esetleg Dél-Spanyolország gyönyörű városában, Almeriában nyaralsz és egy kis testedzésre vágysz, nézz körül, mert ott is rábukkanhatsz a szabadba kihelyezett gépekre. És hogy egy kicsit közelebbi helyet is említsünk, a romániai Szatmárnémetiben is átadtak már egy felnőttek számára szóló szabadtéri fitness parkot.
Magyarországon is már egyre több cég foglalkozik ezeknek a gépeknek a gyártásával, forgalmazásával, és helyenként már mindenki számára megtalálhatóak és használhatóak ezek a gépek. ( Személyesen is találkoztunk egy kisebb gépparkkal , amikor a BalatonBikeFest -en voltunk Balatonfüreden a Tesco mellett. - lásd a képmellékleteket ).
 
80804-outdoor02.jpg
 
A forgalmazók célja elsősorban a közterületek fejlesztése, de emellett a fitness gépek elterjesztése a szabadtéren – parkokban, gyógyközpontokban, lakótelepeken, hotelekben, autópálya mellett lévő pihenőhelyeken, sportlétesítményeknél, óvodák és iskolák udvarán, strandokon, vagy akár cégek területén - nemcsak színesebbé varázsolja a helyszíneket, hanem az egészség megőrzésének szempontjából is jelentős hatása van. Testünk minden egyes porcikáját átmozgathatjuk ezeknek a gépeknek a segítségével.
A szabadtéri fitness gépek tárháza rendkívül széles. Vannak olyan forgalmazók, akik állatokhoz való hasonlóság alapján nevezik el az egyes sporteszközöket. Erre példa az a cég, amely a Parkfit termékeit forgalmazza, ahol a Béka, Elefánt, Kenguru és Lepke nevű gépek mellett más állatok neveit viselő gépeket is megtalálhatjuk. Emellett természetesen más gyártók és forgalmazóktól is beszerezhetjük ezeket a szabadtérre szánt edzőgépeket. A Royal-Kert Kft által forgalmazott gépek között a különböző alakformáló gépektől kezdve a nyújtó gépeken át a masszírozó és erősítő gépekig minden megtalálható. Persze itt nem merül ki a forgalmazók sora: Bankó Kft , a Karim Kft , a lengyel Müller Jelcz-Laskowice Sp. Kft , vagy akár egyéni forgalmazóktól is megrendelhetjük a gépeket.
 
80804-outdoor03.jpg
 
Habár a fitness klubok hazánkban még nem haraptak rá erre a lehetőségre, ami minden bizonnyal tömegeket vonzana, a gyártók folyamatosan próbálják bővíteni a gépek elterjedését.
Ám addig, amíg nincs lehetőségünk minden parkban és sétálóutcában, munkahelyen, iskolák vagy öregek otthonának udvaraiban felpattannunk egy-egy fitness gépre, még mindig rengeteg szabadtéri programon kipróbálhatjuk magunkat. Főleg nyáron, és amíg jó idő van, szinte minden héten belefuthatunk olyan rendezvényekbe, ahol a természetben közösen sportolhatunk különböző sztárprezenterek vezetésével.
 
80804-outdoor04.jpg
 
Képzeljük csak el, mennyire szórakoztató lenne, ha már külön szabadtéri fitness órákra is járhatnánk, rendezvények épülnének a szabadtéri fitness köré. Egyelőre még a jövő zenéje, de ki tudja, lehet, hogy hamarosan már ilyen módon is élvezhetjük a sport nyújtotta élményeket.
Hirdetés