Alfától Omega 3-ig

Alfától Omega 3-ig

Kakuk András
Kakuk András
2014/05/27
Hogyan segít Krill rák?
Hirdetés

A tökéletesen egészséges szívünkért folytatott csatában kis millió termék kínálja fel segítségét. Ebben a zavarba hozó miliőben a abban különbözteti meg magát a többitől, hogy Krill olajat tartalmaz nem az általában felhasznált mélytengeri halfajtákból előállított halolajat.

A Krill olajat minő meglepetés Krill rákokból nyerik, és előnyös tulajdonsága, hogy jobban oldódik vízben, mint a hagyományos halolaj. Krill rákokról többet itt olvashatsz.

Azért lesz ettől nekünk (és környezetünknek) jobb mert így elkerülhető a nem túl partiképes halszagú utóbüfögés. A tesztelés során nekem azért egyszer sikerült elérnem, hogy bevétel után 1 órán keresztül vaníliás rákot böfizzek, de lehetséges, hogy a folyadék nélküli - nem előírásszerű bevitel - volt az oka. Az ultrafinnyás, halszag utáló kollegina széles mosollyal konstatálta, hogy semmilyen hal utóíze nem volt.

Ennek ellenére nem ajánlom, hogy beleszagolj a dobozba, mert úgy azért kellően érezhető vaníliás-rák bukéja van.

 

Omega 3
A gyártó oldaláról megtudhatjuk, hogy az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartoznak. Esszenciális zsírsavak, mert a szervezet nem képes ezeket elégséges mennyiségben előállítani, ezért megfelelő táplálkozással szükséges bevitelüket biztosítani. A 3 legismertebb Omega-3 zsírsav: az ALA, DHA és EPA. Előfordulás: legfőképp hidegtengeri halakban (például lazac, tonhal, szardínia), algákban és krillekben lelhetőek fel, de néhány növényben is megtalálhatóak (mint például len,szója).

Kis utánajárással azt is felfedezhetjük, hogy az Omega-3 két alkotóelemre bomlik. Az EPA a szív egészséges működéséhez járul hozzá, a DHA pedig az agyműködésre és a látásra van kedvező hatással.

Mivel a magyar tenger viszonylag gyér a fenn említett halfajtákban, ezért nem kevés forrásból tudhatjuk, hogy javasolt ezen zsírsavakat kapszulából bevételezni.
A táplálékkiegészítők előnyös tulajdonsága még, hogy kevésbé halszagúak, mint az eredeti forrás, így az erős illatokra fincsorgók is hozzájuthatnak a napi betevő Omegához.

Szóval 2-3 hete szedjük a kapszulákat, és az egyik kedves munkatárs egyértelműen állítja, hogy jobban érzi magát azóta. Ezt persze még nem publikálta nemzetközi hírű orvosi lapban, de mi azért elhisszük neki.

 

Megared
Megared

 

Szakértő válaszol...
Mivel Omegában nem nevezhetjük magunkat szakértőnek, megkérdeztünk 1-2 a témában komolyabb tapasztalattal bíró egyént, mondja el a véleményét:

Tárczy Judit a -t is üzemeltető kft egyik vezetőjeként több éve napi kapcsolatban van Omega-3 készítményekkel.

Judittól megtudtuk, hogy ők maguk is Krill olajat tartalmazó készítményt fogyasztanak a családban. A magas DHA-t tartalmazó készítményeket előszeretettel ajánlják akár hiperaktív gyerekeknek is az előzőekben említett agyra gyakorolt jótékony hatása miatt. Az, hogy melyik Omega-3-t tartalmazó terméket vegyük, ő is kis utánjárást javasol. Fontos tudni, hogy a nagyon olcsó termékek minőségileg kifogásolhatók lehetnek. Ez elsősorban a nem megfelelő alapanyag választás miatt lehet problémás, mert Judit szerint mutattak már ki higanyt és egyéb káros nehézfémeket is ilyen készítményekben. Ne mindegy hát, melyiket válasszuk. A drágább jobb alapszabályt is követhetjük, de javasolt inkább az eladó állásfoglalását kérni. Ha több időt is rá tudunk szánni, nézzünk utána a gyártó milyen minőségbiztosítással rendelkezik, mely garantálja a megfelelő összetevőket.

 

Dr. Szauder Ipoly (kardiocenter.hu) kardiológus véleménye az Omega-3 készítményekről
Az Omega-3 szívre gyakorolt jótékony hatása meglehetősen indirekt. Mivel csökkenti a koleszterinszintet, így az erek állapota javul, ami kedvezőleg hat a szív működésére is. Ennél jóval eredményesebb a szív egészségének megőrzésében a rendszeres sportolás, valamint a dohányzás, alkohol és egyéb bódítószerek mellőzése.

A megfelelő mennyiségű Omega-3 beviteléhez jóval hatékonyabb megoldás, ha hetente 2-3 alkalommal fogyasztunk 15dkg tengeri halat, így kellemes gasztronómiai élményben is részesülünk. Természetesen a tengeri halak minősége ronthatja ezt az elképzelést, illetve nem mindenki szereti a hal ízét sem, de a napi ajánlott 1-2 gramm Omega-3 elfogyasztásának még mindig ez lenne a legjobb módja. Annál is inkább, mivel az Omega-3 önmagában hashajtó hatású, amit a hallal bevitt egyéb tápanyagok megfelelően felszívnak.

 

Egy kis matek
Ha az orvos úr ajánlását vesszük alapul akkor és nem akarunk a legolcsóbb, ellenben nem túl jó ízű pangáziusszal jól lakni akkor egy jó kompromisszum a lazac. 4 000 Ft/Kg áron nyersen hozzá lehet jutni a Tescoban. Heti adagunk így kb 2000 Ft plusz a sütés-főzés, ami egy hónapra minimum 8 000 Ft. 

Egy havi adag étrend kiegészítő tabletta beszedése ennél kevesebb munkával jár, olcsóbb is (5100 Ft az egy havi adag) és a vacsoránk sem halszagú. Mondjuk lemondtunk a kulináris élményekről és éhesek is maradtunk...

Hirdetés