Kétszeres Világbajnok lett a devecseri lány Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2010/12/18
Toldi Zsuzsanna az elmúlt héten szerezte meg a WABBA szövetség által rendezett világbajnokságon, Németországban az arany érmet fitnesz modell kategóriában.
Hirdetés
 Ez volt a második arany érme a november végi IBFF szövetség szlovéniai világbajnoksági győzelme után. Eddig 12-szeres magyar bajnok volt, melyet az elmúlt 6 év során szerzett, ezzel joggal nevezhetjük a legsikeresebb magyar fitnesz modellnek. A fitnesz modell kategória a testépítő versenyeken a legkisebb, legnőiesebb kategória, talán a férfiak kedvence. A fitnesz modell kategóriát sokan szubjektív kategóriának tartják, mert nem tetszhet minden zsűrinek ugyanaz a lány. Azonban ezt a kategóriát is sport szemmel pontozzák, így a felépítés, az izomarányosság a legfontosabb, szép arc, na és persze nem hátrány a jó mozgás, kisugárzás sem. Nem hiába nyerte 12-szer a bajnokságokat, 3-szor sorozatban a Fitparádét, 5-ször a Superbodyt, ami hazánk legrangosabb fitnesz versenye.
A felkészülés az edzés intenzitásának a megemelését jelenti, az évközi edzésekhez képest. Általában hetente 4-5 -ször edz, versenyidőszakban ez 5-6, napi 1,5-2 órát vesz el a napi teendőktől, ami az utolsó 6 hét diéta alatt 2-3 órára emelkedik. De a legnehezebb, nem is az edzés, hisz az örömet okoz, hanem a megfelelő, rendszeres és tudatos étkezés. Ugyanúgy, mint a testépítők esetében, tömegnöveléssel kezdődik a felkészülés, amikor megemeli a bevitt (minőségi) szénhidrát mennyiségét, magas fehérje bevitel mellett, majd következik a diéta időszaka, ami alacsony szénhidrát mellett, magas és folyamatos fehérjebevitelt jelent. Ugyanis ha nem kap a szervezet folyamatosan szénhidrátot, és közben aerob, azaz zsírégető mozgást végzünk, akkor fogyni fogunk, hisz a raktárakból nyeri a szervezet az energiát. Ez elég megterhelő, mert feszült az ember a cukor és a szénhidrát megvonástól, így sokkal nehezebb bármilyen egyszerű napi teendőt elintézni. De ez is a kihívás része! A diétaidőszak pedig addig folytatódik, amíg a versenyek tartanak, hisz a versenyformát is meg kell őrizni, a legkevesebb izomvesztés mellett.
Zsuzsa számára az idei év hozta meg a kiugrási lehetőséget, hogy külföldi versenyeken is megmérettethesse magát, ugyanis ezt a kategóriát csak idén vette fel néhány nemzetközi szövetség, ahol elindult, és kétszeres világbajnok tudott lenni! Sokat segített ebben a táplálék kiegészítőivel a Scitec Nutrition, 2010-től pedig a Team Scitec tagja. Jövő évi tervei között szerepel, hogy megméretteti magát Amerikában is, az Arnold Schwarzanegger nevével fémjelzett versenyen, az Arnold Classicon, és még további két szövetség által rendezett világbajnokság van tervben.
Zsuzsa büszke rá, hogy devecseri származású, a versenyfelkészülése közben történt az iszapkatasztrófa is: „ pont otthon voltam, amikor a katasztrófa történt. Hazautaztam a polgármesteri választásokra vasárnap, és az iszap másnap délben jött. Nem hittem a szememnek, amikor kinéztem az ablakomon, hogy mit látok. Mindenki ordított, hogy meneküljünk, és mentsük az autót. El sem tudtam képzelni, hogy honnan jöhetett ez a piros folyam. Emberek menekültek az iszapból nyakig vörösen, segítségért kiabáltak a szomszédok az ablakból. Szörnyű élmény volt. Szerencsére a mi lakásunk egy domb közepén van, így az iszap pont a telkünkön állt meg, csak az udvarba ment be. Miután kitakarítottuk a kocsinkat, - mert az ülésig belement az iszap-, 2 napig segítettem a kutyák mentésében. Hazavittem, megfürdettem, megetettem, és elszállásoltam szegény kiskutyákat. Volt egy drága, akinek annyira megégett a mancsa, hogy nem tudott lábra állni! „ Ezúton is szeretné felhívni a figyelmet, hogy Devecsernek még mindig szüksége lenne a segítségre, az iszapot ugyan kitakarították a városból, de még évekig ott fog maradni a vörös szín a házakon, már amelyiket nem fogják lebontani, ugyanis több mint 200-at le fognak. A szántókon, mezőkön még mindig fél méteres iszap áll. De talán a legnagyobb katasztrófa a lakosok lelkében van, mély nyomot hagyott, sok fájdalmat, sokan mindenüket elvesztették, ingóságukat, szeretteiket, kedvenceiket. Valamint nem hanyagolható el a tény, hogy az elkövetkezendő években a lakóknak szembesülniük kell azzal, hogy a város csak apránként, lassan fog újjáépülni, és kétséges, hogy milyen egészségügyi kockázatok várhatóak.
Hirdetés