Menü

sportág: TÚRA    táv: 19 km    szintemelkedés: 600 m    szintidő: 6,5 óra     nehézség: Nehéz

Szintes barangolás Galyatetőn

A Mátrában szerencsére ezer helyen lehet kirándulni. Amire érdemes számítani, hogy mindenhol hűvösebb van a városban megszokottnál, mindenhol sok a kő, és garantáltan szembejön majd néhány rendes lejtő és emelkedő. Magyarul, az útvonal szépen formálja a feneket. Ezen a túrán a hipermodern Galyatető Turista Centrumtól teszünk egy nagyobb kört.

 

 

1. A Turistacentrum alól indulunk. Hátat fordítva az épületnek balra fordulunk, és megcélozzuk a földes parkolószerűség végét, ahonnan jelzések garmadája indul egyetlen fáról. Mi megkeressük a sárga és kék sávjelzést, és kezdődhet is a túra. A kék hamarosan leválik balra, mi pedig a sárga sávot követjük. A Galyatetőre vezető nagy aszfalt utat keresztezve enyhén felfele, azaz jobbra tartunk, így találjuk meg az út túloldalán folytatódó sárga sávot. Sok helyen látni a kék keresztet is, de nekünk a sárga mutatja a helyes irányt.

Válassz ForrĂĄs: Baumann Viola Mozgásvilág

2. Amint becsatlakozik jobbról a sárga kereszt, elhagyjuk a sárgát, és a kereszten folytatjuk utunkat. Ezen hamarosan kilyukadunk a Szalajkaházhoz. Idáig jön a helyi kisvasút is. Ha megvan a bak, jó helyen járunk.

3. Ha kellően meleg van, vagy csak szeretjük a patakokat, a kis idő múlva merőlegesen érkező zöld négyszögön balra fordulva térünk le a sárga keresztről. A zöld négyszög a patakparton vezet minket, sőt, kétszer át is kell kelnünk a Szén-patakon.

4. Hamarosan ismét találkozunk a sárga sáv jelzéssel. Ekkor el is hagyjuk a zöldet, és jobbra kb. 700 métert haladunk a sárgán, amikor belelyukadunk a piros keresztbe. Ezen jobbra fordulunk, és innentől jó darabig el sem hagyjuk a pirosat.

5. Előfordulhat, hogy a térképünkön ez egy idő után sima piros sávként szerepel, az erdőben azonban a piros kereszt dominál a fákon. Ebben az esetben semmi ok az aggodalomra, jó irányba tartunk. Néhány kilométer múlva Bagolyirtás és Mátraszentimre között keresztezzük a főutat, és a piros sávon haladunk tovább. Közvetlenül a turistaút mellett van a mátraszentimrei ásványmúzeum, szóval ha kedvünk támad, érdemes megnézni a gyönyörű achátokat, kvarcokat, kalcitokat, piriteket.

Tipikus Mátra ForrĂĄs: Baumann Viola Mozgásvilág

6. Innentől hol rácsatlakozik a pirosra a zöld, a kék vagy a sárga, hol elhagyják, a lényeg, hogy mi híven követjük a piros sávot, ami vissza is visz a legmenőbb magyar turistaházig.

Összesítés

A Szintes barangolás Galyatetőn hossza 19 km, az útvonal szintemelkedése 600 méter, szintideje 6,5 óra, nehézsége nehéz. Az útvonal Magyarország területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök
°C 3 / 5 -3 / 4 -2 / 2 -1 / 4
mm 6.5 0.0 6.0 19.7
km/h 9.0 6.1 8.6 12.6

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Olvass többet: galyatető, mátra