Menü

sportág: TÚRA    táv: 9,1 km    szintemelkedés: 325 m    szintidő: 6 óra     nehézség: Közepes

Vadászkápolna és mézeskalács falu: Csákvártól Vérteskozmáig

Ezen az útvonalon nem csak a látványosság sok, hanem a látványosságok sokszínűsége is magával ragadó. A túra alatt Csákvár és Vérteskozma gazdag történelmi múltjával ismerkedhetünk meg.

 

Csákvár-Vérteskozma túra 

1. Először is itt van mindjárt Csákvár. Már a római korban is lakott volt, Floriana-nak hívták és a kereskedelmi útvonal egyik állomása volt; a Budai Aquinkumból ment az út és kapcsolódott hozzá a Fehérvár-Győr útvonalhoz. Aztán a honfoglalás után Előd és Szabolcs vajda birtokaként működött, akikről a Csák nemzetségre szállt és innen is kapta nevét. Az 1400-as években lerombolták, de állítólag akkoriban még Kőhányás és Vértes-Szentkereszt környékén volt a település. A 19. században pedig az Eszterházy család tette kézjegyét a vidékre, erről tanuskodik az 1778-tól épült Eszterházy-kastély. Hát nem csak túrázni érdemes idejönni, mert se szeri se száma a látványosságoknak. Aki teheti, töltsön el itt 1-2 napot, ehhez csatolható a túrázás is.

Ligetes sétaút az Eszterházy-kastélytól délre Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre!
 

2. A túrát a sárga jelzésen kezdjük a központból. Busszal is megközelíthető Budapest felől. A kastélytól délre indul a jelzés, de nem szükséges a kastély kertjében lennünk ahhoz, hogy érződjön a park hangulata, itt a kivezető utak mentén is mindenfelé ligetes sétautak találhatók. A jelzés is egy ilyenen indul, és 20 perc séta után megérkezik a vadászkápolnához. Gróf Eszterházy János építette a feleségének névnapi ajándékként az 1790-es évek végén.  A XIX. században vadászkápolnaként üzemelt egészen 1945-ig. Utána pusztulni kezdett, majd 1998-ban kezdték meg a felújítását. 

3. A kápolnát magunk mögött hagyva elmaradnak a ligetek és az erdőben folytatjuk a sétát. Ezen a részen még sík a terep egy jó darabon vízszintesen lehet haladni. Az ösvények jellegzetesen derékszögben találkoznak és egyenesek, itt is érződik még, hogy erdőművelésből származnak. A Kotló-hegy és a Pamlag-völgy magasságában viszont már emelkedni kezd az út és 260 méterről 420-ra emelkedünk. Egy kis kitérővel meglátogathatjuk a Pamlag-völgyi hasadékbarlangot is, amely a nevével ellentétben nem egy túlságosan nagy üreg, de szép kilátás nyílik innen a sziklákról.

Fáni völgy Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre!

4. Hamarosan felérünk a Tábor-hegy nyergébe, ahol találkozunk a sárga jelzéssel is. Innen egy kissé lefelé haladunk most, főleg bükkös erdőben. A Tábor-hegyet kerülve érkezünk meg a  Fáni völgybe és egy pihenőhely érintésével Vérteskozma határába is. A falut főleg 19. századi német parasztházak alkotják, és mind nagyon szépen fel van újítva. Az egész település egy nagyon szépen rendben tartott hosszan elnyúló utcából áll. Az egyik félreeső dombtetőn egy kis templom is van, a domb tövében pedig egy közkút várja a szomjazókat.

Vérteskozma Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre!

5. Ha 1 napos túrát terveztünk, akkor innen még 3 km sétával átsétálhatunk Várgesztesre, ahonnan busszal haza tudunk utazni. Ha több napra terveztünk, akkor érdemes itt szállást szerezni, akár a falu alsó szélén működő kulcsosházban, akár vendégházban. Ha hátizsákos turisták vagyunk és nomád üzemmódban túrázunk, akkor a templom mögött a dombtetőn egy pihenőhely is van sok paddal, a közelben pedig ott van a közkút vízvételi lehetőségnek. Sátorozásra ideális hely.

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Összesítés

A Vadászkápolna és mézeskalács falu: Csákvártól Vérteskozmáig hossza 9,1 km, az útvonal szintemelkedése 325 méter, szintideje 6 óra, nehézsége közepes. Az útvonal Magyarország területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Kedd Szerda Csütörtök Péntek
°C -4 / 5 -5 / 6 1 / 6 -4 / 6
mm 0.0 0.0 0.0 0.0
km/h 10.1 15.1 8.3 13.7

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Olvass többet: túra, vértes