Menü

2008.01.30.     Hozzászólás 0

Sportolj és tagadj le 9 évet

Londoni kutatók vizsgálatai szerint biológiailag 9 évvel fiatalabbak azok, akik minden héten összesen három órán át intenzíven megmozgatják testüket, mint azok, akik hetente 15 percnél kevesebbet mozognak.

A közepes (heti egy-másfél órán át tartó) testmozgás 4 év előnyt jelent. Tim Spector, a kutatás veeztője hangsúlyozta: "Nem elég körbesétálni a háztömböt. Olyan fokú testmozgásra van szükség, amelytől rendesen megizzad az ember".

A kutatás csaknem 2500 ikerpár DNS-elemzésén alapult. Korábban már bebizonyosodott, hogy az emberi élet hosszát az úgynevezett telomer-"sapkák" hossza is meghatározza, amelyek a kromoszómák végein találhatók. Minden sejtosztódáskor a telomerek megrövidülnek, amíg annyira kurták lesznek, hogy a sejt már nem osztódhat, és elhal. A vizsgálat során kiderült, hogy a rendszeres testmozgást végzők telomerei hosszabbak.

A konkrét összefüggést még nem tudják biztosan megmondani a testmozgás és az öregedési folyamatok között, de valószínűnek tartják, hogy a sport védelmet ad az ún. oxidtaív stressz ellen, amely a szabadgyökök sejtkárosító elszaporodását - vagyis az öregedést - idézi elő.